E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κοροναϊό ‑ Όλες οι αλλαγές

Ποια εμβόλια θα γίνονται

Δημοσίευση 3/10/2023 | 09:38

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κοροναϊό ‑ Όλες οι αλλαγές

Μετά τις οδηγίες για το εμβόλιο κατά τις γρίπης, σειρά παίρνει ο κοροναϊός. Η επιτροπή εμβολιασμού πρόκειται να συστήσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου να πραγματοποιήσουν μία αναμνηστική δόση με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας για τους επόμενους μήνες που εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση μετάδοσης.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 834 άνθρωποι με Covid ή με επιπλοκές της νόσου εκ των οποίων οι 160 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ), αριθμός που δείχνει την κλιμακούμενη δυναμική του κοροναϊού.

Πότε ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κοροναϊό, τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 16η Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα.

Οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να εμβολιαστούν είναι οι ίδιες με πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στόχευαν ειδικά στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στην σύσταση του αναμνηστικού εμβολιασμού περιλαμβάνονταν όλα τα άτομα από 60 ετών και όλοι οι πολίτες από 12 ετών και πάνω με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Επίσης, οι διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Ίδια διαδικασία

Από ότι φαίνεται, η διαδικασία θα είναι ίδια όπως σε όλες τις δόσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι πολίτες, δηλαδή, θα προγραμματίζουν, μέσω της πλατφόρμας, ραντεβού και θα πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό.

Μια βασική διαφορά είναι ότι στο επερχόμενο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα ανοίξουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όπως ο Προμηθέας, εκτός εάν απαιτηθεί λόγω πολύ αυξημένης ζήτησης. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Ποια εμβόλια θα γίνονται

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει ποσότητες από την επικαιροποιημένη έκδοση του εμβολίου της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του πανδημικού ιού. Η υπο-παραλλαγή αυτή είναι παρόμοια με την «Eris» η οποία επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, προκαλώντας πολλαπλές μολύνσεις.

Πιο αναλυτικά, η χώρα έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, με βάση τη σύμβαση, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή από μια «δεξαμενή» τεσσάρων εκατομμυρίων εμβολίων.

Η εταιρεία Moderna έχει επικαιροποιήσει το mRNA εμβόλιό της για τα νεότερα στελέχη του κορωνοϊού. Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο η τακτική προμήθειας εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αλλάξει.

Έτσι, η ΕΕ διαπραγματεύεται με την ίδια την εταιρεία για τις ποσότητες που θα λάβουν τα κράτη – μέλη. Οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να ξεκινούν τα εμβολιαστικά προγράμματα με το εμβόλιο της Pfizer.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά η έγκριση και πρωτεϊνικού εμβολίου, της εταιρείας Novavax, που στοχεύει στις τελευταίες υπο-παραλλαγές. Υπολογίζεται ότι στα μέσα προς τα τέλη Οκτωβρίου η εταιρεία θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση από τον ΕΜΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Βρέθηκαν το κινητό και το πορτοφόλι του – Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Μετά από συμπληρωματική έρευνα στον χώρο του εγκλήματος, οι αρχές εντόπισαν τα προσωπικά αντικείμενα του 73χρονου ποινικολόγου, ενώ ο 28χρονος Αιγύπτιος κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία για απολογία.

Φορολογικά «μπόνους» για συνεπείς: Τι κίνητρα εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και νέο καθεστώς επιβράβευσης επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει ΔΕΘ.

Συνελήφθη Αιγύπτιος με χειροβομβίδα – Στόχος ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ντογιάκος

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο αλλοδαπός τέθηκε υπό παρακολούθηση από το ελληνικό FBI και συνελήφθη αμέσως μετά την παραλαβή της χειροβομβίδας, ενώ η υπόθεση συνδέεται με έγκλειστο σε φυλακή.

Κακοκαιρία στον Πειραιά: Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάρρευση σκαλωσιάς που καταπλάκωσε διανομέα

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η σκαλωσιά σε πολυκατοικία επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη υπέκυψε στους ισχυρούς ανέμους, παρασύροντας έναν διανομέα που περνούσε από το σημείο.

Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία: Κατέρριψαν drone και βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη

E-Daily 3.Left 25.07.2026
Η ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε πολλαπλές απειλές, προστατεύοντας κρίσιμες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων.

Νέα απάτη μέσω Viber: Το μήνυμα «Temu» που αδειάζει λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Επιτήδειοι υπόσχονται αποδοχές έως 500 ευρώ ημερησίως για να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ανυποψίαστων χρηστών.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

Καλλιθέα: Η αιμόφυρτη έγκυος κάλεσε μόνη της το 100 – Στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Η 37χρονη βρισκόταν στον 6ο μήνα εγκυμοσύνης και κατάφερε αιμόφυρτη να καλέσει μόνη της την Αστυνομία – Ο δράστης εντοπίστηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο λουόμενοι δαγκώθηκαν από ψάρι μέσα σε τρεις ημέρες στην Ιταλία – Ποιο είδος κρύβεται πίσω από τα περιστατικά

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο 76χρονος έχασε πολύ αίμα και νοσηλεύτηκε, ενώ ο 55χρονος Ελβετός χρειάστηκε ράμματα – Οι ειδικοί στρέφουν τις υποψίες τους στο γουρουνόψαρο (Balistes capriscus).

CL‑415: Γιατί η Ελλάδα έστειλε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ισπανία και όχι στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας rescEU καθορίζει πού στέλνονται τα μέσα - η Ελλάδα είχε ήδη συνδράμει τη Γαλλία με επίγειες δυνάμεις.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Εκτός ελέγχου οι πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: «Πέρα από τις δυνατότητες κατάσβεσης»

E-Daily 2.TopNews 25.07.2026
Πάνω από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, η Ισπανία κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Γαλλία εκκένωσε ολόκληρη τη χερσόνησο Cap Ferret.