E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ, σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ ‑ Πώς βλέπουν οι πολίτες τον Κασσελάκη

Το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές και το 43,8% την κρίνει θετικά

Δημοσίευση 26/10/2023 | 08:59

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ, σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ ‑ Πώς βλέπουν οι πολίτες τον Κασσελάκη

Μπροστά με 36,6%, βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου έναντι 12,9% του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, την πρώτη μετά τις δημοτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μόνο μία μονάδα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με 11,9%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,5%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Star, το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές και το 43,8% την κρίνει θετικά. Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακολουθεί η οικονομία με 21,6%.

Στους προσωπικούς δείκτες των πολιτικών αρχηγών, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος είναι ίσως ο πρώτος ιστορικά νέος ηγέτης κόμματος που δεν καταφέρνει να αναπτύξει θετική δυναμική. Μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη το 48% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη. Δηλαδή, ο κ. Ανδρουλάκης, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, υποσκελίζει τον κ. Κασσελάκη, «σπάζοντας» έτσι την επί χρόνια νόρμα της σύγκρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, και η προσωπική δημοφιλία του κ. Κασσελάκη είναι εξαιρετικά χαμηλή, όντας πέμπτος κάτω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τις θετικές απόψεις για τον κ. Μητσοτάκη να υπερτερούν ελαφρώς αυτές των αρνητικών, πράγμα σπάνιο για πρωθυπουργό στον τέταρτο χρόνο της θητείας του.


Στήριξη Κασσελάκη μόνο εντός ΣΥΡΙΖΑ

Αν κάτι είναι παρήγορο για τον κ. Κασσελάκη σε αυτό το σκηνικό είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να εγκρίνουν τις κινήσεις του στην εσωκομματική σκακιέρα. Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση. Στη μεγάλη εικόνα, όμως, μόλις το 22% του συνόλου των ψηφοφόρων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε σωστή κατεύθυνση, κάτι που καταδεικνύει τις περιορισμένες εκλογικές δεξαμενές του κόμματος που μοιάζει να βρίσκεται σε φάση περαιτέρω σμίκρυνσης.


Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα προβλήματα

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την κεντρική διαπίστωση που κάνει και το Μέγαρο Μαξίμου ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας και άρα το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να επιμείνει σε στρατηγική αντιμετώπισης αυτών, χωρίς να ασχολείται με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης. Ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4% προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Ευρύτερα, πάντως, μπορεί η πορεία της κυβέρνησης να αποτιμάται αρνητικά από το 54% των ψηφοφόρων, πλην όμως το 43,8% των θετικών γνωμών υπερβαίνει το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές και στηρίζει την εκτίμηση ότι η ΝΔ διατηρεί ανοιχτούς περισσότερους διαύλους με δυνητικές δεξαμενές ψηφοφόρων. Από την άλλη, η άνοδος της Ελληνικής Λύσης στο 5,5%, με εισροές και από τη ΝΔ, αναδεικνύει έναν δυνητικό κίνδυνο κυρίως στα δεξιότερα του κυβερνητικού κόμματος, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψιν τις πλειοψηφικά αρνητικές απόψεις για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων (48,4% κατά έναντι 46% υπέρ) και για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Πότε λήγει η προθεσμία και ποιο το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής

Ελλάδα 15.12.2025
Η ΑΑΔΕ μέσα από 11 ερωταπαντήσεις δίνει διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα των πολιτών

Τιμές τροφίμων στην Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι οι πιο ακριβές ‑ Η θέση της Ελλάδας

Οικονομία 15.12.2025
Τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες συχνά δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 33χρονο γιατρό στα Χανιά ‑ Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του

Ελλάδα 15.12.2025
Μια εβδομάδα έχει πλέον συμπληρωθεί από την ημέρα που τα ίχνη του χάθηκαν

Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ για «ύποπτες» επιστροφές ΦΠΑ

Οικονομία 15.12.2025
Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Σκάφος ελληνικών συμφερόντων με κοκαΐνη εντοπίστηκε στον Ατλαντικό ‑ Συνελήφθη ο «Έλληνας Εσκομπάρ»

Κόσμος 15.12.2025
Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών. Το σκάφος ρυμουλκείται με τη συμβολή του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιοι πάνε ταμείο αυτήν την εβδομάδα

Οικονομία 15.12.2025
Όλες οι πληρωμές για συντάξεις, επιδόματα και δώρα

Έρχεται νέος φόρος για τα ακίνητα το 2027 ‑ Τι είναι το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης

Οικονομία 15.12.2025
Τι καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο φόρο

Μυστήριο με τον θάνατο του ηθοποιού Πίτερ Γκριν: Βρέθηκε μέσα στα αίματα και μυστηριώδες σημείωμα δίπλα του

Κόσμος 15.12.2025
Οι αστυνομικοί βρήκαν τον ηθοποιό από το Pulp Fiction ξαπλωμένο μπρούμυτα στο διαμέρισμά του

Χριστούγεννα στα μπλόκα: «Όλα ή τίποτα» λένε οι αγρότες ‑ Το email με τα 14+2 αιτήματα

Ελλάδα 15.12.2025
Οι αγρότες απέστειλαν με email τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση - Δεν θέλουν ούτε την μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα απαντά το Μέγαρο Μαξίμου