E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προσπαθεί να πάρει διαζύγιο εδώ και 27 χρόνια: Γιατί το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημά του

Μια απίστευτη ιστορία

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 1/11/2023 | 17:23

Προσπαθεί να πάρει διαζύγιο εδώ και 27 χρόνια: Γιατί το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημά του
Φωτογραφία από cottonbro studio

Ένας Ινδός που έχει χωρίσει από τη σύζυγό του για σχεδόν 40 χρόνια και προσπαθούσε να πάρει διαζύγιο εδώ και 27 χρόνια, συνεχίζει να μην μπορεί να τα καταφέρει. Γιατί;

Δεν είναι μυστικό ότι το διαζύγιο είναι ένα θέμα ταμπού στην Ινδία, μια χώρα όπου η νομική ακύρωση του γάμου επιτυγχάνεται συνήθως μόνο σε περιπτώσεις σαφούς απόδειξης βίας ή σκληρότητας από έναν από τους συζύγους. Η οικογενειακή και κοινωνική πίεση συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμείνουν δεσμευμένοι σε δυστυχισμένους γάμους, αλλά ακόμα και όταν ένας από αυτούς ζητά διαζύγιο, σπάνια χορηγείται από τα δικαστήρια.

Aυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα για άλλη μια φορά σε μια δικαστική υπόθεση που έγινε πρωτοσέλιδο διεθνών ειδήσεων. Ο 89χρονος πλέον συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και ειδικευμένος γιατρός που προσπαθούσε να χωρίσει την 82χρονη σύζυγό του, συνταξιούχο δασκάλα, για σχεδόν τρεις δεκαετίες, δεχτηκε άλλη μια απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

Ο 89χρονος Nirmal Singh Panesar και η σύζυγός του Paramjit Kaur Panesar, τώρα 82 ετών, παντρεύτηκαν το 1963. Εχουν τρία παιδιά - δύο κόρες και έναν γιο. Ο Nirmal υπηρετούσε στον ινδικό στρατό και η σύζυγός του ήταν δασκαλα στο Κεντρικό Σχολείο στο Αμριτσάρ, και παρόλο που ζούσαν και οι δύο πολυάσχολες ζωές, και τα δύο μέρη θεωρούσαν τον γάμο τους «κανονικό» μέχρι τον Ιανουάριο του 1984, όταν ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας τοποθετήθηκε στο Μαντράς. (τώρα Τσενάι). Της ζήτησε να πάει να τον βρει και να ζήσουν μαζί αλλά εκείνη δεν πήγε. Τότε εκείνος υπέβαλλε αίτηση διαζυγίου, το 1996. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έλαβε μια ευνοϊκή ετυμηγορία, αλλά αυτή ανατράπηκε γρήγορα μετά από έφεση της Paramjit, η οποία υποστήριξε ότι είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει την «ιερή σχέση τους».

Από τότε, ο Ινδός, ο οποίος αποσύρθηκε από την ινδική Πολεμική Αεροπορία ως Διοικητής πτέρυγας το 1990, προσπαθεί να φέρει την υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, ώστε να μπορέσει τελικά να πάρει το διαζύγιό του.

«Κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο θεσμός του γάμου κατέχει σημαντική θέση και παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έλαβε επίσης υπόψη τη θέση της συζύγου. Προφανώς, η 82χρονη γυναίκα ισχυρίστηκε ότι ήταν ακόμα πρόθυμη να φροντίσει τον σύζυγό της σε μεγάλη ηλικία, παρά το γεγονός ότι ήταν χωρισμένοι για δεκαετίες. Παρακάλεσε επίσης το Δικαστήριο να μην χορηγήσει το διαζύγιο επειδή δεν ήθελε να πεθάνει με το «στίγμα» του να είναι διαζευγμένη. Σε πολλά μέρη της Ινδίας, το διαζύγιο εξακολουθεί να είναι κάτι ντροπιαστικό, με μόνο έναν στους 100 γάμους να ολοκληρώνεται σε λύση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπουδές στο Hogwarts; Κι όμως, γίνεται! Πανεπιστήμιο λάνσαρε μεταπτυχιακό στη μαγεία και τον αποκρυφισμό

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Χωρίς ραβδιά και ξόρκια, αλλά με ιστορία, πολιτισμό και σύγχρονη σκέψη, το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα

Το θαύμα έγινε: Η νεοφώτιστη που πήρε με... άνεση το πρωτάθλημα Ελβετίας

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Ένα ιστορικό κατόρθωμα στα χνάρια της Νότιγχαμ και του Ρεχάγκελ

ChatGPT ‑ Ιστορίες ανθρώπων που βυθίστηκαν σε μια ψηφιακή πραγματικότητα χωρίς επιστροφή

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Όταν το ChatGPT σου βάζει ιδέες που δεν φεύγουν

Youtuber πηγε στο πιο επικίνδυνο νησί του κόσμου: Πώς βγήκε ζωντανός

E-Daily 1.Hero 05.05.2026
Η πραγματικότητα δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν όλοι

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 3.Left Χτες
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left Χτες
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Προχτές
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία