E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι δουλειά έκανε ένας γυρολόγος;

Ένα επάγγελμα που δεν θα ξαναδούμε

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 4/11/2023 | 00:05

Τι δουλειά έκανε ένας γυρολόγος;
Αρχειου

Ο γυρολόγος ήταν πλανόδιος έμπορος που γυρνάει σε γειτονιές και χωριά για να πουλήσει μικροπράγματα.

Το επάγγελμα του πλανόδιου εμπόρου, το ασκούσαν επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, που ήταν συχνά και παραγωγοί του προϊόντος. Οι έμποροι αυτοί μετέφεραν το εμπόρευμά τους στους ώμους ή πάνω στο υποζύγιο που τους συνόδευε.

Κουβαλούσε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί - ρούχα, όπως πουκάμισα ή κάλτσες, εσώρουχα για άντρες και γυναίκες, αλλά και υφάσματα με τον πήχη, και μικροαντικείμενα όπως, κλωστές κουμπιά, κουβαρίστρες, τσατσάρες. Η πληρωμή γίνονταν συνήθως σε είδος και όχι απαραίτητα σε χρήματα.  

Ο γυρολόγος αυτός προκαλούσε σχετική αναστάτωση όταν έφθανε σε κάποιο χωριό, οπότε οι γυναίκες έτρεχαν να δουν τα καλά που μετέφερε και ν΄ αγοράσουν.

Εκτός από πράγματα, ένας γυρολόγος μπορεί να ήταν και κάποιος που πουλούσε τρόφιμα, όπως χαλβά ή σαλέπι (που βλέπουμε σπάνια, αλλά και σήμερα).

Γυρολόγοι αλλά με γαιδουράκι ήταν κατά κάποιον τρόπο και οι υφασματέμποροι ή οι μπαχτσαβάνηδες (αυτοί πουλούσαν λαχανικά) και οι γαλατάδες. Όλοι αυτοί είχαν γαιδουράκι που κουβαλούσε σε ειδικά κοφίνια τα προϊόντα.

Οι γαλατάδες περνούσαν από τις γειτονιές κάθε πρωί και έφερναν φρέσκο γάλα μέσα σε ειδικά δοχεία από αλουμίνιο. Οι μπαχτσαβάνηδες  (τους έλεγαν και περιβολάρηδες) καλλιεργούσαν τα οπωρολαχανικά τους στα περιβόλια τους και τα διέθεταν στους εμπορομανάβηδες, ή τα πουλούσαν μόνοι τους στις συνοικίες.

Mια σύγχρονη εκδοχή ήταν ο ρολος του Νικου Ρίζου στο "Η αρχόντισσα κι ο αλήτης".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος εγκατέλειψε υπεραυτοκίνητα αξίας εκατομμυρίων κοντά σε αεροδρόμιο ‑ το μυστήριο του LAX

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Δεκάδες σπάνια hypercars αξίας έως 95 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν παρκαρισμένα πίσω από συρματοπλέγματα κοντά στο αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Η γυναίκα που έσωσε περισσότερα από 10.000 παιδιά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης – Και η ιστορία σχεδόν την ξέχασε

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η άγνωστη ηρωίδα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου που αψήφησε ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα

Η φάρσα με την πίτσα on air, που έκανε τον Βασίλη Λεβέντη τηλεοπικό θρύλο

E-Daily 1.Hero 03.07.2026
Η σκηνή έμεινε στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης

Ποιος ήταν τελικά ο «παίδαρος» στο θρυλικό τραγούδι της Ρίτας Σακελλαρίου;

E-Daily 3.Left Χτες
Παρότι έχουν περάσει χρόνια από την κυκλοφορία του, πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται ποιος ήταν

10 μέρη‑«παράδεισος» όπου ζεις σαν βασιλιάς με τα μισά λεφτά – Δες πού μετακομίζουν όλοι!

E-Daily 3.Left Χτες
Πόσο κοστίζει πραγματικά μια ζωή στον παράδεισο; Οι χώρες όπου το πορτοφόλι σου… ανασαίνει!

Ποια αυτοκινητοβιομηχανία «έδιωξε» την AI και γιατί επέστρεψε στους ανθρώπους μηχανικούς

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Ford παραδέχτηκε λάθος εκτίμηση μετά από τρία χρόνια εξάρτησης από την τεχνητή νοημοσύνη, με σοβαρά προβλήματα ποιότητας να οδηγούν στην επαναπρόσληψη 350 μηχανικών.

Ποιος είναι ο ψαράς που επιβίωσε 8 μέρες μόνος στον Ειρηνικό και πώς τα κατάφερε

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο 42χρονος Τζούνιορ Απιούτα εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας έπειτα από οκτώ ημέρες επιβίωσης στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού.