E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σπύρος Μερκούρης: Ο παππούς της Μελίνας Μερκούρη, ήταν δήμαρχος στην Αθήνα επί 20 χρόνια

Διώχθηκε από τις βενιζελικές κυβερνήσεις

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 9/10/2023 | 00:08

Σπύρος Μερκούρης: Ο παππούς της Μελίνας Μερκούρη, ήταν δήμαρχος στην Αθήνα επί 20 χρόνια
Σπύρος Μερκούρης

Ο παππούς της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος Μερκούρης έμεινε συνολικά 20 σχεδόν χρόνια Δήμαρχος - Φιλοβασιλικός και αντίπαλος του Βενιζέλου, διώχθηκε από τις βενιζελικές κυβερνήσεις

Ο Σπυρίδων Μερκούρης ήταν πολιτικός, βουλευτής, δήμαρχος Αθηναίων επί σειρά ετών και παππούς της Μελίνας Μερκούρη.

Τι ξέρουμε για αυτόν; Γεννήθηκε στην Ερμιόνη. Η οικογένειά του ήταν εύπορη, η μητέρα του κόρη του οπλαρχηγού της επανάστασης και μετέπειτα βουλευτή Ερμιονίδας Σταμάτη Μήτσα, και αδερφή του στρατιωτικού και επίσης βουλευτή Ερμιονίδας Αντωνίου Μήτσα.

Το 1881 διορίστηκε διευθυντής στο Δημοτικό Νοσοκομείο “Η Ελπίς”. Το 1899 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων και παρέμεινε στη θέση έως το 1914.  Πραγματοποίησε πολλά εξωραϊστικά έργα και έργα οδοποιίας, καθώς φρόντισε για την εγκατάσταση ηλεκτρικών τροχιοδρόμων ενώ μερίμνησε για την κατασκευή κοινωφελών δημοτικών έργων, όπως το Δημοτικό Μαιευτήριο, νέο Δημοτικό Νοσοκομείο και ανακαίνισε το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Φιλοβασιλικός και αντίπαλος του Βενιζέλου, διώχθηκε από τις βενιζελικές κυβερνήσεις

Ο Μερκούρης είχε έντονη αντιπαλότητα με τον Ελ. Βενιζέλο. Το 1914 έχασε τις εκλογές από τον βενιζελικό αντίπαλό του Εμμανουήλ Μπενάκη. Την περίοδο του εθνικού διχασμού συντάχθηκε με την πλευρά του βασιλιά Κωνσταντίνου και εξαπέλυσε σφοδρό αγώνα κατά του Βενιζέλου.

Το 1917 εξορίστηκε στην Κορσική∙ με την επιστροφή του καταδικάστηκε σε θάνατο και φυλακίστηκε στην Κρήτη∙ απελευθερώθηκε το 1920, μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές. Το 1929 επανεκλέχθηκε στη δημαρχία των Αθηνών για άλλα πέντε χρόνια, μέχρι το 1934.

Ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Κάσκα και παιδιά τους ήταν οι Σταμάτης και Γεώργιος Μερκούρης. Εγγονή του ήταν η Μελίνα Μερκούρη!

Το ήξερες πως

Ο Τρύφων Μουτζόπουλος (αναφέρεται και ως Μουτσόπουλος, 1818 – 20 Ιουλίου 1906) ήταν μεγαλέμπορος και δήμαρχος Πειραιά τις περιόδους 1874-1883 & 1895-1903 και ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής στην ιστορία του Πειραιά, με συνολική διάρκεια θητείας 17 χρόνια.

Υπάρχει όμως κι ένας δήμαρχος που δεν έχει εκλεγεί ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά… 7 φορές. Ναι, σωστά διαβάσατε 7 (εφτά) φορές.Πρόκειται για τον Γιώργο Ιωακειμίδη ο οποίος είναι δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη τα τελευταία 29 χρόνια.

Για 17 ολόκληρα χρόνια, με διαστήματα που τέθηκε εκτός υπηρεσίας και αντικαταστάθηκε από δημαρχεύοντες, ήταν στη θέση του Δημάρχου Βόλου ο Κωνσταντίνος Γκλαβάνης. Συγκεκριμένα άσκησε τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου 1908 έως 24 Οκτωβρίου 1925, αλλά συνολικά διοίκησε 14 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το στοιχειωμένο δωμάτιο που ενέπνευσε το «The Shining» και τρομοκρατεί τους επισκέπτες μέχρι σήμερα

Stories 17.06.2025
Μια νύχτα στη Room 217 του Stanley Hotel – Μόνο οι γενναίοι αντέχουν

Χάρτης‑φωτιά: Αυτοί οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος – Ποια χώρα σαρώνει με 89%

Νέα Εποχή 17.06.2025
Οι πιο «υπερήφανοι» λαοί της Ευρώπης και η έκπληξη που δεν περιμέναμε

Tι είναι η θερμική νησίδα και πώς μας επηρεάζει

Περιβάλλον 17.06.2025
To φαινόμενο που τυραννά τις πόλεις

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

Stories 17.06.2025
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας

Πρόσωπα 17.06.2025
Η θητεία του απερχόμενου Sir Richard Moore, που ξεκίνησε το 2020, πλησιάζει στο φυσικό της τέλος

Τι είναι αυτές οι περίεργες φυσαλίδες που δημιουργήθηκαν σε ωκεανούς

Περιβάλλον Χτες
Οι φάλαινες ίσως προσπαθούν να μας επικοινωνήσουν κάτι και οι επιστήμονες αρχίζουν να τις προσέχουν περισσότερο.

Η χρυσή τουαλέτα των 5 εκατομμυρίων που οδήγησε δυο άντρες στη φυλακή

Stories Χτες
Στη φυλακή δύο άνδρες για την εντυπωσιακή ληστεία στην Αγγλία

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

Stories Χτες
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

Το πρώτο «μετρό» του κόσμου είναι σε ένα νησί του Αιγαίου

Ιστορικά Χτες
Πώς οι αρχαίοι Έλληνες έσκαψαν με το χέρι μια σήραγγα 2,5 χλμ. από δύο μεριές και συναντήθηκαν στη μέση – χωρίς GPS

«Αυτό είναι από τ’ Αγραφα»: Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από μια φράση που όλοι λέμε λάθος!

Νέα Εποχή Προχτές
Πώς βγήκε στ’ αλήθεια η φράση «Αυτό είναι από τ’ άγραφα»;

Το Google της Βόρειας Κορέας: Τι κρύβει το μυστικό τους διαδίκτυο;

Stories Προχτές
Το πιο παράξενο ίντερνετ του κόσμου είναι πιο κοντά στον Μεγάλο Αδελφό απ’ όσο νομίζεις