E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα πρώτα δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού θα φέρουν στη Γη οι Κινέζοι

Σεληνιακός σταθμός μέχρι το 2040

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/10/2023 | 20:05

Τα πρώτα δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού θα φέρουν στη Γη οι Κινέζοι
China National Space Administration

Εντός χρονοδιαγράμματος για το 2024 είναι η επόμενη σεληνιακή αποστολή της Κίνας, που έχει στόχο να φέρει πίσω στη Γη τα πρώτα δείγματα που συλλέχθηκαν ποτέ από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια αποστολή που αποτελεί μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της χώρας να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία και να κατασκευάσει έναν διεθνή σεληνιακό ερευνητικό σταθμό.

Οι προετοιμασίες για την αποστολή του 2024 – γνωστή ως Chang'e-6 – εξελίσσονται ομαλά, ανέφερε η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ο δορυφόρος αναμετάδοσης που θα συνοδεύει την αποστολή θα εκτοξευθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Ύστερα από 10 αποστολές που προηγήθηκαν στην πλευρά του φεγγαριού που είναι ορατή από τη Γη, Chang'e-6 θα συλλέξει δείγματα από την σκοτεινή πλευρά.

«Τα δείγματα αυτά θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να προωθήσουν τις μελέτες τους σχετικά με την σκοτεινή πλευρά και να αναλύσουν τη σύνθεση των δειγμάτων προκειμένου να διευρύνουν τις γνώσεις σχετικά με το φεγγάρι», δήλωσε ο Hu Hao, ανώτερος αξιωματούχος που εργάζεται στην αποστολή Chang'e-6, στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το διαστημικό σκάφος έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στη λεκάνη Άιτκεν στο Νότιο Πόλο της σκοτεινής πλευράς και να συλλέξει δείγματα σκόνης και πετρωμάτων, ανέφερε ο Hu.

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού είναι καλυμμένη με κρατήρες, αλλά σε αντίθεση με την κοντινή προς τη Γη πλευρά, δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλες σεληνιακές «θάλασσες» ή πιο σκοτεινά αποτυπώματα αρχαίων ροών λάβας – μια διαφορά που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Σεληνιακός σταθμός μέχρι το 2040

Η επόμενη στη σειρά κινεζική αποστολή, η Chang'e-7 το 2026, στοχεύει στην αναζήτηση σεληνιακών πόρων στο Νότιο Πόλο, και η Chang'e-8 δύο χρόνια αργότερα, θα εξετάσει τον τρόπο αξιοποίησης των σεληνιακών υλικών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Κίνα αναμένει ότι οι αποστολές αυτές θα αποφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατασκευή ενός μόνιμου διεθνούς ερευνητικού σταθμού στον σεληνιακό Νότιο Πόλο μέχρι το 2040. Η Κίνα, που το 2019 έγινε η πρώτη χώρα που έστειλε ρόβερ στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, έχει επίσης στόχο να γίνει μόλις η δεύτερη χώρα που θα προσεδαφίσει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2030.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Αναζητείται ο δράστης του φονικού έξω από μπαρ ‑ Βίντεο από τη συμπλοκή και τις πρώτες βοήθειες στο θύμα

Ελλάδα 29.04.2024
Τι προηγήθηκε της εν ψυχρώ εκτέλεσης και τι εξετάζει η αστυνομία

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 29.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Μαρούσι: Σoκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική συμπλoκή

Ελλάδα Χτες
Κοντά στη σύλληψη του δράστη η Αστυνομία

Πέθανε ο Κώστας Πάντζιος – Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ελλάδα Χτες
Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες ‑ Πότε κλείνουν

Ελλάδα Χτες
Για τρεις ημέρες θα κατεβάσουν ρολά τα σούπερ μάρκετ τον επόμενο μήνα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ετοιμάζει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου!

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Ειδικός κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί: Μην googlάρετε ποτέ αυτές τις 6 φράσεις

Tech + Science Χτες
Λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά

Σάμος: Ένας vεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε vαυάγιο μεταναστών

Ελλάδα Χτες
Η λέμβος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια