E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πονοκέφαλος το λάδι: Για τεράστια αισχροκέρδεια και για «πόλεμο» προπαγάνδας μιλά το ΚΕΠΚΑ

Το χειμώνα μπορεί να φτάσει στα 12-14 ευρώ το κιλό

Δημοσίευση 4/10/2023 | 16:33

Πονοκέφαλος το λάδι: Για τεράστια αισχροκέρδεια και για «πόλεμο» προπαγάνδας μιλά το ΚΕΠΚΑ
Φωτογραφία από Mareefe

Για παιχνίδια αισχροκέρδειας από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών, των εμπόρων και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, σε ό,τι αφορά την τιμή του λαδιού, που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και για ταυτόχρονη ανυπαρξία ελέγχων από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας κάνει λόγο στο ethnos.gr o πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης.

Όπως υποστηρίζει, το παραγόμενο λάδι στη ελληνική επικράτεια επαρκεί για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και το επιχείρημα για ακαρπία σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποτελεί πρόσχημα, ώστε να ανεβούν σημαντικά οι τιμές. Το αποτέλεσμα, κατά τον κ. Τσεμπερλίδη, είναι ο τιμή του λαδιού να φτάνει σήμερα στην αγορά τα 9-9,5 ευρώ το κιλό και δεν αποκλείεται μέσα στο χειμώνα να φτάσει ακόμα και τα 12 ή 14 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών αναφέρουν στο ethnos.gr ότι οι αιτίες της αύξησης στην τιμή του λαδιού είναι η απουσία ικανού αριθμού καρπών στα ελαιόδεντρα, η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, γεγονός που εκτοξεύει τα μεροκάματα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας.

ΚΕΠΚΑ: Βρήκαν ευκαιρία και κερδοσκοπούν
Ως απαράδεκτη πράξη αισχροκέρδειας χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η λιανική τιμή του λαδιού έφτασε στα 9-9,5 ευρώ το κιλό ο κ. Τσεμπερλίδης. Όπως αναφέρει, αυτήν τη στιγμή τα ελαιοτριβεία δε έχουν πάρει ακόμα καρπούς από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» προπαγάνδας με θύματα τους καταναλωτές.

«Ουσιαστικά μας προετοιμάζουν για νέα, μεγαλύτερη άνοδο των τιμών. Μας λένε ότι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, όπως και εμείς, δεν έχουν λάδι και άρα δε θα υπάρχει στην αγορά. Συνέπεια αυτού θα είναι οι καταναλωτές να το αγοράζουμε πανάκριβα. Όμως δε μας λένε ότι οι έμποροι και οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αγοράσει λάδι με 4 και 5 ευρώ το κιλό. Από τη στιγμή που η τιμή του λαδιού ανεβαίνει πάνω από τα 6 ευρώ το κιλό, μιλάμε ξεκάθαρα για αισχροκέρδεια. Το ίδιο έκαναν και τον Οκτώβριο του 2021. Τότε ο πληθωρισμός έφτασε στο 3,4% και οι μεγάλες αλυσίδες ανέβασαν την τιμή του λαδιού κατά 25%», τονίζει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Ο ίδιος κάνει λόγο και για παντελή έλλειψη ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να «καλπάζει» η αισχροκέρδεια.

«Δεν είναι δύσκολο να γίνουν οι έλεγχοι. Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας μπορούν να δουν τα αποθέματα αλλά και τι έχει πουληθεί. Όμως, η Πολιτεία δεν κάνει ελέγχους, διότι τη βολεύει αυτή η κατάσταση. Επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από έμμεσους φόρους εισέπραξε το κράτος εξαιτίας της ακρίβειας από τον Έλληνα φορολογούμενο. Γιατί, λοιπόν, η Πολιτεία να κάνει ελέγχους; Το αποτέλεσμα είναι η αισχροκέρδεια να πηγαίνει… "σύννεφο". Όποιος βρίσκει μία ευκαιρία, κερδοσκοπεί», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι, αν η κυβέρνηση ήθελε να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, θα είχε συνεργαστεί με τις ενώσεις καταναλωτών, όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Καλεί, παράλληλα, τους καταναλωτές να οργανωθούν σε ενώσεις καταναλωτών και να αντιδράσουν μαζικά.

Ελαιοπαραγωγοί: Φέτος έχουμε ακαρπία
Στη φετινή ακαρπία και στο υψηλό κόστος παραγωγής αποδίδει την υψηλή τιμή του λαδιού ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου Χαλκιδικής, Παύλος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος σημειώνει ότι μέσα στο χειμώνα ο καταναλωτής θα αγοράζει το λάδι με τιμή σίγουρα πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό.

«Η τιμή ανέβηκε λόγω της φετινής ακαρπίας. Από αυτήν έχουν επηρεαστεί όλες οι μεσογειακές χώρες. Τώρα θα βγάλουμε λάδι στα ελαιοτριβεία προς 8-9 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα αγοράζει λάδι μέσα στο χειμώνα με τιμή σίγουρα πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό, διότι είναι πολύ μεγάλη η έλλειψη. Επίσης, η έλλειψη εργατικών χεριών ανέβασε τα μεροκάματα στα 60 ευρώ το εννιάωρο. Δυστυχώς, δεν έγιναν οι διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, για να έχουμε εργατικά χέρια, τη στιγμή που δυσκολεύονται να έρθουν και οι Αλβανοί. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος αύξησης της ενέργειας», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Παπαδόπουλος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Πολιτισμός Χτες
Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ γιατί μεταπήδησε στις αγελάδες

Κόσμος Χτες
Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Πύργος: Τον λήστεψε ενώ έβαφε την εκκλησία του χωριού

Ελλάδα Χτες
Tον έριξε από τη σκάλα και άρχισε να τον χτυπά

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας

Πέθανε ο Τάκης Χατζόπουλος

Ελλάδα Χτες
Ήταν, μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, δημιουργός της σειράς «Παρασκήνιο»

Πάτρα: Είχαν στήσει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε σχολείο ‑ Στις 19 οι συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Η εγκληματική οργάνωση ολοκλήρωσε τουλάχιστον 65 αγοραπωλησίες ναρκωτικών, μέρος των οποίων πραγματοποιήθηκε σε ανήλικους πελάτες, ακόμη και σε σχολικούς χώρους

Σπαράζει καρδιές η Μαρία Καρυστιανού: «Ξέρω ότι το παιδί μου θα ήταν περńφανο για μένα με αυτό που κάνω»

Ελλάδα Χτες
Συγκλονίζει η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών-Θυμάτων Τεμπών

Πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Οικονομία Χτες
Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο θα είναι κλειστό

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση 47χρονου ρεμπέτη από τις Συκιές

Ελλάδα Χτες
Στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» μίλησε o φίλος του

Υπόθεση Καλλιάνου: «Ποτέ δεν πήρα φακελάκι με 500 ευρώ»

Ελλάδα Χτες
«Αμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη»

Λάρισα: Μώλωπες, χτυπήματα, βρισιές, απειλές ‑ 109 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε 109 μέρες

Ελλάδα Χτες
Από νοικοκυρές μέχρι απόφοιτες πανεπιστημίου τα θύματα