E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Δομικό» πρόβλημα στο ΟΑΚΑ ‑ «Φτωχή» και η συντήρηση

Κατασκευαστικό φαίνεται πως είναι το πρόβλημα του στεγάστρου Καλατράβα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2023 | 10:09

«Δομικό» πρόβλημα στο ΟΑΚΑ ‑ «Φτωχή» και η συντήρηση

Μέχρι πρότινος, το ανακατασκευασμένο ΟΑΚΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί ένα ολικό facelift, ήταν το καμάρι της μετα-ολυμπιακής Ελλάδας.

Μια από τις ελάχιστες μεγάλες υποδομές που είχαν κατασκευαστεί ή ανακατασκευαστεί και παρέμειναν λειτουργικές στο πέρασμα του χρόνου, με πολύ σημαντικές διοργανώσεις, ιδίως αθλητικά και μουσικά events. Από χθες το απόγευμα, όμως, στο ΟΑΚΑ έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» με φόντο τα δύο στέγαστρα του Καλατράβα, κατά το κοινώς λεγόμενον, πάνω από το κυρίως στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε χθες, όταν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Αθλητισμού περιήλθε μελέτη στατικότητας για τις εγκαταστάσεις και τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ. Την ευθύνη της μελέτης, στο πλαίσιο του project ανακαίνισης του ΟΑΚΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είχαν αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού πριν από περίπου έναν χρόνο οι εταιρίες Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος Δομή ΑΕ και η Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες, οι οποίες έκαναν μετρήσεις σε ένα βάθος αρκετών μηνών, πριν αποφανθούν. Η εν λόγω μελέτη σήμανε συναγερμό, με αποτέλεσμα το απόγευμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, της διοίκησης του ΟΑΚΑ κ.α., προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Σημειωτέον, η μελέτη που έγινε ήταν η πρώτη που παραγγέλθηκε και διενεργήθηκε από το 2004 και μετά.

Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι διαπιστώνεται στην εν λόγω μελέτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, οι μελετητές διαπιστώνουν «δομικό» πρόβλημα, δηλαδή ζήτημα κατασκευαστικό, στα εν λόγω στέγαστρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «το πόδι κόλλησε στο γκάζι», ώστε πολλά από τα έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν έργα συντήρησης στις κρίσιμες αυτές υποδομές, κάτι που πήγε πίσω τα χρόνια των Μνημονίων. Είναι ενδεικτικό ότι ουσιαστική συντήρηση έγινε μια φορά στο κεντρικό στέγαστρο, το 2014, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής που εκταμιεύθηκαν και μετά τη δημοσιοποίηση το 2013 από μέρους του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φθοράς του χρόνου.

Αμέσως μετά χθεσινή τη σύσκεψη στο Μαξίμου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση από μέρους του ΟΑΚΑ που με… διπλωματική γλώσσα περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα. «Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Με απλά λόγια, οι μεταλλικές κατασκευές έχουν standards υποδέεστερα των αναγκαίων που διασφαλίζουν στατική επάρκεια. Και, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες, πλέον διαπιστώνονται κενά και στη «βάση» του έργου, που βεβαίως επιτείνονται από την πλημμελή συντήρησή του.

Σημειωτέον, πριν από μερικές μέρες αγωνιζόταν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός που δήλωσε το γήπεδο ως έδρα του για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τη Δευτέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει, αλλά και για τις λύσεις που θα δοθούν αναφορικά με τη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας. Είναι, για παράδειγμα, σαφές ότι οι «πράσινοι» θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλο γήπεδο για τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στο Europa League.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό καθώς εκτιμά πως επίκεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η αμερικανική υπομονή με το Ιράν μπορεί να εξαντληθεί πιο γρήγορα απ` ό,τι νομίζει η Τεχεράνη, ανέφερε διπλωματική πηγή

«Έξυπνες» κάμερες: Τα έξι σημεία που θα τοποθετηθούν ‑ Θα μπουν και σε λεωφορεία

Ελλάδα Χτες
Το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για τη βεβαίωση προστίμων κατά οδηγών που παραβιάζουν τον ΚΟΚ

Απίστευτο περιστατικό στην Τουρκία: Πέταξαν πατίνι στον επόπτη ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Ένα σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε την Κυριακή (15/2) σε αναμέτρηση για το τοπικό πρωτάθλημα της Μαλάτια στην Τουρκία, ανάμεσα στη Νταρεντεσπόρ και τη Χεκιμάν Μπελεντίγεσι

«Βιολάντα»: Προφυλάκιση ιδιοκτήτη μετά τη φονική έκρηξη με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Ελλάδα Χτες
Μαραθώνια η κατάθεση του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα» στον Ανακριτή - Διήρκησε πάνω από πέντε ώρες

Πάτρα: Οδηγός μπήκε ανάποδα με ΙΧ στο λιμάνι και τραυμάτισε Λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Ο 27χρονος οδηγός δεν συμμορφώθηκε σε έλεγχο του Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ, επιχείρησε να διαφύγει και παρέσυρε στέλεχός του, που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»

«Ο Kurt Cobain δολοφονήθηκε»: Απόστρατος αστυνομικός «σπάει» τη σιωπή του 32 χρόνια μετά

Κόσμος Χτες
Ο απόστρατος αξιωματικός Νιλ Λόου, που συμμετείχε στην εξέταση της υπόθεσης θανάτου του τραγουδιστή των Nirvana το 1994, κάνει λόγο για «πρόχειρη αστυνομική έρευνα», παρουσιάζοντας τα στοιχεία που υποδεικνύουν ανθρωποκτονία

Θλίψη στην Εύβοια: Νεκροί δύο άνδρες 39 και 21 ετών από ηλεκτροπληξία

Ελλάδα Χτες
Στο πένθος βυθίστηκε το νησί της Εύβοιας από το θάνατο δύο ανδρών που χτυπήθηκαν από ρεύμα

Ιταλία: Γυναίκα περιγράφει τη στιγμή που χιονοστιβάδα έπληξε χιονοδρομικό κέντρο

Κόσμος Χτες
Σε βίντεο φαίνεται μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να κάθονται σε μια ουρά περιμένοντας το τελεφερίκ, όταν ξαφνικά τους χτύπησε η χιονοστιβάδα

Βανδάλισαν ιστορικό γλυπτό στη Ρώμη: Αγνωστοι έσπασαν τον χαυλιόδοντα του «Μικρού Ελέφαντα» ‑ Bίντεο

Κόσμος Χτες
Ο αριστερός χαυλιόδοντας βρέθηκε σπασμένος και πεσμένος στη βάση του μνημείου στην καρδιά της Ρώμης, ανακοίνωσαν οι αρχές, πρόκειται για έργο του διάσημου Ιταλού γλύπτη Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι

«Ελληνοτουρκικός πόλεμος» για τον πατσά ‑ «Δεν θα μας τον πάρουν οι Έλληνες», λένε οι Τούρκοι ‑ Τι απαντά η ΑΙ

Κόσμος Χτες
Στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών στο X, δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που κατέφυγαν στην Τεχνητή Νοημοσύνης και συγκεκριμένα στο Grok προκειμένου να δουν ποιά πλευρά έχει δίκιο

Κακοκαιρία με πιθανή «γραμμή λαίλαπας» προβλέπει ο Καλλιάνος

Καιρός Χτες
Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Η πτώση πωλήσεων φέρνει απολύσεις ‑Ποια ιστορική εταιρεία περνά δύσκολα

Οικονομία Χτες
Δύσκολες στιγμές για την εταιρεία