Αντλησε 3 δισ. το δημόσιο με επιτόκιο 4,95%
Στα 20 δισ. η προσφορά!
Δημοσίευση 10/4/2014 | 11:56

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ άντλησε τελικά η Ελληνική Δημοκρατία, με επιτόκιο 4,95%, κατά τη διάρκεια της σημερινής έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η πρώτη μετά την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μελλοντικά και η έκδοση 3ετούς ή 7ετούς ομολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Νewmoney.gr, το βιβλίο προσφορών έκλεισε και η έκδοση υπερκαλύφθηκε με προσφορές 20 δισ. ευρώ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό».
Χθες το απόγευμα, ο υπουργός των Οικονομικών μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις, τονίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη, με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών.
Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Κυβερνητική πηγή δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα της Ελλάδας να είναι η έκδοση 3ετούς ή 7ετούς ομολόγου, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των αγορών. Η ίδια πηγή δηλώνει: «Ό,τι δείξουν οι αγορές. Γι' αυτό δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Το να μεμψιμοιρούμε, όμως, είναι έγκλημα, όπως κάνουν μερικοί. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Ενώ οι αγορές έχουν αυτήν την πορεία, δεν βγήκαμε να πανηγυρίσουμε. Επαναλαμβάνω, ότι δεν εφησυχάζουμε. Δεν εφησυχάζουμε, δεν πανηγυρίζουμε, αλλά να μεμψιμοιρούμε και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το άσπρο μαύρο, είναι έγκλημα.»
Επίσης, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την έκδοση 12μηνων έντοκων γραμματίων . Όπως εξηγούν: «Δεν είναι κάτι που το έχουμε αποκλείσει. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια δεύτερη προσέγγιση, η οποία βασικά θα προσεγγίζει το retail πια, το οποίο πιθανόν να προσφερθεί σε νοικοκυριά –να το πω έτσι– και όχι σε θεσμικούς».






