E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλή: Εγκρίθηκε η αντικατάτασταση των μελών της ΑΔΑΕ ‑ Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/9/2023 | 20:03

Βουλή: Εγκρίθηκε η αντικατάτασταση των μελών της ΑΔΑΕ ‑ Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης
Φωτο αρχείου

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, συμπληρώθηκε η - κατά την συνταγματική επιταγή - πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εγκρίθηκε η πρόταση για τον διορισμό των νέων μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Εξελέγησαν οι προτεινόμενοι για τις θέσεις του αντιπροέδρου της ΑΔΑΕ, Γεώργιος Μπακάλης, που σήμερα είναι τακτικό μέλος της Αρχής, ως αναπληρωτής αντιπρόεδρος ο κ. Αθανάσιος Παλιάτσος (υπάλληλος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών) και ως τακτικά μέλη οι καθηγητές Κωνσταντίνος Οικονόμου και Δημοσθένης Δημακόπουλος. Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται οι καθηγητές Σταύρος Κωστόπουλος, Νικόλαος Μυριδάκης και Χαράλαμπος Τσιλιώτης.

Υπέρ των προτεινομένων προσώπων της προτάσεως του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, τάχθηκαν συνολικά 16 από τα 27 μέλη της ΔτΠ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ (14 μέλη) και της Ελληνικής Λύσης (2 μέλη). Καταψήφισαν συνολικά 8 βουλευτές από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Με το «παρών» τάχθηκε οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Από την συνεδρίαση απουσίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου που νοσεί από covid, και είχε αποστείλει επιστολή με την οποία εξέφρασε την διαφωνία της επί της διαδικασίας διορισμού που ακολουθήθηκε.

Κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων – η οποία προηγουμένως είχε εγκρίνει την τοποθέτηση των νέων μελών του ΕΣΡ – οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά περί συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αλλάξει τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής με μια fast track διαδικασία ώστε να μην πραγματοποιηθεί αύριο η συνεδρίαση και να μην επιβληθεί πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ της κατά της ΕΥΠ λόγω άρνησης συνεργασίας στη διερεύνηση του σκανδάλου παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγω για «μεθόδευση» εκ μέρους της κυβέρνησης και για «προσπάθεια συσκότισης» της υπόθεσης των υποκλοπών. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ είπε πως «Θέλετε να δέσετε τα χέρια του επικεφαλής της, Χρήστου Ράμμου, τον εξωθείτε σε παραίτηση».

Ο πρόεδρος της Βουλής, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς περί επίσπευσης της διαδικασίας αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της ροής αυτής της υποθέσεως που χρονίζει από Μάρτιο 22, ενώ τα όσα αφορούν την ΑΔΑΕ τα πληροφορήθηκε από τα πρακτικά. Εξήγησε επίσης πως η ανακοίνωση για την σημερινή συνεδρίαση έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και δεν έχει να κάνει με καμία συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, ενώ προσέθεσε πως η πρόσκληση για την επίμαχη συνεδρίαση είναι προγενέστερη και εστάλη την περασμένη Παρασκευή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Σκληραίνουν και άλλο τη στάση τους αγρότες ‑Κλειστές οι παρακαμπτήριες στη Νίκαια

Ελλάδα 08.12.2025
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του οι αγρότες στη Νίκαια Λάρισας

Πολάκης προς Μητσοτάκη: Πλήρωσε τους αγρότες και προκήρυξε εκλογές!

Ελλάδα 08.12.2025
Σε πιο επιθετική «γραμμή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω νέας κρίσης εσωστρέφειας σε όλη την κεντροαριστερά

Ιαπωνία: Τσουνάμι «χτύπησε» το Αομόρι και το Χοκαίντο μετά τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ

Κόσμος 08.12.2025
Τρομακτικός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Καματερό: Ανδρας κυνηγούσε μαθήτριες με την απειλή μαχαιριού για 20 ολόκληρα λεπτά

Ελλάδα 08.12.2025
Ο ίδιος τις κυνηγούσε με μαχαίρι μήκους 22,5 εκατοστών με στόχο να τις παρενοχλήσει

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλας

Ελλάδα 08.12.2025
Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν

Πέτρος Φιλιππίδης: Βγήκε το πόρισμα για τη φωτιά στο σπίτι του

Ελλάδα 08.12.2025
Εξετάστηκε το ενδεχόμενο εμπρηστικής ενέργειας

Κλειστά τα αεροδρόμια σε Ηράκλειο και Χανιά ‑ Σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο και χημικά

Ελλάδα 08.12.2025
Συγκρούσεις, πετροπόλεμος και χημικά – Πού υπάρχουν μπλόκα - Νέα σύσκεψη για τα μπλόκα

Μπλόκα αγροτών: Δακρυγόνα και ένταση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Ελλάδα 08.12.2025
Με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία στην προσπάθεια των αγροτών να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να αποκλείσουν το αεροδρόμιο