E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

Δείτε τι πρόκειται να αλλάξει

Δημοσίευση 19/10/2023 | 08:45

Πότε καταργείται το τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών υπάρχει στο σχέδιο ότι από το 2025 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα νομοθετηθούν οι πρωτοβουλίες για σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Παράλληλα πρόσθεσε πως υπάρχει σκέψη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

«Δεν έχει συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να έχουμε συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας. Οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν ότι εφαρμόζουμε σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και ότι μετά τις εκλογές υπάρχει πολιτική σταθερότητα και μια θετική προοπτική. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκμεταλλευτούμε», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τους έξι στόχους της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά.

Οι έξι στόχοι ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

  • Πρώτον, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης με άμεση δράση για αποκατάσταση των ζημιών. «Η κυβέρνηση, όπως θα έκανε κάθε κυβέρνηση, θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στη Θεσσαλία και σε όλες τις περιοχές που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η άποψη ότι δεν θα στηριχθεί η Θεσσαλία επειδή ο περιφερειάρχης δεν στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί μία τεράστια γκάφα την οποία προσπερνώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
  • Δεύτερον, η αύξηση των επενδύσεων και ιδιαίτερα των δημοσίων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε ο υπουργός, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρες χώρες ως προς την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Τρίτον, η στήριξη της υγείας, που είναι διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού. Ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων κατά 15%.
  • Τέταρτον, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, μεταξύ άλλων με τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια που ισοδυναμούν με ετήσιο όφελος 1.476 ευρώ ετησίως μεσοσταθμικά, την άρση του παγώματος των τριετιών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένο εισοδήματος από το Δεκέμβριο και την αύξηση των συντάξεων από πρώτης Ιανουαρίου. «Αυτά», τόνισε, «συνδέονται και με την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού με ενισχύσεις μόνιμου χαρακτήρα».
  • Πέμπτον, η συνέχιση της φιλικής πολιτικής προς την επιχειρηματικότητα. «Προσπαθούμε να κρατάμε τους φορολογικούς συντελεστές και αν υπάρξει δυνατότητα να δούμε αποκλιμάκωση. Έχουμε στο μυαλό μας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σίγουρα από το 2025 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργούνται δουλειές και να στηρίζει το κράτος μία υγιή κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Έκτον, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ζήτημα στο οποίο, όπως είπε, έχουν γίνει βήματα και από άλλες κυβερνήσεις, τα οποία όμως δεν είναι επαρκή. Το κενό ΦΠΑ, σημείωσε ο υπουργός, που ήταν 24% έχει μειωθεί στο 14% και στόχος είναι να πάει στο 9% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, κάτι που θα εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα ετησίως.

«Το 2024», είπε, «θα είναι μία χρονιά με υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές, χαμηλότερο χρέος, πληθωρισμό και ανεργία. Σε όλα τα μέτωπα η κατάσταση θα εξελιχθεί θετικά για τη χώρα. Όταν υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις, εξαγωγές και σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που είναι το θεμέλιο για όλα αυτά, δεν στέλνουμε μόνο μήνυμα στις αγορές, τους επενδυτές και το εξωτερικό, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε τα πράγματα να πάνε καλά για την Ελλάδα και τους Έλληνες και αυτό θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών».

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σύντομα θα νομοθετηθούν οι πρωτοβουλίες για σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς και για ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως επεσήμανε, στόχος δεν είναι να επιβληθούν υψηλότεροι συντελεστές, αλλά «να στραφούμε σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις διασταυρώσεις». Σημείωσε ότι δεν στοχοποιείται καμία κοινωνική ομάδα, αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Παρουσιάζοντας δε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, υπενθύμισε ότι από το 2019, ενώ μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, έχουμε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου εξαιτίας της ανάπτυξης της οικονομίας, της αύξησης του τουρισμού, των μισθών - συντάξεων καθώς και της εκτεταμένης χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πρόσθεσε ότι παρά τον κορονοϊό και την ενεργειακή κρίση, την προηγούμενη τετραετία είχαμε αύξηση των επενδύσεων, μόνο το 2022 κατά 48%, ρεκόρ όλων των τελευταίων δεκαετιών στις εξαγωγές, αποκλιμάκωση του χρέους από 172% του ΑΕΠ το 2022 σε 159% το 2023 και 152%, όπως προβλέπεται το 2024, μείωση της ανεργίας από 17,5% το 2019 στο 10,8% τον περασμένο Αύγουστο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 28.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Πέθαvε ο γνωστός αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής

Αθλητικά Νέα 28.04.2024
Ο Στράτος Σεφτελής πέθαvε σε ηλικία 68 ετών, με την είδηση να σκορπά τη θλίψη στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας

Πάτρα: Σοκάρουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες του κυκλώματος που διακινούσε vαρκωτικά μέσα στο σχολείο

Ελλάδα 28.04.2024
Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα που διακινούσε vαρκωτικά μέσα σε σχολείο της Πάτρας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Γεωργούλης: «Αν δεν ήμουν αθώος δε θα κατέβαινα υποψήφιος»

Ελλάδα 28.04.2024
Ο Αλέξης Γεωργούλης μίλησε για την καταγγελία σε βάρος του πριν από ένα χρόνο για σ e ξ ουαλική παρεvόχληση και κακoποίηση

Τέλη Κυκλοφορίας: Από 1η Μαΐου ξεκινά η διαδικασία πληρωμής με το μήνα

Οικονομία 28.04.2024
Από 1η Μαΐου ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας My Car για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Κρήτη: Βράχος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο ‑ Τραυματίστηκαv μητέρα, παιδί και μια γυναίκα

Ελλάδα 28.04.2024
Βράχος αποκολλήθηκε στα Χανιά και έπεσε σε αυτοκίνητο που κινούταν - Τραυματίστηκαv μια μητέρα με το παιδί της και ακόμα μια γυναίκα

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Πολιτισμός Χτες
Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ γιατί μεταπήδησε στις αγελάδες

Κόσμος Χτες
Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Πύργος: Τον λήστεψε ενώ έβαφε την εκκλησία του χωριού

Ελλάδα Χτες
Tον έριξε από τη σκάλα και άρχισε να τον χτυπά

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας