E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ, σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ ‑ Πώς βλέπουν οι πολίτες τον Κασσελάκη

Το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές και το 43,8% την κρίνει θετικά

Δημοσίευση 26/10/2023 | 08:59

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ, σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ ‑ Πώς βλέπουν οι πολίτες τον Κασσελάκη

Μπροστά με 36,6%, βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έναντι 12,9% του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, την πρώτη μετά τις δημοτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόνο μία μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με 11,9%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Star, το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές και το 43,8% την κρίνει θετικά. Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακολουθεί η οικονομία με 21,6%.

Στους προσωπικούς δείκτες των πολιτικών αρχηγών, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος είναι ίσως ο πρώτος ιστορικά νέος ηγέτης κόμματος που δεν καταφέρνει να αναπτύξει θετική δυναμική. Μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη το 48% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη. Δηλαδή, ο κ. Ανδρουλάκης, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, υποσκελίζει τον κ. Κασσελάκη, «σπάζοντας» έτσι την επί χρόνια νόρμα της σύγκρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, και η προσωπική δημοφιλία του κ. Κασσελάκη είναι εξαιρετικά χαμηλή, όντας πέμπτος κάτω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τις θετικές απόψεις για τον κ. Μητσοτάκη να υπερτερούν ελαφρώς αυτές των αρνητικών, πράγμα σπάνιο για πρωθυπουργό στον τέταρτο χρόνο της θητείας του.


Στήριξη Κασσελάκη μόνο εντός ΣΥΡΙΖΑ

Αν κάτι είναι παρήγορο για τον κ. Κασσελάκη σε αυτό το σκηνικό είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να εγκρίνουν τις κινήσεις του στην εσωκομματική σκακιέρα. Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση. Στη μεγάλη εικόνα, όμως, μόλις το 22% του συνόλου των ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε σωστή κατεύθυνση, κάτι που καταδεικνύει τις περιορισμένες εκλογικές δεξαμενές του κόμματος που μοιάζει να βρίσκεται σε φάση περαιτέρω σμίκρυνσης.


Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα προβλήματα

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την κεντρική διαπίστωση που κάνει και το Μέγαρο Μαξίμου ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας και άρα το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να επιμείνει σε στρατηγική αντιμετώπισης αυτών, χωρίς να ασχολείται με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης. Ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Ευρύτερα, πάντως, μπορεί η πορεία της κυβέρνησης να αποτιμάται αρνητικά από το 54% των ψηφοφόρων, πλην όμως το 43,8% των θετικών γνωμών υπερβαίνει το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές και στηρίζει την εκτίμηση ότι η ΝΔ διατηρεί ανοιχτούς περισσότερους διαύλους με δυνητικές δεξαμενές ψηφοφόρων. Από την άλλη, η άνοδος της Ελληνικής Λύσης στο 5,5%, με εισροές και από τη ΝΔ, αναδεικνύει έναν δυνητικό κίνδυνο κυρίως στα δεξιότερα του κυβερνητικού κόμματος, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψιν τις πλειοψηφικά αρνητικές απόψεις για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων (48,4% κατά έναντι 46% υπέρ) και για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας

Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου από τους συγγενείς των θυμάτων

Ελλάδα 29.04.2024
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Οικονομία 29.04.2024
Χιλιάδες δηλώσεις που είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, μπλοκάρονται από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης