E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κοροναϊό ‑ Όλες οι αλλαγές

Ποια εμβόλια θα γίνονται

Δημοσίευση 3/10/2023 | 09:38

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κοροναϊό ‑ Όλες οι αλλαγές

Μετά τις οδηγίες για το εμβόλιο κατά τις γρίπης, σειρά παίρνει ο κοροναϊός. Η επιτροπή εμβολιασμού πρόκειται να συστήσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου να πραγματοποιήσουν μία αναμνηστική δόση με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας για τους επόμενους μήνες που εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση μετάδοσης.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 834 άνθρωποι με Covid ή με επιπλοκές της νόσου εκ των οποίων οι 160 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ), αριθμός που δείχνει την κλιμακούμενη δυναμική του κοροναϊού.

Πότε ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κοροναϊό, τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 16η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα.

Οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να εμβολιαστούν είναι οι ίδιες με πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στόχευαν ειδικά στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στην σύσταση του αναμνηστικού εμβολιασμού περιλαμβάνονταν όλα τα άτομα από 60 ετών και όλοι οι πολίτες από 12 ετών και πάνω με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Επίσης, οι διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Ίδια διαδικασία

Από ότι φαίνεται, η διαδικασία θα είναι ίδια όπως σε όλες τις δόσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι πολίτες, δηλαδή, θα προγραμματίζουν, μέσω της πλατφόρμας, ραντεβού και θα πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό.

Μια βασική διαφορά είναι ότι στο επερχόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα ανοίξουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ο Προμηθέας, εκτός εάν απαιτηθεί λόγω πολύ αυξημένης ζήτησης. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Ποια εμβόλια θα γίνονται

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει ποσότητες από την επικαιροποιημένη έκδοση του εμβολίου της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού. Η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris» η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, προκαλώντας πολλαπλές μολύνσεις.

Πιο αναλυτικά, η χώρα έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων.

Η εταιρεία Moderna έχει επικαιροποιήσει το mRNA εμβόλιό της για τα νεότερα στελέχη του κορωνοϊού. Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο η τακτική προμήθειας εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αλλάξει.

Έτσι, η ΕΕ διαπραγματεύεται με την ίδια την εταιρεία για τις ποσότητες που θα λάβουν τα κράτη – μέλη. Οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να ξεκινούν τα εμβολιαστικά προγράμματα με το εμβόλιο της Pfizer.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά η έγκριση και πρωτεϊνικού εμβολίου, της εταιρείας Novavax, που στοχεύει στις τελευταίες υπο-παραλλαγές. Υπολογίζεται ότι στα μέσα προς τα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση από τον ΕΜΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεαρή γυναίκα έπεσε από τον 6ο όροφο στο Μοναστηράκι – Παρελήφθη ζωντανή από το ΕΚΑΒ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γιατρός για παρενόχληση 15χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ανήλικος εκμυστηρεύτηκε στην μητέρα του τι συνέβη

Συναγερμός και στην Κομισιόν για τον λαγοκέφαλο – Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά μέτρα

Κόσμος Χτες
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά

Κατάρριψη ή λάθος; Μυστήριο πίσω από την πτώση του αμερικανικού Apache στα Στενά του Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να απαντήσει στην ενέργεια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικών αντιποίνων

Θρίλερ στη Λεμεσό: Επιχειρηματίας εξαφανίστηκε με διαμάντια και κοσμήματα αξίας €10 εκατομμυρίων

Ελλάδα Χτες
Κατασκευαστής κοσμημάτων φέρεται να του παρέδωσε 35 χειροποίητα κοσμήματα, κατασκευασμένα από χρυσό, διαμάντια και πολύτιμους λίθους για να τα πουλήσει και εκείνος εξαφανίστηκε - Καταζητείται με ένταλμα - Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας οι κινήσεις του

Μουντιάλ 2026: Τρελά λεφτά στους διαιτητές από τη FIFA

E-Daily 3.Left Χτες
Απολαβές - ρεκόρ για του 170 που επιλέχθηκαν

Ο «βίος και πολιτεία» του Τζέιμς Δαλαμάγκα – Από σεκιούριτι στην Αυστραλία, φυγάς στο Αίγιο για 27 χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι απόπειρες δολοφονίας και ο θάνατος του αδερφού του σε καζίνο

Στον αέρα η μελέτη της «Ελληνικό Μετρό» για το Πάρκο Ριζάρη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε την τεχνική μελέτη, ζητώντας λιγότερη απώλεια πρασίνου

Στον αδελφό του δολοφονημένου Πολωνού καθηγητή η επιμέλεια των παιδιών, είχε απευθύνει έκκληση να πάρει τα ανίψια του στην πατρίδα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από 11 μήνες που τα δύο ανήλικα παιδιά παρέμεναν στην Μονάδα Προστασίας Παιδιού «Αγιος Ανδρέας», πλέον με την εκδοθείσα απόφαση, θα επιστρέψουν σε οικογενειακό περιβάλλον

Πακιστανός 41 ετών συνέθλιψε με το φορτηγό του σε κολόνα φωτισμού τη 19χρονη φίλη του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κοπέλα είχε μόλις γεννήσει, ωστόσο ο άνδρας δεν ήταν ο πατέρας του παιδιού της

Ο Ναν ετοιμάζεται να υπογράψει πενταετές συμβόλαιο έναντι 10 εκατ. δολαρίων με την Εθνική Κατάρ για να παίξει Μουντομπάσκετ

E-Daily 3.Left Χτες
Το Εμιράτο θα φιλοξενήσει το 2027 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και κατάφεραν να πείσουν τον άσο του Παναθηναϊκού να είναι ο δικός τους νατουραλιζέ στη διοργάνωση - Απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας παρά τις πιέσεις Αταμάν

Diddy: Αντιμέτωπος με νέα αγωγή για σeξoυαλιkή κακoπoίηση

Κόσμος Χτες
Αντρας υποστηρίζει ότι ο μουσικός παραγωγός τον κακοποίησε, όταν ήταν ανήλικος