E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δομή μισού εκατομμυρίου ετών που αλλάζει τις αντιλήψεις τους

Στις όχθες ενός ποταμού στη Ζάμπια

Δημοσίευση 21/9/2023 | 18:24

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δομή μισού εκατομμυρίου ετών που αλλάζει τις αντιλήψεις τους
@University of Liverpool

Η ανακάλυψη αρχαίων ξύλινων κορμών στις όχθες ενός ποταμού στη Ζάμπια άλλαξε την αντίληψη των αρχαιολόγων για την αρχαία ανθρώπινη ζωή, καθώς εντοπίστηκαν αποδείξεις πως χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή δομών. Και αυτό, πριν από σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια.

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής κατασκεύαζαν καταφύγια, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην τη σημερινή πεποίθηση πως ζούσαν μία απλή, νομαδική ζωή.

«Αυτό το εύρημα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αναλύουμε τους πρώιμους προγόνους μας» δήλωσε ο αρχαιολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Larry Barham. Είναι ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Deep Roots of Humanity, το οποίο εντόπισε και ανέλυσε την αρχαία ξυλεία.

«Έφτιαξαν κάτι νέο, και μεγάλο, από ξύλο» είπε ο Barham. «Χρησιμοποίησαν την ευφυΐα, τη φαντασία και τις ικανότητές τους ώστε να φτιάξουν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί, κάτι που δεν γνώριζαν ότι υπάρχει».

Οι ερευνητές εντόπισαν και αρχαία ξύλινα εργαλεία, μεταξύ αυτών κλαδιά σκαψίματος. Αλλά, αυτό που τους ενθουσίασε περισσότερο ήταν δύο κομμάτια ξύλου, που σχημάτιζαν ορθή γωνία.

@University of Liverpool

«Το ένα στηριζόταν πάνω στο άλλο και τα δύο κομμάτια ξύλου έχουν εγκοπές» σημείωσε ο Geoff Duller, καθηγητής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο του Aberystwyth και μέλος της ομάδας. «Μπορείς να δεις ξεκάθαρα πως οι εγκοπές έχουν γίνει από πέτρινα εργαλεία. Έτσι οι δύο κορμοί ταιριάζουν μεταξύ τους ώστε να γίνονται δομικά αντικείμενα».

Περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε πως οι κορμοί είναι περίπου 476.000 ετών, με άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας να κάνει λόγο για «εξαιρετική ανακάλυψη».

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, η μόνη γνωστή χρήστη ξύλων - εκείνη την εποχή - ήταν για το άναμμα φωτιών ή την κατασκευή εργαλείων. Μια από τις παλαιότερες ξύλινες ανακαλύψεις ήταν ένα δόρυ ηλικίας 400.000 ετών που βρέθηκε στο Έσσεξ το 1911.

@University of Liverpool

Αν δεν διατηρηθεί σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, το ξύλο απλώς σαπίζει. Αλλά, τα ευρήματα στις όχθες του ποταμού, πάνω από τους καταρράκτες Καλάμπο, κοντά στα σύνορα Ζάμπια-Τανζανίας, άντεξαν για χιλιετίες.

Το μέγεθος των κορμών - ο μικρότερος είναι 1,5 μέτρο - δείχνει πως προορίζονταν για κάποια σημαντική κατασκευή. «Μπορεί να ήταν κάποιου είδους κατασκευή για να κάθεσαι στις όχθες του ποταμού και να ψαρεύεις» επεσήμανε ο Duller, αλλά εξήγησε πως είναι δύσκολο να διευκρινιστεί τι ακριβώς έφτιαχναν.

Παραμένει αδιευκρίνιστο και το είδος του αρχαίου ανθρώπου - ή ανθρωποειδούς - που το έχτιζε.

Από την έως τώρα έρευνα δεν έχει εντοπιστεί κανένα οστό στο σημείο. Και η ξυλεία είναι πολύ παλαιότερη από τα πρώτα απολιθώματα του σύγχρονου ανθρώπου, homo sapiens, τα οποία είναι ηλικίας περίπου 315.000 ετών.

«Δεν ξέρουμε, θα μπορούσε να είναι ο homo sapiens και να μην έχουν ανακαλυφθεί απολιθώματα αυτής της ηλικίας, ακόμη» δήλωσε ο καθηγητής Duller.

«Αλλά, θα μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό είδος - [ίσως] homo erectus ή homo naledi - υπήρχαν πολλά είδη ανθρωποειδών εκείνη την εποχή, στη νότια Αφρική» συμπλήρωσε.

Τα ξύλινα τεχνουργήματα, που μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ανάλυση και συντήρηση, αποθηκεύονται σε δεξαμενές με συνθήκες ανάλογες με εκείνες που διατηρούνταν εδώ και μισό εκατομμύριο χρόνια. Σύντομα, όμως, θα επιστρέψουν στη Ζάμπια για να εκτεθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο

Ελλάδα 21.01.2026
Ο 16χρονος κρατείται στις φυλακές Κασσαβέτειας - Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από συγκρατούμενούς του

Σοκ στην Ανδαλουσία: Νεκρός πρώην παίκτης της Ατλέτικο και της Σεβίλλης στο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Αθλητικά Νέα 21.01.2026
Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ανδαλουσία, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Κακοκαιρία: 112 για την Αττική

Καιρός 21.01.2026
Προσοχή από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αντιμέτωπος με καταγγελίες για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ‑ Αγνοια δηλώνει ο ίδιος

Πολιτική 21.01.2026
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τις καταγγελίες, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει

Ιτέα: Μαθητής βανδάλισε σχολείο δύο φορές σε 24 ώρες ‑ Έβαλε φωτιά και επέστρεψε για να συνεχίσει

Ελλάδα 21.01.2026
Οι ζημιές στο συγκεκριμένο σχολείο από συνεχείς βανδαλισμούς ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς θα αυξήσουν τη σύνταξή τους

Οικονομία 21.01.2026
Μέχρι πότε μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να επιλέξουν υψηλότερη σφαλιστική κλάση φέτος - Τι σημαίνει για τις συντάξεις τους

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη: Ο Χορτιάτης «βούλιαξε» στο χιόνι – Ποιοι δήμοι κλείνουν σχολεία

Ελλάδα 21.01.2026
Πυκνό χιόνι σκέπασε τον Χορτιάτη, ενώ με αποφάσεις δημάρχων κλείνουν σχολεία σε Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο λόγω παγετού και επικίνδυνων συνθηκών

Κακοκαιρία: Κοντέινερ αναποδογύρισε από τους ισχυρούς ανέμους στην Πάτρα

Ελλάδα 21.01.2026
Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

Έρευνα‑σοκ για τη φετινή γρίπη: Γιατί είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών

Ελλάδα 21.01.2026
Περισσότερα από 15 εκατομμύρια άτομα νόσησαν

«Πικρός» καφές στον Βόλο – 27χρονος κατέληξε στο Αυτόφωρο

Ελλάδα 21.01.2026
Ακριβά πλήρωσε την αγάπη του για τον στιγμιαίο καφέ ένας 27χρονος

Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσει την Τετάρτη το Δημόσιο

Ελλάδα 21.01.2026
Τηλεργασία και δικαιολογημένες απουσίες

Ισπανία: Τουλάχιστον 37 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου στη Βαρκελώνη – Νεκρός ο μηχανοδηγός

Κόσμος 21.01.2026
Από τους τραυματίες, οι τέσσερις έχουν σοβαρά τραύματα