E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος «σχεδία» Νοεμβρίου

Η «σχεδία» της μουσικής και της μνήμης

Δημοσίευση 24/10/2023 | 12:52

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος «σχεδία» Νοεμβρίου
Δελτίο Τύπου

Βρίσκουμε τη γιατρειά στη μουσική, ταξιδεύουμε ως τις ακτές της μνήμης, καθόμαστε στα θρανία της δημοκρατίας, στεκόμαστε στη γραμμή εκκίνησης, φορώντας τη φανέλα της «σχεδίας». Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» του Νοεμβρίου (τεύχος #116). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης.

Άνθρωποι με αυτισμό ανταποκρίνονται συναισθηματικά, ψυχωσικοί εμφανίζουν πλήρη λειτουργικότητα και ασθενείς με άνοια ανακαλούν αναμνήσεις. Η μουσικοθεραπεία έχει ευεργετική επίδραση σε όλους μας. «Επειδή η μουσική αποθηκεύεται στη μακρά μνήμη του εγκεφάλου, παίζοντας ένα κομμάτι που του άρεσε, μπορεί ένας άνθρωπος με άνοια να ανασύρει αναμνήσεις από αυτήν την περίοδο», επισημαίνει η μουσικοθεραπεύτρια Ουρανία Λιαρμακοπούλου. Είναι το φάκελο της μουσικοθεραπείας που ανοίγουμε στο ρεπορτάζ με τίτλο «Η μελωδία της ίασης».

Ο καταξιωμένος ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, «στις ακτές της μνήμης», ανασύρει την ιστορία των Ποντίων από τη λήθη, καταρρίπτει το στερεότυπο που τους θέλει πολιτιστικά ακαλλιέργητους, φέρνει στην επιφάνεια «ενοχλητικές στιγμές» για τους γηγενείς και εξηγεί γιατί το τραύμα του 1922 άργησε να εμφανιστεί στη δημόσια σφαίρα. «Στις μεγάλες παραλιακές πόλεις του Πόντου, την Τραπεζούντα, την Κερασούντα, τη Σαμψούντα, υπήρχε πολύ πλούσια πολιτιστική ζωή, με θέατρα, μουσικούς συλλόγους», τονίζει στη «σχεδία» ο κ. Αγτζίδης.

«Η δημοκρατία στα θρανία». Σεβασμός της διαφορετικότητας, εργασία στην κοινότητα.  Η τόσο υποτιμημένη στη χώρα μας κοινωνική αγωγή είναι βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης. Και δεν αφορά μονάχα τους ανηλίκους. Στη Σουηδία,  χαρακτηριστικά, οι μαθητές πληροφορούνται για τη δομή του σουηδικού κράτους πρόνοιας και το πώς οι δήμοι αξιοποιούν τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες.

«Η σχεδία» στην αφετηρία. Ένας στους 100 δρομείς που θα βρεθούν στις γραμμές της εκκίνησης την ημέρα του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα τρέχει με τη φανέλα της «σχεδίας». Επιπλέον, ο παγκοσμίως γνωστός ελληνικής καταγωγής υπερμαραθωνοδρόμος Ντιν Καρνάζης, θα βρεθεί στο σπίτι της «σχεδίας», στο καθιερωμένο πάρτι με μακαρόνια, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

O Noέμβριος είναι μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η «σχεδία» μας συμμετέχει και εκείνη σε αυτήν την καμπάνια σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ). Στο ρεπορτάζ «μια ανάσα από την ίαση» καταδεικνύουμε πως ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι αθεράπευτος.

Ακόμη, η Λίνα Βιταντζάκη, τραγουδίστρια και εκπαιδεύτρια αλόγων και ο Αλέξανδρος Στρατόπουλος, κιθαρίστας και επιπλοποιός, μας μιλούν για μια ροκ αγάπη. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης εξηγεί ότι ο πρίγκιπας είναι γυμvός.  Κλείνουμε τραπέζι σε μία κρυφή γωνιά της πόλης, όπου η τέχνη της φωτογραφίας σμίγει με εκείνη της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής. Μία γυναίκα που διαφυλάσσει τη γαστρονομική παράδοση του τόπου της μας μεταφέρει στη Λέσβο των καραγωγέων και των ελαιοτριβείων. Παράλληλα, ο Κωστής Μπακόπουλος αποτυπώνει μέσα από τους φακούς του στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου θα βρίσκεται στους δρόμους της πόλης και το Ημερολόγιο της «σχεδίας» για το 2024, που περιλαμβάνει και σκίτσα γελοιογράφων του ελληνικού περιοδικού δρόμου.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Νοεμβρίου (τεύχος #116).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η άνοιξη έρχεται και το The Bee Camp ετοιμάζεται για φανταστικές δράσεις με τα παιδιά!

Δράσεις Χτες
Bee an Artist – Όταν η τέχνη συναντά τις μέλισσες και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Η Marseaux λανσάρει viral video game εμπνευσμένο από τα 00s!

Better life 12.02.2026
Η εκρηκτική, ανερχόμενη ελληνίδα pop star Marseaux επιστρέφει με έναν απρόσμενο και άκρως νοσταλγικό τρόπo!

Valentine’s Day στο Hard Rock Cafe Athens

Better life 12.02.2026
Ο έρωτας περνάει από το στομάχι…και από το Hard Rock Cafe Athens με ένα μοναδικό Limited Time Menu από τις 10 έως τις 15 Φεβρουαρίου

30 χρόνια Μαζί για το Παιδί – 30 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες

Δράσεις 09.02.2026
Εικαστική έκθεση και δημοπρασία με κοινωνικό αποτύπωμα

Friday Night Fever στα TGI FRIDAYS™

Better life 04.02.2026
Την περίοδο της Αποκριάς, τα TGI FRIDAYS™ ανεβάζουν τη διάθεση και μας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη γεύση, μουσική και disco ενέργεια με το Friday Night Fever

Hard Rock Cafe: Τα Σαββατοκύριακα στο Μοναστηράκι ξεκινούν με Brunch

Better life 30.01.2026
Η ιδανική επιλογή για μια στάση πριν ή μετά τη βόλτα στο κέντρο, είτε βγαίνετε με την οικογένεια και τα παιδιά, είτε με την παρέα σας

Yphes: Το μικρό γαστρονομικό διαμαντάκι στο κέντρο της Αθήνας

Better life 30.01.2026
Στους δρόμους όπου η Αθήνα κινείται αδιάκοπα, υπάρχουν ακόμη χώροι που δεν διεκδικούν την προσοχή