E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αρμενία

Τύμπανα πολέμου και αναταραχές

Δημοσίευση 25/9/2023 | 10:22

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αρμενία

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 140 άτομα σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Γιερεβάν. Οργισμένοι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Πασινιάν μετά τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η διακοπή των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έδωσε τη θέση της σε μια πολιτική κρίση στην Αρμενία. Η αντιπολίτευση της χώρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί επειδή «έδωσε το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν».

Οι αρχές της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Αρτσάχ (Αρμενικά για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ) ανακοίνωσαν ότι είχαν υπογράψει μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, τερματίζοντας την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που ξεκίνησε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν σε λίγο περισσότερο από μία ημέρα.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, απαιτούσε από τα αρμενικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την επιχειρησιακή περιοχή των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς και τον πλήρη αφοπλισμό και διάλυση του Αμυντικού Στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Βαρύ πυροβολικό και άλλα όπλα πρόκειται επίσης να αποσυρθούν από την περιοχή, τον τόπο συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία 30 χρόνια.

«Θα χάσουμε το αρμενικό έδαφος»

Η είδηση ότι οι αρχές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν εγκαταλείψει την αντίσταση και συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του κύριου σημείου της διάλυσης του στρατού του θύλακα, έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις στην Αρμενία.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ερεβάν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για «προδοσία» και απαιτώντας να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, πολίτες από το Γιερεβάν και τη γύρω περιοχή συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν μπροστά από κυβερνητικά κτήρια. Ήταν έξαλλοι που ο Πασινιάν είχε αποφασίσει να μείνει έξω από τη μονοήμερη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατηγορώντας τον για το γεγονός ότι ο στρατός της αποσχισθείσας περιοχής αναγκάστηκε να καταθέσει τα όπλα.

«Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών υπό τον Νικόλ Πασινιάν χάσαμε το Αρτσάχ και η ίδια η εθνική ασφάλεια της Αρμενίας τέθηκε υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στην DW ένας εξαγριωμένος διαδηλωτής ονόματι Σουρέν. «Είναι απλά απαράδεκτο να συνεχίσει να ηγείται της χώρας. Εάν συνεχιστεί αυτό, σύντομα θα χάσουμε το αρμενικό έδαφος»

Ο Αντράνικ Τεβανιάν, πρώην βουλευτής και νυν πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Μητέρα Αρμενία», καλεί επίσης τον Πασινιάν να παραιτηθεί επειδή «εγκατάλειψε το Αρτσάχ» «Καλούμε τον Πασινιάν να ανακαλέσει μια δήλωση του που έγινε μετά από συνομιλίες στην Πράγα, στις οποίες αναγνώρισε την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οδηγώντας μας στη σημερινή θλιβερή κατάσταση», είπε στη DW.

Ο Τεβανιάν, ο οποίος είναι τακτικός ομιλητής σε διαδηλώσεις στο Ερεβάν από τις 19 Σεπτεμβρίου, βλέπει τον Πασινιάν ως «τη μεγαλύτερη απειλή της Αρμενίας». «Πρέπει να αντιστρέψουμε πλήρως τις πολιτικές του Νικόλ Πασινιάν», είπε. Οι υποστηρικτές του Πασινιάν έχουν απορρίψει τις κατηγορίες του Τεβανιάν. Λένε ότι οι διαμαρτυρίες που στοχεύουν στον Πασινιάν «εμπνέονται από ξένα συμφέροντα» και απείλησαν να ξεκινήσουν αντίμετρα.

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης, ο αντιδήμαρχος του Γιερεβάν και έμπιστος του Πασινιάν, Tιγκράν Αβινιάν, εξέφρασε τη γνώμη του στο Facebook: «Η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αρμενίας είναι αδιαπραγμάτευτες και οποιεσδήποτε απόπειρες βίαιου πραξικοπήματος γίνονται παράλληλα με τις εντάσεις στο στρατιωτικό μέτωπο θα κατασταλούν αποφασιστικά», έγραψε στις 19 Σεπτεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρανς γυναίκα ξυλοκοπήθηκε άγρια από όχλο ‑ «Δεν νιώθω πια ασφαλής στην Αμερική»

Κόσμος Χτες
Η Νίκι Αρμστρονγκ υπέστη πολλαπλά κατάγματα - Δύο εκ των συλληφθέντων κατηγορούνται για έγκλημα μίσους

Χειροπέδες σε σεναριογράφο του The Bear σε τρένο της Νέας Υόρκης για τον τρόπο που καθόταν

Κόσμος Χτες
Επιβάτης παραπονέθηκε ότι είχε απλωμένα τα πόδια - Kαταγγέλλει ρατσιστική μεταχείριση

Εύβοια: Φίδι μπήκε σε παιδικό δωμάτιο σε σπίτι στην Κύμη

Ελλάδα Χτες
Η αναπάντεχη εισβολή ενός φιδιού σε παιδικό δωμάτιο στην Κύμη προκάλεσε τρόμο στην οικογένεια

Αλλαγή Ώρας 2025: Πότε αλλάζει η ώρα σε χειμερινή

Ελλάδα Χτες
Λίγες εβδομάδες μένουν για να γυρίσουμε και πάλι τα ρολόγια μας

Ασπρόπυργος: Βίντεο ντοκουμέντο με τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονου από πέντε ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Η στιγμή της επίθεσης σε 14χρονο έξω από σχολείο στον Ασπρόπυργο

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα δυτικά της Κύπρου» είπε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ ‑ Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ελλάδα Χτες
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως λεκάνη σταθερότητας και ευημερίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Τραμπ: Το 54% των κρατουμένων στην Ελλάδα είναι παράνομοι μετανάστες

Κόσμος Χτες
«Η Ευρώπη περισσότερο από όλους είναι σε εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο»

Αιγάλεω: Στη φυλακή ο 32χρονος που επιτέθηκε σε τρεις γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν πριν από περίπου μία εβδομάδα

Θέμα χρόνου να υπογραφεί η αγορά του TikTok από τις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Θέμα χρόνου μοιάζει να είναι η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος