Θα υπάρχουν περιορισμοι στην κυκλοφορία λόγω κλιματικής κρίσης;
Τι συνέβη στη Μαδρίτη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 4/9/2023 | 00:12

Κανείς δεν περίμενε πριν την πανδημία ότι θα ζούσαμε εν καιρώ ειρήνης περιορισμούς στις μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας. Και όμως όλος ο πλανήτης κλείστηκε σπίτι μέχρι να δώσουν πισω την ελευθερία μας οι ειδικοί.
Τώρα φαινεται πως η κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε όταν κρίνεται απαραίτητο, οι Αρχές θα μπορούν να δίνουν εντολή για να παραμονή στο σπίτι, με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων και θανάτων.
Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη ο Δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι τους, μετά από εισήγηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας, γιατί η ποσότητα του νερού που θα έπεφτε θα ήταν ικανή να δημιουργήσει χειμάρρους και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
«Λόγω της ασυνήθιστης και αφύσικης αυτής κατάστασης, στην οποία θα καταρριφθούν τα ανώτατα όρια βροχόπτωσης, καλώ τους κατοίκους της Μαδρίτης να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα», έγραψε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ακραία φαινόμενα, με έντονους καύσωνες το καλοκαίρι και ισχυρές και μεγάλες σε διάρκεια βροχοπτώσεις.
Η Ιβηρική χερσόνησος επλήγη από μακρά περίοδο ξηρασίας, που είχε ως αποτέλεσμα και την καταστροφή της παραγωγής σε ελαιόλαδο, όπως επίσης και σε οπωροκηπευτικά.
«Η αύξηση των θερμοκρασιών ξηραίνει τη βλάστηση, το χώμα χάνει τη γονιμότητά του και τα ξερά φύλλα μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη», εξηγεί ο Πατρίθιο Γκαρθία-Φάγιος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την ερημοποίηση, που εδρεύει στη Βαλένθια.
«Μέχρι το τέλος του αιώνα, και ανάλογα με την εξέλιξη των θερμοκρασιών, τη βιαιότητα των πυρκαγιών και τη διαχείριση των εδαφών, ένα μεγάλο μέρος της χώρας θα μετατραπεί σε ημι-έρημες και έρημες ζώνες». Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης, το 74% της έκτασης της Ισπανίας κινδυνεύει με ερημοποίηση και ο κίνδυνος για το 18% είναι υψηλός έως πολύ υψηλός. Ειδικότερα, η Ανδαλουσία και η Καταλονία, υποφέρουν από διάβρωση μεγάλης έκτασης.
Ομάδες επιστημόνων προσπαθούν να αντιστρέψουν την κατάσταση που πλέον φαίνεται πως μας χτυπάει τη πόρτα μας, και θα δούμε ολόκληρες περιοχές να ερημοποιούνται από τις μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή, τις πυρκαγιές και τις σύντομες και ισχυρές καταιγίδες.
Οι 200 της Καισαριανής: Το άλμπουμ που ανατρέπει τα δεδομένα ‑ Ποιοι ήταν οι άνδρες που κοιτούν το φακό;
Τo AI‑Scam του 2026: Πώς αντιγράφουν τη φωνή σου
Η πλατφόρμα φαγητού που έκλεψε τους μισθούς των εργαζομένων
Πως ο Τραμπ κατάφερε να δώσει προβάδισμα 55 τρισ. δολαρίων στην Κίνα
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






