E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσίευση 23/10/2023 | 12:16

O Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Ο πρωθυπουργός έφτασε νωρίς το πρωί στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν από το απόγευμα της Κυριακής ότι σήμερα θα πραγματοποιήσει το ταξίδι που δεν είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ότι θα πραγματοποιούσε το ταξίδι που δεν έκανε εκείνη την ημέρα για λόγους ασφαλείας.

Η ανακοίνωση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

H παρουσία Μητσοτάκη στη σύνοδο στο Κάιρο

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε δώσει το «παρών» στη Σύνοδο για την Ειρήνη που διεξήχθη στο Κάιρο στέλνοντας το μήνυμα ότι «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση»

«Το μήνυμα κλειδί που πρέπει να στείλουμε σήμερα είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Θρηνούμε την απώλεια ζωών και το κακό που πλήττει αθώους πολίτες, από τις βιαιότητες στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι την απελευθέρωσή τους, είπε ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλαχλί στη Γάζα, στους πολίτες που σκοτώθηκαν ή βασανίστηκαν βάναυσα ή που δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Στον πόλεμο, υπάρχουν όρια στο κακό που μπορείς να προκαλέσεις. Η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι»

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι οι Παλαιστίνιοι. Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα, καλωσόρισε το άνοιγμα της Ράφα, για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως εναρμονίζονται οι προσπάθειες της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο της ΕΕ, πως είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ελπίζουμε ως γειτονική χώρα ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επιτευχθεί και να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες ανθρωπιστική βοήθεια.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 30.06.2025
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα 30.06.2025
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;

Ελλάδα 30.06.2025
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη

Tech + Science 30.06.2025
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα ‑ Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ

Οικονομία 30.06.2025
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα ‑ Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 30.06.2025
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»

Κόσμος 30.06.2025
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά ‑ Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 30.06.2025
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon

Κάθειρξη 16 ετών στον αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική

Ελλάδα 30.06.2025
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εκβίαση κατ` εξακολούθηση, συμμορία και μία σειρά από πλημμελήματα, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού