E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θα στραφεί η τεχνητή νοημοσύνη εναντίον των ανθρώπων;

Σε μια ουτοπική εκδοχή του μέλλοντος

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/9/2023 | 00:19

Θα στραφεί η τεχνητή νοημοσύνη εναντίον των ανθρώπων;
Φωτογραφία από Harsch Shivam

Η πιο συχνή ερώτηση σχετικά με το ΑΙ είναι αν κάποια στιγμή η τεχνητή νοημοσύνη θα στραφεί κατά των δημιουργών της. Τι απαντούν σε αυτό επιστήμονες;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη παντού. Από τις προτάσεις προϊόντων της Amazon μέχρι την αυτόματη συμπλήρωση της Google, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Είχατε ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση με τη Siri ή την Alexa; Φυσικά και όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι. Αν και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας ακόμα, η τεχνητή νοημοσύνη σίγουρα βελτιώνεται.

Σε μια ουτοπική εκδοχή ενός μέλλοντος που κυριαρχείται από την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι βοηθούνται από φιλικούς, παντογνώστες μπάτλερ που καλύπτουν κάθε μας ανάγκη. Στη δυστοπική εκδοχή, τα ρομπότ διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και δηλώνουν μια αποκάλυψη τύπου Terminator στην ανθρωπότητα.

Πόσο ρεαλιστικά είναι όμως αυτά τα σενάρια; Θα επιτύχει ποτέ η τεχνητή νοημοσύνη αληθινή γενική νοημοσύνη; Το AI θα κλέψει όλες τις δουλειές μας; Μπορεί το AI να γίνει ποτέ συνειδητό; Θα μπορούσε το AI να έχει ελεύθερη βούληση; 

Ποιες είναι οι πιθανότητες η τεχνητή νοημοσύνη να σκοτώσει την ανθρωπότητα μέχρι το 2100; Αυτό ήταν ένα από τα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν στο Τουρνουά Πειθούς Υπαρξιακού Κινδύνου, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Πρόβλεψης. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν προβλέψεις ατομικά και ομαδικά και τους προσφέρθηκαν κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων χρηματικών βραβείων, για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή. 

Για να συλλέξει προβλέψεις σχετικά με υπαρξιακούς κινδύνους υψηλού διακυβεύματος, το Ινστιτούτο Προβλέψεων ζήτησε από συνολικά 169 superforecasters, ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικούς σε άλλους τομείς να προβλέψουν την πιθανότητα να συμβούν διαφορετικές καταστροφές σε διάφορα χρονικά πλαίσια: 2024, 2030, 2050 και 2100. 

Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε προβλέψεις από τεχνικούς εμπειρογνώμονες και «superforcasters» (άτομα με ιστορικό να κάνουν ακριβείς προβλέψεις) σχετικά με διάφορες απειλές, από τεχνητή νοημοσύνη έως πυρηνικό πόλεμο και πανδημίες. 

 Οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης δήλωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα 3% η τεχνητή νοημοσύνη να σκοτώσει την ανθρωπότητα μέχρι το 2100, σύμφωνα με τη διάμεση απάντησή τους. Οι superforecasters ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι, βάζοντας τις πιθανότητες εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη σε μόλις 0,38%.

Οι ομάδες υπέβαλαν επίσης προβλέψεις σχετικά με την πιθανότητα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει μια μεγάλη καταστροφή, ακόμα κι αν δεν μας εξαφανίσει εντελώς (που ορίζεται ότι προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 10% των ανθρώπων σε μια περίοδο 5 ετών).  Η πρόβλεψη των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα ανησυχητικά υψηλό 12%. Οι superforecasters βάζουν ξανά τις πιθανότητες πολύ χαμηλότερες, στο 2,13%.

Κανείς δεν μπορεί να δει το μέλλον. Όμως τα τελευταία χρόνια, το πεδίο της έρευνας πρόβλεψης προσπαθεί να αποκτήσει μια καλύτερη εικασία, αναπτύσσοντας μεθοδολογίες σχεδιασμένες να μετρούν και να βελτιώνουν την ακρίβεια των ανθρώπινων προβλέψεων και προς το παρόν το μόνο στο οποίο επιτίθεται η τεχνητή νοημοσύνη είναι οι δουλειές μας. Η τεχνητή νοημοσύνη στρέφεται εναντίον των δημιουργών της, αφού οι εταιρείες πληροφορικής αρχίζουν να απολύουν υπαλλήλους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός 01.05.2024
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα 01.05.2024
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά 01.05.2024
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories 01.05.2024
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 01.05.2024
Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ιστορικά 01.05.2024
Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή Χτες
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά Χτες
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά Χτες
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά Χτες
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;