E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Καρέ-Καρέ: Το νέο podcast για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Ζερεφός: Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά

Δημοσίευση 4/10/2023 | 10:35

Ζερεφός: Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση κρούει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, κάνοντας λόγο για αόρατη απειλή.

Ο καθηγητής αναφέρεται στην υπερθέρμανση των υδάτων που «είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για πάρα πολλούς λόγους». Δίνει δε, απαντήσεις για τις “ψυχρές λίμνες” και τις καταστροφικές πλημμύρες, στη Θεσσαλία, μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» που έπληξαν τη χώρα μας μέσα σε διάστημα 20 ημερών, προειδοποιώντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μια ανάλογη σε ένταση κακοκαιρία θα μπορούσε να «χτυπήσει» την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Το σύστημα «ω»

Ειδικότερα ο κ. Ζερεφός, μίλησε στην ΕΡΤ, για μια σύμπτωση με παράπλευρες διαταραχές που δεν επέτρεψαν στην κακοκαιρία Daniel, να μετακινηθεί τουλάχιστον για τρεις – τέσσερις μέρες. «Αυτό το σύστημα μοιάζει με το ελληνικό γράμμα “ω” το μικρό. Αυτός ο εμποδισμός της απομάκρυνσης αυτής της σημαντικής διαταραχής οδήγησε στα φαινόμενα που είδαμε (στη Θεσσαλία) πρώτα απ όλα στις πλημμύρες από τον Ντάνιελ και μετά η φθινοπωρινή μπόρα που εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε τώρα, στον Elias που βρήκε όλες αυτές τις περιοχές πληγείσες», τόνισε.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά» και τόνισε πως ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ καλά την επικινδυνότητα, ο καθένας στην περιοχή στην οποία ζει.

«Τα μειονεκτήματα (της περιοχής που ζούμε) δεν τα ξέρουμε ή ίσως τα έχουμε υπερεκτιμήσει. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος έχει κτίσει δίπλα σε ένα ποτάμι υπάρχει πάντα ο φόβος της πλημμύρας από μια σοβαρή βροχόπτωση, ιδίως από φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε, τα οποία βεβαίως είναι σπανιότατα.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας τους κινδύνους που τον περιβάλλουν. Θα πρέπει ο καθένας μας να μάθει να ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη, κάτι το οποίο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι αυτή τη στιγμή. Το έτος 2023 στη χώρα μας είχαμε μια αλληλουχία απίστευτων καταστάσεων… », είπε ο καθηγητής.

Συνέχισε λέγοντας πως σε όλη τη Μεσόγειο έχουν συμβεί ανάλογα ακραία φαινόμενα: «Η θερμοκρασία της Μεσογείου είναι 3,5 περίπου βαθμοί, τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από τις κανονικές τιμές. Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στο Λαμπραντόρ έφτασε μέχρι 3,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Το ίδιο και σε σχεδόν ολόκληρη την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τώρα αρχίζουν να θερμαίνονται τα νερά και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στη δυτική ακτή της Ευρώπης τα νερά Ιούλιο και Αύγουστο ήταν περίπου τρεις βαθμοί πάνω από το κανονικό. Αυτή η υπερθέρμανση των υδάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για πάρα πολλούς λόγους. Τα θερμά νερά θα κρυώσουν σιγά σιγά προς τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και στη συνέχεια οι αστάθειες που δημιουργούνται από την έντονη εξάτμιση πάνω από αυτά τα νερά δεν ξέρουμε πόση ενέργεια θα τροφοδοτήσουν σε καταιγίδες. Εάν δεν ήταν τόσο ζεστά τα νερά δεν θα είχαν την έκταση που έχουν».

Η αόρατη απειλή

Ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επάνω ψύχεται γιατί είναι πιο κρύος ο αέρας, οπότε εκεί συμπυκνώνονται τα νερά και γίνονται βροχή. «Έτσι δημιουργούνται αντλίες ύδατος, δηλαδή ρουφάει νερό από τους υδρατμούς πάνω από την εξάτμιση, πάνω από τις θερμές θάλασσες και το ξανά επιστρέφει στη γη».

«Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη»

Όσον αφορά στον Θεσσαλικό Κάμπο, τόνισε ότι θα μπορούσε ο Ντανιέλ να είχε εγκλωβιστεί πάνω από τη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και πάνω από την Αθήνα.

«Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό. Γι αυτό χρειάζεται εγρήγορση. Εδώ και 40 χρόνια φωνάζουμε οι επιστήμονες ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έχουμε μάθει να ζούμε και με τους σεισμούς. Καλό είναι να δούμε τα ακραία φαινόμενα. Βεβαίως το θέμα του να σωθούν ζωές, το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας παγκοσμίως, έχει πάει καλά παγκόσμια και στη χώρα μας. Το 112 λειτούργησε. Το θέμα όμως είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε από τούδε και στο εξής. Χρειάζεται μια συσπείρωση. Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη. Πρέπει λοιπόν σιγά σιγά να αναγνωρίσουμε την επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία ζούμε ή δραστηριοποιούμαστε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτο σκηνικό στο Ηράκλειο: Έβαψαν τη... μισή διάβαση επειδή είχε παρκαρισμένο αυτοκίνητο!

Ελλάδα Χτες
Η αποστολή τους... δεν κύλησε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί

Κεφαλονιά: Σοκάρει το βίντεο της βάναυσης κακοποίησης 13χρονης από 17χρονη

Ελλάδα Χτες
Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων

Τραγωδία με 60χρονη στον Βόλο: Πνίγηκε την ώρα που έτρωγε μπανάνα και πέθανε

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα κατέρρευσε μπροστά στον σύζυγό της

Συνελήφθη πρόεδρος ομάδας της Super League – Βρέθηκαν φωτοβολίδες, κοντάρια και κράνη στο γήπεδο

Ελλάδα Χτες
Κατασχέθηκαν 17 φωτοβολίδες, 7 κοντάρια, σωλήνας εκτόξευσης βολών και 3 κράνη

Στο φάσμα του αυτισμού ο 22χρονος φερόμενος ως συνεργός του διπλού φονικού στη Μεσσηνία – Έκανε χρήση ναρκωτικών

Ελλάδα Χτες
«Ήταν ένα παιδί που από μικρή ηλικία ήταν εύκολο να το χειραγωγήσεις, να το κατευθύνεις»

Επίδομα θέρμανσης: Πώς και πότε θα γίνουν οι αιτήσεις ‑ Τα εισοδηματικά κριτήρια

Οικονομία Χτες
Η πρώτη δόση, που καλύπτει το 60% του επιδόματος, θα καταβληθεί πριν από τις γιορτές. Το ποσό κυμαίνεται από 100 έως 1.200 ευρώ

ΗΠΑ: Εκατομμύρια Αμερικανοί στους δρόμους κατά των πολιτικών του Τραμπ

Κόσμος Χτες
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχει απόλυτη εξουσία. Αλλά στην Αμερική δεν έχουμε βασιλιάδες» τονίζουν

Εκτέλεση στη Νότια Καρολίνα για τον δολοφόνο που έγραψε με το αίμα του θύματος «πιάστε με αν μπορείτε»

Κόσμος Χτες
Ο 44χρονος Στίβεν Μπράιαντ θα εκτελεστεί στις 14 Νοεμβρίου, δύο δεκαετίες μετά τη φρικτή δολοφονία που συγκλόνισε την αμερικανική κοινή γνώμη

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι: Ρήξη χιαστού ο Παπαγιάννης, εκτός για οκτώ μήνες

Αθλητικά Νέα Χτες
Το χειρότερο σενάριο, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε για τον Γιώργο Παπαγιάννη, καθώς, όπως γνωστοποίησε η Αναντολού Εφές, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο και θα μείνει εκτός για οκτώ μήνες.

Eurostat: Αυξημένη η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα

Ελλάδα Χτες
5 ελληνικές περιφέρειες συγκαταλέγονται στις περιοχές της ΕE όπου πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας

Νέα στοιχεία για τον θάνατο χήρας υπουργού στο Κολωνάκι ‑ Οι ενδείξεις για εμπρησμό στο σπίτι της

Ελλάδα Χτες
Ο φάκελος της υπόθεσης ανοίγει ξανά και περνά στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών