E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζερεφός: Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά

Δημοσίευση 4/10/2023 | 10:35

Ζερεφός: Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση κρούει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, κάνοντας λόγο για αόρατη απειλή.

Ο καθηγητής αναφέρεται στην υπερθέρμανση των υδάτων που «είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για πάρα πολλούς λόγους». Δίνει δε, απαντήσεις για τις “ψυχρές λίμνες” και τις καταστροφικές πλημμύρες, στη Θεσσαλία, μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» που έπληξαν τη χώρα μας μέσα σε διάστημα 20 ημερών, προειδοποιώντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μια ανάλογη σε ένταση κακοκαιρία θα μπορούσε να «χτυπήσει» την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Το σύστημα «ω»

Ειδικότερα ο κ. Ζερεφός, μίλησε στην ΕΡΤ, για μια σύμπτωση με παράπλευρες διαταραχές που δεν επέτρεψαν στην κακοκαιρία Daniel, να μετακινηθεί τουλάχιστον για τρεις – τέσσερις μέρες. «Αυτό το σύστημα μοιάζει με το ελληνικό γράμμα “ω” το μικρό. Αυτός ο εμποδισμός της απομάκρυνσης αυτής της σημαντικής διαταραχής οδήγησε στα φαινόμενα που είδαμε (στη Θεσσαλία) πρώτα απ όλα στις πλημμύρες από τον Ντάνιελ και μετά η φθινοπωρινή μπόρα που εξελίχθηκε σε αυτό που βλέπουμε τώρα, στον Elias που βρήκε όλες αυτές τις περιοχές πληγείσες», τόνισε.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά» και τόνισε πως ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ καλά την επικινδυνότητα, ο καθένας στην περιοχή στην οποία ζει.

«Τα μειονεκτήματα (της περιοχής που ζούμε) δεν τα ξέρουμε ή ίσως τα έχουμε υπερεκτιμήσει. Για παράδειγμα, κάποιος ο οποίος έχει κτίσει δίπλα σε ένα ποτάμι υπάρχει πάντα ο φόβος της πλημμύρας από μια σοβαρή βροχόπτωση, ιδίως από φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε, τα οποία βεβαίως είναι σπανιότατα.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας τους κινδύνους που τον περιβάλλουν. Θα πρέπει ο καθένας μας να μάθει να ανησυχεί για το μέλλον του πλανήτη, κάτι το οποίο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι αυτή τη στιγμή. Το έτος 2023 στη χώρα μας είχαμε μια αλληλουχία απίστευτων καταστάσεων… », είπε ο καθηγητής.

Συνέχισε λέγοντας πως σε όλη τη Μεσόγειο έχουν συμβεί ανάλογα ακραία φαινόμενα: «Η θερμοκρασία της Μεσογείου είναι 3,5 περίπου βαθμοί, τουλάχιστον στην Ανατολική Μεσόγειο, πάνω από τις κανονικές τιμές. Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στο Λαμπραντόρ έφτασε μέχρι 3,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Το ίδιο και σε σχεδόν ολόκληρη την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τώρα αρχίζουν να θερμαίνονται τα νερά και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στη δυτική ακτή της Ευρώπης τα νερά Ιούλιο και Αύγουστο ήταν περίπου τρεις βαθμοί πάνω από το κανονικό. Αυτή η υπερθέρμανση των υδάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για πάρα πολλούς λόγους. Τα θερμά νερά θα κρυώσουν σιγά σιγά προς τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και στη συνέχεια οι αστάθειες που δημιουργούνται από την έντονη εξάτμιση πάνω από αυτά τα νερά δεν ξέρουμε πόση ενέργεια θα τροφοδοτήσουν σε καταιγίδες. Εάν δεν ήταν τόσο ζεστά τα νερά δεν θα είχαν την έκταση που έχουν».

Η αόρατη απειλή

Ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επάνω ψύχεται γιατί είναι πιο κρύος ο αέρας, οπότε εκεί συμπυκνώνονται τα νερά και γίνονται βροχή. «Έτσι δημιουργούνται αντλίες ύδατος, δηλαδή ρουφάει νερό από τους υδρατμούς πάνω από την εξάτμιση, πάνω από τις θερμές θάλασσες και το ξανά επιστρέφει στη γη».

«Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη»

Όσον αφορά στον Θεσσαλικό Κάμπο, τόνισε ότι θα μπορούσε ο Ντανιέλ να είχε εγκλωβιστεί πάνω από τη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και πάνω από την Αθήνα.

«Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό. Γι αυτό χρειάζεται εγρήγορση. Εδώ και 40 χρόνια φωνάζουμε οι επιστήμονες ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έχουμε μάθει να ζούμε και με τους σεισμούς. Καλό είναι να δούμε τα ακραία φαινόμενα. Βεβαίως το θέμα του να σωθούν ζωές, το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας παγκοσμίως, έχει πάει καλά παγκόσμια και στη χώρα μας. Το 112 λειτούργησε. Το θέμα όμως είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε από τούδε και στο εξής. Χρειάζεται μια συσπείρωση. Έχουμε έναν αόρατο κίνδυνο ο οποίος απειλεί όλο τον πλανήτη. Πρέπει λοιπόν σιγά σιγά να αναγνωρίσουμε την επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία ζούμε ή δραστηριοποιούμαστε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσκόπηση Alco: «Απογοήτευση και ανασφάλεια» τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Ελλάδα 02.02.2026
Πώς κρίνουν οι πολίτες τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης; Τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης,

Ευάγγελος Βενιζέλος: Πρέπει η χώρα να καταστεί έστω τυπικά διακυβερνήσιμη πριν το Σύνταγμα καταστεί αναθεωρήσιμο

Πολιτική 02.02.2026
«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι η βαθιά κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης»

Έκτακτο επίδομα Πάσχα έως 250 ευρώ ‑ Ποιοι θα το λάβουν

Οικονομία 02.02.2026
Έρχεται οικονομική ενίσχυση ενόψει Πάσχα - Θα βασιστεί σε εισοδηματικά κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων

Final Four Αθήνα: Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων ‑ Οι τιμές των εισιτηρίων

Αθλητικά Νέα 02.02.2026
H EuroLeague έκανε γνωστή την ημερομηνία διάθεσης των εισιτηρίων για το Final Four της Αθήνας

Παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή: Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση ΗΠΑ ‑ Ιράν για τα πυρηνικά

Κόσμος 02.02.2026
Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι πυρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, υπό την πίεση Τουρκίας, Κατάρ και Αιγύπτου

Κυνηγός πυροβολήθηκε κατά λάθος από φίλο του στη Μαγνησία

Ελλάδα 02.02.2026
Είχαν πάει να κυνηγήσουν αγριογούρουνα

Συνελήφθη στο Όσλο ο γιος της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ, λίγο πριν κάτσει στο εδώλιο για υποθέσεις βιασμών

Κόσμος 02.02.2026
Η νέα σύλληψη αφορά κατηγορίες για επίθεση σε γυναίκα, απειλές με μαχαίρι και παραβίαση περιοριστικών όρων

«Γιατί σκότωσες το παιδί μου;»: Σπάραξε η μάνα της Δώρας από το Αγρίνιο

Ελλάδα 02.02.2026
Η γυναίκα έχει χάσει έναν γιο το 2010 σε τροχαίο δυστύχημα και η κόρη της δολοφονήθηκε - Τραγική ειρωνεία σήμερα που ξεκίνησε η δίκη ήταν τα γενέθλια της άτυχης Δώρας

Eurostat: Σχεδόν 1 στους 5 δεν έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι ‑ «Πρωτιά» για Ελλάδα και Βουλγαρία

Κόσμος 02.02.2026
Το 9,2% του πληθυσμού της ΕΕ δυσκολεύεται να κρατήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό

Επίθεση Τραμπ στα Grammys: Ο Επστάιν, η Γροιλανδία και το σχόλιο που τον εξόργισε

Κόσμος 02.02.2026
Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί με μήνυση τον Τρέβορ Νόα για αναφορά στην υπόθεση Έπσταϊν στα Grammy

Υπερχείλισε ο Πηνειός έξω από τη Λάρισα: Πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις ‑ Βίντεο

Ελλάδα 02.02.2026
Οι έντονες βροχοπτώσεις αύξησαν τη στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Θεσσαλίας

Ιράν: Συνελήφθη ο σεναριογράφος του πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» ‑ Έχει προταθεί για Όσκαρ

Κόσμος 02.02.2026
Ο Μεχντί Μαχμουντιάν, σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ πολιτικού θρίλερ «Ένα απλό ατύχημα» («It Was Just an Accident»), συνελήφθη στο Ιράν