E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πασίγνωστο τραγούδι που το FBI ερευνούσε για πάνω από δυο χρόνια

Δεν άκουσε ούτε αυτό που έπρεπε να ακούσει

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/9/2023 | 00:21

Το πασίγνωστο τραγούδι που το FBI ερευνούσε για πάνω από δυο χρόνια
@wikipedia.org

Οι Kingsmen ήταν ένα γνωστό συγκρότημα της rock. Μια από τις πιο γνωστές επιτυχίες τους, ήταν το τραγούδι «Louie Louie», μια διασκευή που έκαναν σε ένα RnB τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1955. Η δική τους εκδοχή κυκλοφόρησε το 1963.

Η εκδοχή τους ήταν αρκετά μπερδεμένη ώστε να δώσει την εντύπωση σε εφήβους αλλά και κυρίως τους γονείς τους, ότι άκουγαν ένα συνονθύλευμα από λάγνους στίχους. Σύντομα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενεπλάκη, αφού έλαβε πολυάριθμες καταγγελίες από ενδιαφερόμενους πολίτες. Η πρώτη προήλθε από τον κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάθιου Γουέλς, ο οποίος είχε ενημερωθεί από δύο μαθητές λυκείου που πίστευαν ότι το τραγούδι περιείχε βρώμικους στίχους. Ο Γουέλς έδρασε γρήγορα και ζήτησε να αφαιρεθεί το τραγούδι από τα ραδιόφωνα της πολιτείας.

Το FBI ενεπλάκη και αυτό με τη σειρά του όταν έλαβε μια σειρά από επιστολές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με τους αποστολείς να δίνουν ο καθένας τη δική του εκδοχή για το ποιοι ακριβώς ήταν και τι εννοούσαν οι στίχοι. Για περισσότερα από δυο χρόνια, οι πράκτορες του FBI εντόπιζαν στοιχεία, ενώ οι επιστήμονες του προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν το τραγούδι και να δουν αν παραβίαζε τον ομοσπονδιακό νόμο, που απαγόρευε την διαπολιτειακή μεταφορά άσεμνων υλικών.

Οι Kingsmen ηχογράφησαν το περιβόητο τραγούδι την άνοιξη του 1963 στο Όρεγκον. Ο τραγουδιστής, Jack Ely, είχε σιδεράκια στα δόντια του και το μικρόφωνο του ήταν πολύ μακριά, κάτι που οδήγησε στην ιδιαίτερα μουρμουρισμένη εκδοχή του τραγουδιού «Louie Louie». Το τραγούδι έγινε αμέσως επιτυχία και ήρθε η εμπλοκή του FBI, αφού όλοι άκουγαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν.

Το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβαν επιστολές από τη Φλόριντα, το Μίσιγκαν και άλλες πολιτείες. Έξι διαφορετικά γραφεία ενεπλάκησαν, με τους πράκτορες να παίρνουν καταθέσεις από στελέχη δισκογραφικών αλλά και τον συνθέτη του τραγουδιού Richard Berry. ΟΙ επιστήμονες της υπηρεσίας από την άλλη, επιβράδυναν και επιτάχυναν το τραγούδι, αλλά σε όποια ταχύτητα κι αν το έπαιξαν δεν μπόρεσαν να σπάσουν τον «κώδικά» του.

Βέβαια στην πραγματικότητα, το «Louie Louie», μιλάει για έναν ναυτικό που του έλειπε η κοπέλα του και δεν αναφέρετε σε κάποια σeξουαλική φαντασίωση όπως ανέφεραν οι συγγραφείς των επιστολών.

Μέχρι το τέλος του 1965, ο φάκελός που είχε ανοίξει το FBI αποτελούνταν από 119 σελίδες, οι οποίες προέκυψαν από εργασία πολλών πρακτόρων και επιστημόνων. Όμως στις 2 Δεκεμβρίου, ο βοηθός εισαγγελέα που εργαζόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνέστησε την παύση της έρευνας, καθώς «δεν υπήρχαν στοιχεία παραβίασης των καταστατικών της Ομοσπονδιακής Διαπολιτειακής Μεταφοράς Άσεμνων Υλικών».

Σε μια συνέντευξή του το 2012, ο Jack Ely επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν άσεμνο το τραγούδι. Αλλά υπήρχε μια βρισιά μέσα στην ηχογράφηση. Από τον ντράμερ Lynn Easton κάποια στιγμή, έφυγε η μια μπαγκέτα από το χέρι φωνάζοντας τη λέξη «f***». Το FBI σε δυο χρόνια έρευνας, δεν το άκουσε ποτέ. Και το τραγούδι έγινε ακόμα πιο διάσημο...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cobra Kai: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix η έκτη σεζόν

TV Σειρές Προχτές
Η σειρά θα είναι χωρισμένη σε τρία μέρη

5 + 1 παράξενες θεωρίες για τα Φιλαράκια που έφτιαξαν οι φαν

TV Σειρές Προχτές
Η μια πιο ακραία από την άλλη

Η παράξενη προέλευση 5 πολύ διάσημων τραγουδιών

Μουσική 30.04.2024
Δεν είναι όλα όπως τα νομίζουμε

Eurovision 2024: Το βίντεο από την πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι

Eurovision 29.04.2024
Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο βίντεο από την πρόβα της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper 27.04.2024
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου