E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανάλυση Jerusalem Post: Γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

Στρατηγική κατά της Χαμάς

Δημοσίευση 17/10/2023 | 19:29

Ανάλυση Jerusalem Post: Γιατί ο Νετανιάχου καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα;

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στο Τελ Αβίβ με τον Νετανιάχου να διστάζει προς το παρόν να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Από την περασμένη Παρασκευή, ο Ισραήλ πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι είναι πανέτοιμος να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Γάζα - ωστόσο οι ΗΠΑ επιμένουν στον δρόμο της διπλωματίας.

Μετά την διπλή επίσκεψή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπίνκεν, στο Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου θα σφίξει σήμερα το χέρι του πρώτου αρχηγού κράτους που μεταβαίνει στο Ισραήλ, του Καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ενώ αύριο θα στρώσει το «κόκκινο χαλί» για να καλωσορίσει τον ισχυρότερο σύμμαχό του, Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Στρατηγική κατά της Χαμάς

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν μπορεί να αιφνιδιάσει τη Χαμάς, αφού ήταν οι τρομοκράτες που ξεκίνησαν τη σύγκρουση με τις σφαγές της 12ης Οκτωβρίου.
Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα είναι η πίεση των ΗΠΑ να αποφευχθούν απώλειες αμάχων - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Παλαιστινίους αμάχους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα χωρίς να εγκλωβιστούν στο σύνορο με την Αίγυπτο, όπως και η αγωνία για την τύχη των ομήρων σε περίπτωση επέκτασης των συγκρούσεων.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ερώτημα: εάν η ισραηλινή ηγεσία και οι ηγέτες κάνουν λάθος σε ότι αφορά την χρονική περίοδο που θέλουν να ξεκινήσουν την χερσαία επίθεση; Σύμφωνα με τους αριθμούς της Χαμάς, πάνω από 2800 Παλαιστίνοι είναι νεκροί και πολύ περισσότεροι έχουν τραυματιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2014 - σε απάντηση της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς - είχε κοστίσει τη ζωή 2000 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι μισοί ήταν άμαχοι. Μια γενικευμένη επέλαση στη Γάζα θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον αριθμό των νεκρών, αυξάνοντας την πίεση από τις ΗΠΑ και την διεθνή κοινότητα προς το Ισραήλ.

Η αντεπίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή ή Σάββατο, μία εβδομάδα μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ( IDF) είχαν δώσει προθεσμίες στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα - οι οποίες ανανεώνονταν διαρκώς.

Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι και η Χεζμπολάχ - η τρομοκρατική Οργάνωση που κυριαρχεί στον νότιο Λίβανο και διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο 150.000 πυραύλων και ρουκετών. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές που μίλησαν στην Jerusalem Post, η υπάρχει η εκτίμηση ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ισραηλινού στρατού θα συγκρούεται με τη Χαμάς στη Γάζα ώστε να επιτεθεί στο Ισραήλ από το βορρά.

Το γεγονός ότι, από την έναρξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς, το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ έχει κρατήσει «χαμηλό προφίλ», αρκούμενη σε σποραδικές επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας περίτεχνης παραπλάνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αργεντινή – Αυστρία 2‑0: Πρόκριση και ρεκόρ για τον Μέσι!

Αθλητικά Νέα Χτες
Διπλό ρεκόρ Μέσι στο ημίχρονο – Η Αργεντινή πέρασε στην επόμενη φάση

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ, τρεις νεκροί ανάμεσά τους ο ύποπτος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επαρχία του Κεμπέκ εξέδωσε συναγερμό για κατ` οίκον περιορισμό έπειτα από την ανταλλαγή πυροβολισμών

Πέθανε στα 94 του ο Κλάιβ Ντέιβις, ο άνθρωπος πίσω από τις καριέρες θρύλων της μουσικής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Κλάιβ Ντέιβις ξεκίνησε ή αναβίωσε τις καριέρες σούπερ σταρ όπως η Τζάνις Τζόπλιν, η Γουίτνεϊ Χιούστον, ο Κάρλος Σαντάνα και η Αλίσια Κιζ

Βουλή: Αρση της ασυλίας της Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θετική κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση, για άρση της ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατόπιν αναφοράς δικαστικής γραμματέως στη δίκη για τα Τέμπη και ένορκης εξέτασης τεσσάρων αστυνομικών

Τραγικό τέλος στην εξαφάνιση 47χρονου στο Ζωγράφου ‑ Νεκρός εντοπίστηκε στο Γουδή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 47χρονος είχε χαθεί από τις 14 Ιουνίου χωρίς κανένα ίχνος

Ο Φουρνιέ τήρησε την υπόσχεσή του: Έβαψε κόκκινα τα γένια του μετά την κατάκτηση της Euroleague από τον Ολυμπιακό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Γάλλος σταρ είχε συμφωνήσει με τον κουρέα του ότι, σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κατακτούσε την Euroleague, θα του έδινε ελεύθερο χέρι να κάνει ό,τι ήθελε στα γένια του

ΑΑΔΕ: Νέα Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων – Από πότε τίθεται σε λειτουργία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με τη νέα οργανωτική δομή, η ΑΑΔΕ αποκτά ενιαίο κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης

Κατάρ: Έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου ‑ 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Κόσμος Χτες
Η έκρηξη στο Ρας Λάφαν, την κύρια μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προκλήθηκε από «τεχνικό ατύχημα».

Τραγωδία στη Γαλλία: Δύο παιδιά πέθαναν από τον καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας τους ενώ εκείνη ψώνιζε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ακριβής λόγος θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για καρδιακή ανακοπή

Προκαλεί η σύζυγος του δολοφόνου της Σταυρούλας: Ήταν παράξενη γυναίκα, να κάνει σχέση αυτός με αυτή;

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είμαι σίγουρη και βέβαιη, ο άνδρας μου είναι αθώος, το υποστηρίζω μέχρι θανάτου, είπε η σύζυγος του καθ` ομολογία δολοφόνου της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν είναι αυτός, τότε ναι, να πληρώσει»

Διανομέας της Amazon έβγαλε εκατομμύρια γράφοντας εργασίες και δίνοντας εξετάσεις για φοιτητές

E-Daily 3.Left Χτες
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βοηθούσε φοιτητές σε εργασίες και εξετάσεις, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια δολάρια