E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ δρούσε ανενόχλητη με τον πιο απίστευτο τρόπο

Η περίφημη επιχείρηση που αποκάλυψε πώς η σικελική μαφία εισήγαγε ηρωίνη αξίας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 5/10/2023 | 00:37

Η μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ δρούσε ανενόχλητη με τον πιο απίστευτο τρόπο
Nextweb Studio

Η μεγαλύτερη επιχείρηση διακίνησης ναρκωτικών στην ιστορία της μαφίας των ΗΠΑ που προέκυψε σε δίκη, ονομάστηκε «Pizza Connection», λόγω των μαγαζιών που χρησιμοποιούνταν για τη διανομή ναρκωτικών.

Η δίκη επικεντρώθηκε σε μια επιχείρηση της μαφίας που αφορούσε επεξεργασία ηρωίνης από τη Σικελία, μορφίνης που αγοράστηκε από την Τουρκία και τη Νοτιοδυτική Ασία και κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική, για τελική διανομή των ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ανεξάρτητων καταστημάτων πίτσας καθώς τα χρήματα ήταν ξέπλυμα μέσω πολλών τραπεζών και μεσιτειών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.

Η επιχείρηση εκτιμήθηκε ότι εισήγαγε 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ηρωίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα στα βορειοανατολικά και τα μεσοδυτικά, μεταξύ 1975 και 1984.

Για περίπου ένα χρόνο, η εισαγγελία, αποτελούμενη από τους Richard A. Martin, Louis J. Freeh, Robert Stewart, Robert B. Bucknam και Andrew C. McCarthy, συγκέντρωσε εκατοντάδες μάρτυρες, υποκλοπές και χιλιάδες έγγραφα, τα οποία κόστισαν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί.

Οι συλλήψεις συνωμοτών συντονίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Ελβετία και την Ισπανία στις 8 Απριλίου 1984, μετά τη σύλληψη του Gaetano Badalamenti και του γιου του Vito Badalamenti μαζί με τον Pietro Alfano στη Μαδρίτη της Ισπανίας στις 15 Νοεμβρίου, εκδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Badalamenti ήταν στο παρελθόν στην Επιτροπή Σικελικής Μαφίας. Μια μέρα αργότερα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών συνέλαβε σχεδόν 30 άτομα στη Νέα Υόρκη, κατάσχοντας όπλα και ναρκωτικά.

Ένας από αυτούς τους μάρτυρες ήταν ο Pentito Tommaso Buscetta της Σικελικής Μαφίας, ο οποίος είχε ήδη αποκαλύψει πληροφορίες στον Ιταλό δικαστή Giovanni Falcone για να προετοιμαστεί για τη Δίκη του Maxi, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1984 στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έλαβε νέα ταυτότητα από την κυβέρνηση, αμερικανική υπηκοότητα και Τοποθέτηση στο Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων σε αντάλλαγμα για νέες αποκαλύψεις κατά της Αμερικανικής Μαφίας στη Δίκη "Pizza Conncection".

Ένας άλλος μάρτυρας ήταν η σικελική μαφία Salvatore Contorno, ο οποίος ακολούθησε το παράδειγμα του Buscetta και άρχισε να συνεργάζεται τον Οκτώβριο του 1984, και επίσης κατέθεσε στη Δίκη Maxi.

Στη δίκη κατέθεσε επίσης ο πρώην μυστικός πράκτορας του FBI Joseph D. Pistone, ο οποίος διείσδυσε στην οικογένεια μαφιόζων, Bonanno, μεταξύ 1976 και 1981 χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο "Donnie Brasco".

Η δίκη διήρκεσε από τις 30 Σεπτεμβρίου 1985 έως τις 2 Μαρτίου 1987, ολοκληρώθηκε με 18 καταδικαστικές αποφάσεις, με ποινές που επιβλήθηκαν στις 22 Ιουνίου 1987. Διήρκεσε περίπου 17 μήνες και ήταν η μεγαλύτερη δίκη στη δικαστική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα