E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζευγάρι Βέλγων τουριστών κρατείται στην Τουρκία για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων

Βρήκαν στις βαλίτσες τρία πέτρινα θραύσματα, που πήραν από τη Τουρκία ως σουβενίρ

Δημοσίευση 27/9/2023 | 18:53

Ζευγάρι Βέλγων τουριστών κρατείται στην Τουρκία για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων

Νομικές κυρώσεις αντιμετωπίζει μια Βελγίδα τουρίστρια, στις βαλίτσες της οποίας βρέθηκαν τρία πέτρινα θραύσματα, που πήρε από τη Τουρκία ως σουβενίρ, με σκοπό να τα βάλει στο ενυδρείο της, όπως υποστήριξε η ίδια. Σύμφωνα με τους Brussels Times, τα τρία θραύσματα εντοπίστηκαν από υπαλλήλους του τελωνείου, πριν από την προγραμματισμένη πτήση επιστροφής της, την περασμένη εβδομάδα.

To ζευγάρι των Βέλγων τουριστών, που ταξίδεψαν μαζί στην Τουρκία για τις διακοπές τους, είπαν στις Αρχές ότι βρήκαν και πήραν τις πέτρες κατά τη διάρκεια ημερήσιας εκδρομής τους στο Μαναβγκάτ της Αττάλειας, και σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραίο να τις πάρουν μαζί τους στην πατρίδα ως αναμνηστικά, κάτι που όπως παραδέχτηκαν συνηθίζουν να κάνουν στα ταξίδια τους. Η Kim Mergits τέθηκε υπό κράτηση αφού βρέθηκαν τα θραύσματα στη βαλίτσα (η οποία πιθανώς ήταν καταχωρημένη μόνο στο δικό της όνομα) και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερη. Στη συνέχεια οι τοπικές Αρχές της συνέστησαν να βρει δικηγόρο και της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Brussels Timers, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας ζήτησε να εξεταστούν τα θραύσματα από ειδικούς σε μουσείο της περιοχής, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αντικείμενα «ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας». Ειδικότερα, το ένα πέτρινο θραύσμα αποτελεί τμήμα αρχιτεκτονικού διακοσμητικού στοιχείου, ενώ τα δύο κομμάτια μαρμάρου αποτελούν μέρος ενός δαπέδου, συμπέραναν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομοθεσία για την προστασία της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας είναι αυστηρή, ειδικά για όσους επιχειρούν να βγάλουν από τη χώρα αντικείμενα με πιθανή αρχαιολογική αξία. Το βελγικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί στη σελίδα του ότι απαγορεύεται αυστηρά «η εξαγωγή αρχαιοτήτων, ορυκτών ή αντικειμένων όπως πέτρες, ακόμα κι αν η ιστορική ή αρχαιολογική τους αξία δεν είναι εμφανής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη φυλακή ο Πακιστανός ντελιβεράς που πετούσε πέτρες σε περαστικούς στην Κηφισιά

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Αμέσως μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

Ανακαλύφθηκαν ίχνη γιγάντιου καλαμαριού: Μεγαλύτερο από σχολικό λεωφορείο, με μάτια σαν μεγάλη πίτσα

E-Daily 3.Left 08.05.2026
Τα μάτια αυτού του πλάσματος θεωρούνται τα μεγαλύτερα στον ζωικό κόσμο

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Λίγες μέρες απομένουν για την εξασφάλιση της μέγιστης έκπτωσης φόρου, ύψους 4%, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τι αλλάζει από σήμερα στο Instagram: Η νέα ρύθμιση που θα δούμε στα DMs μας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η ρύθμιση που έχει ήδη «σηκώσει» αντιδράσεις

Συναγερμός στην Αργεντινή: Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ελέγχους

«Ο παράδεισος κέρδισε έναν άγγελο»: Το σπαρακτικό μήνυμα της αδερφής του Νικήτα μετά την κηδεία

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
«Καλό ταξίδι στο φως ζωή μου, που έφυγες και με άφησες εδώ μόνη μου» έγραψε επίσης η νεαρή σε ανάρτησή της στο Facebook.

Τροχαίο με πατίνι στον Ασπρόπυργο: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 12χρονος που νοσηλεύεται στο Αγλαΐα Κυριακού

Ελλάδα 08.05.2026
Μετά από πολύωρα χειρουργεία, μάχη για τη ζωή του δίνει στη ΜΕΘ ο 12χρονος που είχε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο.

Δύο Αυστραλές, σύζυγοι τζιχαντιστών, κατηγορούνται για κράτηση σκλάβας στη Συρία

Κόσμος 08.05.2026
Επέστρεψαν στην Αυστραλία μετά από δέκα χρόνια σε συριακό καταυλισμό-φυλακή.