E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως ‑ Λίστα εκδηλώσεων

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

Το Πεδίον Αρεως αλλάζει - Το Βιβλίο επιστρέφει σπίτι του!

Δημοσίευση 31/8/2023 | 19:25

51ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως ‑ Λίστα εκδηλώσεων
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 12/9/2023 έως 16/9/2023
ΣΕΠΤ 2023
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» 11.09.23 / 18:30

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Αναδεικνύοντας τα Δικαιώματα του Παιδιού μέσα από την παιδική λογοτεχνία».

Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Γιώτα Αλεξάνδρου, Λίλα Πατρόκλου, Αγγελική Δαρλάση, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Γιώργος Παναγιωτάκης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Πάνος Χριστοδούλου.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Ζωή Κοσκινίδου

__________________________________________________


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» 11.09.23 / 20:00

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Βραδιά Σύγχρονης Γυναικείας Ποίησης».

Επιμέλεια - παρουσίαση: Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας, μεταφραστής), Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (εκδότης).

Συμμετέχουν οι ποιήτριες: Κωνσταντία Γέροντα, Λένα Καλλέργη, Ιωάννα Καραμαλή, Ευτυχία Κατελανάκη, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Αγγελική Κουντουράκη, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ελένη Λιντζαροπούλου, Ήλια Μπούρα, Αλίς Πονηρού, Μαρία Τοπάλη. 

_________________________________________________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» 12.09.23 / 18:30

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας εκδήλωση με θέμα: «Γυναικείες μορφές της πορτογαλικής λογοτεχνίας του 20ού και 21ου αιώνα».

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην οποία θα γνωρίσουμε τις γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο τους την Πορτογαλική Λογοτεχνία του 20ού και του 21ου αιώνα. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσει τις Πορτογαλίδες ποιήτριες Florbela Espanca, Sophia de Mello Breyner Andresen, και Natália Correia, τις πεζογράφους Agustina Bessa-Luis, Lídia Jorge, και Dulce Maria Cardoso, αλλά και το ιστορικό βιβλίο Novas Cartas Portuguesas (1972) το οποίο οδήγησε στην πολύκροτη δίκη των τριών γυναικών που το συνέγραψαν, των γνωστών ως «Τρεις Μαρίες» (Maria Isabel Barreno, Maria Teresa Horta e Maria Velho da Costa), και αποτέλεσε σταθμό στο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Πορτογαλία.

Θα (συν)ομιλήσουν οι μεταφραστές Πωλίνα Δημέα και Νίκος Πρατσίνης, οι φιλόλογοι Βανέσσα Ζερβογιάννη και Χρήστος Κωτσακόπουλος, καθώς και η καθηγήτρια Πορτογαλικής Γλώσσας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κα Ana Maria Soares.

Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά ποιήματα των Πορτογαλίδων λογοτεχνών στην πορτογαλική και την ελληνική γλώσσα.

_________________________________________________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»  12.09.23 / 20:00

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αθηναίων και τα Αθηναϊκά εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της συγγραφέως Μάρως Βουγιούκα με τίτλο: ΜΑΡΩ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ - «ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ»: Οι δρόμοι έχουν τις δικές τους ιστορίες! Ομιλητές: Νίκος Βατόπουλος, Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η φιλαθήναια Μάρω Βουγιούκα (1926-2023) άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην περί Αθηνών έρευνα και βιβλιογραφία. Από το 1982 εργάσθηκε συστηματικά και αδιάκοπα, μέχρι το τέλος της ζωής της, με την έρευνα και τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με τη σημασία των ονομασιών και το ιστορικό των οδών και πλατειών της ευρύτερης Αθήνας, εκδίδοντας τα περίφημα «ΟΔΩΝΥΜΙΚΑ».

_________________________________________________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» 13.09.23 / 20:00

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τραγουδώντας κάτω απ’ τα αστέρια», με τη σοπράνο Κρίστυ Καθαρίου.


✓ IO TI PENSO AMORE
✓ CARMEN (HABANERA)
✓ BELLA CIAO
✓ CANZONE ARRABBIATA
✓ LIBERTANGO
✓ CANCAO DO MAR
✓ ABRAZAME
✓ WOMAN IN LOVE
✓ MEGLIO STASERA
✓ AMADO MIO
✓ BESAME MUCHO
✓ SPENTE LE STELLE
✓ THE WINNER TAKES IT ALL
✓ ΕΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΑ
✓ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ
✓ ΞΥΠΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
✓ ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ Τ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ
✓ ΔΙΠΛΟΣ ΓΛΥΚΟΣ ΚΑΗΜΟΣ
✓ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΑΙΤΙΑ -ΑΦΟΥ ΤΟ ΘΕΣ
✓ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ
✓ CON TE PARTIRO FINNALE

Συντελεστές

Κρίστυ Καθαρίου – Υψίφωνος
Αιμίλιος Μπαλτάς – Μαέστρος, ενορχηστρώσεις & πιάνο
Illirzan Mehilli – Βιολί
Bledi Telha – Κλασική κιθάρα

_________________________________________________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» 14.09.23 / 18:15

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με την ομάδα Σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες Συγγραφείς εκδήλωση με θέμα: «Σύγχρονες Κωνσταντινουπολίτισσες Γυναίκες Επιστήμονες». Συντονίζει η Δρ. Αιμιλία Ξανθοπούλου (τ. Επιστ. Συνεργ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας – Βυζαντινολόγος).

_________________________________________________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» 14.09.23 / 20:00

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει μουσική εκδήλωση: Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη. O συνθέτης Μάριος Στρόφαλης με την τραγουδίστρια και στιχουργό Ειρήνη Τουμπάκη παρουσιάζουν τη νέα τους επιτυχία «Έρωτας φυγάς» διανθισμένη με τραγούδια αγάπης από το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Ένας Μυστικός Κήπος», καθώς και άλλα κλασσικά ερωτικά τραγούδια. Επίσης το κουαρτέτο μουσικής δωματίου του πιανίστα και συνθέτη κινηματογράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα αποδίδει τις πρωτότυπες συνθέσεις του M. Στρόφαλη, από τις συλλογές European Taxim I & II.

Eιρήνη Τουμπάκη - τραγούδι

Βαγγέλης Βεργωτής - ακορντεόν

Φαίη Νικολοπούλου - βιολοντσέλο

Διονύσης Βερβιτσιώτης - βιολί

Μάριος Στρόφαλης - πιάνο, σύνθεση, ενορχήστρωση

_________________________________________________

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» 16.09.23 / 21:00

Συναυλία με την Ελένη Δήμου

«40 χρόνια τραγουδώ για τον έρωτα και την κοινωνική και πολιτική διάσταση του έρωτα, με μουσική και λόγια σπουδαίων δημιουργών, που γράφτηκαν από καρδιάς, κυρίως όμως, με τον λόγο τριών σημαντικών γυναικών!

Η καθεμία σπουδαία και ξεχωριστή, για την αυθεντικότητα και τη χαρακτηριστική ποιητική γλώσσα γραφής.

Μαριανίνα Κριεζή - Λίνα Νικολακοπούλου - Τασούλα Θωμαΐδου, οι τρεις γυναίκες στιχουργοί - ποιήτριες, που μου έγραψαν μεγάλα τραγούδια και με κάνουν περήφανη ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Η Ζωή Είναι Γυναίκα… Μου ζητήθηκε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που να έχουν τη γυναίκα, ηρωίδα. Η γυναίκα πρέπει να έχει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία!

Η γυναίκα μάνα, κόρη, αδερφή, σύντροφος, σύζυγος, φίλη, εργαζόμενη, νοικοκυρά, καλλιτέχνης. Η γυναίκα έχει υποστεί πολλά, έχει δώσει μάχη για να έχει ίσα δικαιώματα και ελευθερίες. 

Στο πρόγραμμα αυτό θα ακούσετε μια επιλογή τραγουδιών, που είτε έχουν ερμηνεύσει γυναίκες, είτε έχουν γραφτεί από γυναίκες και κάποια που γράφτηκαν από άνδρες δημιουργούς, πάντα με έμπνευση τις γυναίκες. Τα περισσότερα φυσικά, θα είναι από την προσωπική μου δισκογραφία, και το δώρο μου για εκείνη τη βραδιά, θα είναι ένα καινούργιο τραγούδι, που μου έγραψαν ο Χρήστος Νικολόπουλος τη μουσική και ο Γιάννης Κολλιάκος τους στίχους, με τίτλο «Βήματα Μοιραία», αφιερωμένο στη μνήμη της Μαλβίνας Κάραλη κι εκεί θα το πρωτοπαρουσιάσω. 

Επίσης, θα ακουστούν τραγούδια μεγάλων συνθετών και ποιητών, μέσα στο Πεδίον του Άρεως, στο Φεστιβάλ Βιβλίου, και σας υπόσχομαι πως θα είναι μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, από την επιλογή των τραγουδιών που κάναμε με τους συνεργάτες μου, για να τιμήσουμε τις γυναίκες!»

Με όλη μου την αγάπη 

Ελένη Δήμου 

 

Περισσότερες πληροφορίες: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.)

Τηλ: 210 3303942, 210 3302523, www.sekb.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σταχτοπούτα Classical Ballet στο Christmas Theater

Θέατρο+Χορός 02.05.2024
CHRISTMAS THEATERαπό 13/04 έως 14/0415

Στις 1 και 2 Ιουνίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, η EduTech Summit & Expo 2024

Cityλάιφ Χτες
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟαπό 01/06 έως 02/06

The Meet Market #EasterEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Cityλάιφ 27.04.2024
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 27/04 έως 28/04

Main ‑ event TEDxAUTH 2024: Osmosis

Cityλάιφ 27.04.2024
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ Α.Π.Θ.28/04

Ανακοίνωση προβολών Horrorant Film Festival 2024!

Σινεμά 25.04.2024
ΕΛΙΖΕαπό 18/04 έως 28/047

Έρχεται το Hobby Festival 2024

Cityλάιφ 24.04.2024
ΠΑΛΙΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΟΣΥαπό 26/04 έως 28/04

Flea Market

Cityλάιφ 24.04.2024
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 27/04 έως 28/04