E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις

Τι είναι το EU-CyCLONe

Δημοσίευση 2/10/2023 | 19:26

H Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις
Φωτογραφία από Sora Shimazaki

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη πραγματοποιούν προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας για να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους

Ο Οργανισμός (Υπηρεσία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας άσκηση στα πλαίσια της άσκησης Blue OLEx η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο με σκοπό την διερεύνηση του βαθμού ετοιμότητας της.

Αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου για την κυβερνοασφάλεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Επιτροπή και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), συμμετέχουν στη διήμερη άσκηση επιχειρησιακού επιπέδου Blue OLEx 2023, στο πλαίσιο της οποίας δοκιμάζουν την ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε κυβερνοκρίσεις. Η άσκηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών διασύνδεσης για κυβερνοκρίσεις EU-CyCLONe.

Βέβαια καθώς έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στις ζωές μας, οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας έχουν αυξημένη δουλειά

Τι είναι το EU-CyCLONe
Το δίκτυο EU CyCLONe συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την ταχεία αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας διασυνοριακών περιστατικών ή κρίσεων κυβερνοασφάλειας. Συμπληρώνει τις υφιστάμενες δομές κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ, διασυνδέοντας τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, μέσω της ομάδας αντιμετώπισης συμβάντων ασφάλειας στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, με το πολιτικό επίπεδο, π.χ. μέσω του ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, ο οποίος στηρίζει την έγκαιρη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο για μείζονες και πολύπλοκες κρίσεις.
Oι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και στρατηγικά θέματα κυβερνοπολιτικής, ιδίως τους τρόπους διαμόρφωσης ενός συνεκτικού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Το δίκτυο EU CyCLONe, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020, θεσπίστηκε επίσημα με την οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση («οδηγία NIS 2») τον Ιανουάριο του 2023.

Ο ρόλος και οι επιτυχίες της ANISA
Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πάρει την πρώτη θέση στο International Cybersecurity Challenge δηλαδή έχει το 100% στους δύο διακρατικούς διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί ανάμεσα σε 7 ομάδες (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Λατινική Αμερική και Ωκεανία). Συνολικά η ANISA έχει δημιουργήσει μια πολύ δεμένη ομάδα, με υψηλό επίπεδο γνώσης και συνεργασίας. Απασχολεί 106 άτομα ως προσωπικό, έχει ως διευθυντή τον J. Lepassaar και έδρα την Αθήνα, με γραφεία στο Ηράκλειο και τις Βρυξέλλες. Ο οργανισμός βοηθά κρατικές αρχές, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιώτες με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς αλλά και το κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράν: Το καθεστώς σχηματίζει «ανθρώπινες αλυσίδες» σε γέφυρες ‑ Βίντεο

Κόσμος 07.04.2026
Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και απλώνοντας ένα τεράστιο εθνικό σύμβολο κατά μήκος του οδοστρώματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας

Fuel Pass 2026: Ποιοι θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ποιοι όχι

Οικονομία 07.04.2026
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 07.04.2026
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science 07.04.2026
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο

Τραμπ: «Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»

Κόσμος 07.04.2026
Εκατέρωθεν απειλές όσο το τελεσίγραφο του Τραμπ πλησιάζει στη λήξη του

Υποκλοπές: Στον Αρειο Πάγο βασικό κομμάτι της δικογραφίας

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Πατέρας στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή εκείνη ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 07.04.2026
Στο δικαστήριο η σύζυγός του ζήτησε από την έδρα να μην τον τιμωρήσει - Ο άνδρας καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή

Οι 3 λόγοι που φέτος πληρώνουμε ακριβότερα το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Οικονομία 07.04.2026
Συνεχείς ανατιμήσεις λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα

Ιρανικά ΜΜΕ: Στόχος αμερικανικών πληγμάτων το νησί Χαργκ

Κόσμος 07.04.2026
Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσίγραφου του Ντόναλντ Τραμπ

Νταντάδες της γειτονιάς, σε όλη τη χώρα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά