E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πληρωμές χωρίς προμήθεια: Τα οφέλη του IRIS, πού γίνεται υποχρεωτικό για επαγγελματίες

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών

Δημοσίευση 23/10/2023 | 14:03

Πληρωμές χωρίς προμήθεια: Τα οφέλη του IRIS, πού γίνεται υποχρεωτικό για επαγγελματίες

Με το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).

Όπως αναφέρει η παρουσίαση, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται:

- οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

- Τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

- Οι επιχειρήσεις στις οποίες είναι σήμερα υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών με κάρτες, στο εξής θα υποχρεούνται να δέχονται και τα συστήματα άμεσης πληρωμής. Η υποχρέωση θα ισχύσει από 1.12.2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή.

Με την αξιοποίηση συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται άμεσα, χωρίς προμήθεια για τους καταναλωτές ενώ η σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με σύστημα άμεσων πληρωμών συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS εφαρμόζεται ήδη στη χώρα σε εθελοντική βάση για μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές σε εμπόρους και αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που διεκπεραιώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς προμήθεια για ποσά μέχρι 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση «σπρώχνει» επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στο σύστημα IRIS στο πλαίσιο της προσπάθειας για περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Με το IRIS προσφέρεται μια αξιόπιστη εναλλακτική δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών και μάλιστα χωρίς τις προμήθειες που επιβάλλουν οι εμπορικές τράπεζες, προμήθειες που τροφοδοτούν έντονη κριτική προς το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.

Με το IRIS δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις να μη χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές λόγω αυξημένου κόστους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Σοκάρουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες του κυκλώματος που διακινούσε vαρκωτικά μέσα στο σχολείο

Ελλάδα 28.04.2024
Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα που διακινούσε vαρκωτικά μέσα σε σχολείο της Πάτρας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Γεωργούλης: «Αν δεν ήμουν αθώος δε θα κατέβαινα υποψήφιος»

Ελλάδα 28.04.2024
Ο Αλέξης Γεωργούλης μίλησε για την καταγγελία σε βάρος του πριν από ένα χρόνο για σ e ξ ουαλική παρεvόχληση και κακoποίηση

Τέλη Κυκλοφορίας: Από 1η Μαΐου ξεκινά η διαδικασία πληρωμής με το μήνα

Οικονομία 28.04.2024
Από 1η Μαΐου ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας My Car για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Κρήτη: Βράχος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο ‑ Τραυματίστηκαv μητέρα, παιδί και μια γυναίκα

Ελλάδα 28.04.2024
Βράχος αποκολλήθηκε στα Χανιά και έπεσε σε αυτοκίνητο που κινούταν - Τραυματίστηκαv μια μητέρα με το παιδί της και ακόμα μια γυναίκα

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Πολιτισμός Χτες
Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ γιατί μεταπήδησε στις αγελάδες

Κόσμος Χτες
Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Πύργος: Τον λήστεψε ενώ έβαφε την εκκλησία του χωριού

Ελλάδα Χτες
Tον έριξε από τη σκάλα και άρχισε να τον χτυπά

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας

Πέθανε ο Τάκης Χατζόπουλος

Ελλάδα Χτες
Ήταν, μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, δημιουργός της σειράς «Παρασκήνιο»

Πάτρα: Είχαν στήσει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε σχολείο ‑ Στις 19 οι συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Η εγκληματική οργάνωση ολοκλήρωσε τουλάχιστον 65 αγοραπωλησίες ναρκωτικών, μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε σε ανήλικους πελάτες, ακόμη και σε σχολικούς χώρους