E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία του πανέμορφου τετραώροφου πύργου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Εξοχών

Η έπαυλή του Αχμέτ Καπαντζή είναι στολίδι στην περιοχή

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/9/2023 | 00:42

Η ιστορία του πανέμορφου τετραώροφου πύργου της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Εξοχών
Επαυλη του Αχμέτ Καπαντζή

Ιδιοκτήτης της εν λόγω έπαυλης ήταν ο Αχμέτ Καπαντζής εξισλαμισμένος Εβραίος από την περιοχή της Θεσσαλονίκης

Η βίλα Αχμέτ Καπαντζή χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια του Πιέτρο Αρριγκόνι στην περιοχή των Εξοχών. 

Τι ήταν αυτή η περιοχή;

Η Θεσσαλονίκη εκτεινόταν μέχρι τα τείχη στα ανατολικά, εκεί που βρίσκεται ακόμη και σήμερα το Σιντριβάνι, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Εγνατίας. Το τείχος φτάνει μέχρι τον Λευκό Πύργο στη θάλασσα. Η περιοχή έξω από τα τείχη ήταν γνωστή ως «Εξοχές», καθώς εκεί υπήρχαν κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κήποι, που σταδιακά άρχισαν να οικοπεδοποιούνται.

Η βίλα ήταν χτισμένη σε παραθαλάσσιο τότε οικόπεδο, το μέγεθος του οποίου άγγιζε τα 4 στρέμματα και η δυτική της όψη, είχε θέα στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης.

Ήταν ένας τετραώροφος πύργος με αρ νουβό και αραβικές και γοτθικές επιδράσεις. Αξιόλογες είναι λίγες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κτηρίου που δεν καταστράφηκαν, κάποιες παρέμειναν σχετικά καλοδιατηρημένες και βλέπουμε επάνω τους προσωπογραφίες, πουλιά, φανταστικά τοπία κλπ.

Ο Αχμέτ Καπαντζή, ήταν ένας βαθιά καλλιεργημένος και πολύγλωσσος Θεσσαλονικιός που ασχολήθηκε ήδη από νεαρή ηλικία με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, όπως και τα υπόλοιπα αδέρφια του Μεχμέτ και Γιουσούφ, γεγονός που τον καθιστούσε ως έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα. Ο ιδιοκτήτης του νεοκλασικού κτηρίου, διετέλεσε δήμαρχος της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά τη διετία 1907-1908.

Το κτήριο είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος το πούλησε σε τεχνική εταιρία και το 2012 μεταπουλήθηκε στον κ. Ιβάν Σαββίδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάολα Ρεβενιώτη: H απίστευτη διαδρομή της από τα Μανιάτικα στη Συγγρού και η άγνωστη σχέση της με τον Κώστα Ταχτσή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές περσόνες της queer κοινότητας στην Ελλάδα, ζώντας μια ζωή κόντρα στο ρεύμα από τα εφηβικά της χρόνια μέχρι το τέλος της.

Γιατί οι αγελάδες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ πίνουν μπίρα και τρώνε ξηρούς καρπούς

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Μακριά από τη Silicon Valley, στη Χαβάη, έχει ανοίξει ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο

Το πιο μισητό άγαλμα της Κίνας ‑ Γιατί οι επισκέπτες ...φτύνουν εδώ και 800 χρόνια τον Qin Hui

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Πώς ένας πολιτικός έγινε σύμβολο προδοσίας για οκτώ αιώνες

Στη Σουηδία, τα σκουπίδια γίνονται μόδα, και μάλιστα καλή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Την ώρα που το fast fashion κυριαρχεί

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.