E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι το φαινόμενο «Ωμέγα» που πλήττει την Ευρώπη και την Ελλάδα

Κοντά στους 40°C η Γαλλία, έπεσε η βροχή... ενός μήνα σε μια ημέρα στην Τουρκία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2023 | 12:24

Τι είναι το φαινόμενο «Ωμέγα» που πλήττει την Ευρώπη και την Ελλάδα

«Ξεκίνησε η κατάρρευση του κλίματος», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation», περιγράφοντας τα περίεργα και άκρως επικίνδυνα τερτίπια του καιρού που συνδυάζουν παρατεταμένα κύματα καύσωνα και σφοδρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της γηραιάς ηπείρου.

Οι επιστήμονες «βάφτισαν» ως «Ωμέγα» το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο που «επελαύνει» τα τελευταία 24ωρα σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Όπως εξηγεί το γαλλικό δημοσίευμα, η επιστημονική κοινότητα εμπνεύστηκε από το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου βλέποντας σε γράφημα τα σκαμπανεβάσματα του καιρού που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές στη γηραιά ήπειρο.  Σε μία προσπάθεια να βρουν τα αίτια της επίμονης και αφόρητης ζέστης όπως και των καταρρακτωδών βροχών στην Ευρώπη, οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο εικόνες που συνέλεξαν από δορυφόρους και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα :


Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό μπλοκάρισμα σε σχήμα «ωμέγα» που ευθύνεται για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν πολλές ευρωπαικές χώρες όπως και τη Γαλλία. Οι συνέπειές του επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.
 Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία, την Δευτέρα, οι πολίτες άρχισαν να βιώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα. Χθες, οι αρχές έθεσαν σε κατάσταση «κίτρινου συναγερμού» 45 περιοχές, κυρίως στα δυτικά και τα κεντρικά της χώρας. Η σημερινή μέρα στη Γαλλία θα εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά ζεστή: η μέγιστη θερμοκρασία θα έπρεπε κανονικά να κυμαίνεται από «23 Βαθμούς Κελσίου έως 28 Βαθμούς Κελσίου στη Μάγχη, και από 29 Βαθμούς Κελσίου έως 34 Βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη χώρα.
Αντιθέτως, στις περισσότερες περιοχές, ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει μεταξύ 35 έως 37 Βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με το μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας. Η Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου του 2023 κατέκτησε το βραβείο της πιο ζεστής ημέρας που καταγραφεί ποτέ τον μήνα Σεπτέμβριο στη Γαλλία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. «Δεν προβλέπεται να δροσιστούν οι πολίτες τουλάχιστον πριν την Κυριακή», όπως προειδοποιούν οι ειδικοί και προσθέτουν:
F5MSwtmXIAAc0vz
 

«Η διάρκεια αυτού του ισχυρού καύσωνα, σε συνδυασμό με την έντασή του και τον όψιμο χαρακτήρα του, είναι αξιοσημείωτη για τη Γαλλία και άλλες ευρωπαικές χώρες ».

Δεκατέσσερις νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

Σε άλλα χώρες της Ευρώπης, ο ουρανός παραπέμπει σε εικόνες... Αποκάλυψης.  Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από τις έντονων βροχοπτώσεων που έχουν μετατρέψει σε ποτάμια περιοχές στην Ελλάδα και την Ισπανία. Την ίδια ώρα, στην Τουρκία όπως και τη Βουλγαρία, έπεσε σε μια μόνο ημέρα τόση βροχή όση θα έπεφτε σ΄ένα μήνα. Στις χώρες αυτές σημειώθηκε ρεκόρ βροχοπτώσεων από το 1994.
Στην περίπτωση αυτή, όπως διατείνονται οι μετεωρολόγοι, πρόκειται για ένα φαινόμενο ατμοσφαιρικού μπλοκαρίσματος που ονομάζεται «ωμέγα» και πήρε το όνομά του από το τελευταίο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου (Ω) σε σχήμα πέταλου). «Στα γεωγραφικά μας πλάτη, ο καιρός καθορίζεται από τη μεταβλητότητα του jet-stream, έναν ισχυρό άνεμο που φυσά από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ο οποίος, όπως ένα ποτάμι, κάνει ελιγμούς και κυματισμούς », εξηγεί ο Fabio d'Andrea, ερευνητής στο «CNRS» (Εργαστήριο Δυναμικής Μετεωρολογίας) και ειδικός σε ακραία κλιματικά φαινόμενα.
 

«Αλλά όταν αυτοί είναι πολύ μεγάλοι , μπορεί να παγώσουν. Αυτό ονομάζεται «κατάσταση αδιεξόδου».  «Το ατμοσφαιρικό μπλοκάρισμα «ωμέγα» είναι «μια μάλλον ιδιαίτερη μετεωρολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δύο περιοχές χαμηλής πίεσης -επί του παρόντος, η μία βρίσκεται έξω από την Πορτογαλία και η άλλη στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ , στη μέση βρίσκεται μια περιοχή υψηλής πίεσης, στην οποία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και χώρες της Μπενελούξ - Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, που παράγει αυτόν τον πολύ ζεστό αέρα», επισημαίνει ο Matthieu Sorel, κλιματολόγος στο «Météo France».

Στις άκρες του γράμματος «ωμέγα» σημειώνονται δύο συνθήκες που ονομάζονται κρύες σταγόνες, υπεύθυνες για την έντονη κακοκαιρία. Στην «κεφαλή» όμως του ελληνικού γράμματος, σχηματίζεται ένας θόλος θερμότητας, εστία υψηλών πιέσεων που ανεβάζουν το θερμόμετρο στα ύψη, που ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους που έρχονται από το Μαγκρέμπ και μεταφέρουν εξαιρετικά ζεστό αέρα και σκόνη από τη Σαχάρα. 

Τέτοιες καταστάσεις δεν είναι σπάνιες, αλλά παραμένουν δύσκολο για να τις κατανοήσουν οι ειδικοί, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα της «Liberation».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βγήκε από το νοσοκομείο ο 14χρονος που του είχε καρφωθεί καμάκι από ψαροντούφεκο στο κρανίο

Ελλάδα Χτες
Ήταν τυχερός γιατί για χιλιοστά το τραύμα δεν απέβη μοιραίο

Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Premier League: Η Λίβερπουλ «πυροδότησε» τη βόμβα του καλοκαιριού

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 22χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός μετακομίζει από τη Λεβερκούζεν στο Λίβερπουλ, με τους «ρεντς» να πληρώνουν 150 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνουν δικό τους

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ιράν ‑ Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Γενεύη: «Η περιφερειακή κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν»

Κόσμος Χτες
«Ήμασταν σαφείς, το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα» ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι

Θεσσαλονίκη: Γuμνοί ποδηλάτες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους

Ελλάδα Χτες
Ξεκίνησε η 18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία

«Της είπα `σ’ αγαπώ` και τότε μας χτύπησε»: Μεθυσμένος οδηγός τη σκότωσε λίγες εβδομάδες πριν από τον γάμο της

Κόσμος Χτες
Το ζευγάρι ήταν μαζί επί τρία χρόνια και ετοιμαζόταν να παντρευτεί στις 31 Μαΐου

Πούτιν: «Ανησυχώ για Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο»

Κόσμος Χτες
Τι είπε για Ουκρανία, Ιράν, Ισραήλ

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της Αμοργού

Ελλάδα Χτες
13 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού

Πετράλωνα: Τι λένε όσοι είδαν την 16χρονη Αιμιλία μετά την εξαφάνιση

Ελλάδα Χτες
Τα ίχνη της 16χρονης χάθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (16/6) όταν ξεκίνησε με την παρέα της από τα Κάτω Πατήσια για μια βόλτα

Bloomberg: Το Ιράν «παρακολουθεί» το Ισραήλ χακάροντας κάμερες ασφαλείας

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο εντείνεται παράλληλα με τις επιθέσεις Ισραήλ-Ιράν – Συναγερμός για τα κενά ασφαλείας στις κάμερες παρακολούθησης

Έδωσαν τα χέρια Παρί Σεν Ζερμέν και Κέβιν Ντουράντ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του NBA στην Ευρώπη