E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2023 | 18:15

Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η φωτιά που καίει για ενδέκατη ημέρα στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν. Τι αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων στην Ένωση.

Η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή του Έβρου, σύμφωνα με την Κομισιόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (29/08), έχοντας κάψει έκταση όσο η Νέα Υόρκη .

Η διαπίστωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα δραματικά λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Έβρου, όπου η φωτιά καίει πλέον για 11η ημέρα, στη σκιά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, που αμφισβήτησαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το αστεροσκοπείο, καθώς και εκείνα του copernicus την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έκταση των περιοχών που κάηκαν από τις μεγάλες φωτιές που πλήττουν την χώρα.


Μετά τις παραπάνω δηλώσεις, σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε την Δευτέρα (28/08) την υποχρέωση της επιστήμης να ενημερώνει την κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους, ενώ τονίζει πως αυτό πράττει και θα συνεχίσει να το κάνει "με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας".


Copernicus: Στάχτη πάνω από 800.000 στρέμματα στον Έβρο

Παράλληλα, νέα στοιχεία για την μέχρι τώρα καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι φωτιές στον Έβρο έδωσε η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τρίτη (29/08).

Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που έχει καεί από τη δασική πυρκαγιά του Έβρου, σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα. Τα δεδομένα αυτά αφορούν έως τη Δευτέρα (28/8).


Η ανακοίνωση της Κομισιόν

"Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα", αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της και παραθέτει τη συνδρομή της στην επιχείρηση κατάσβεσης:

"Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.

Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη αποστολή στην οποία συμμετείχαν 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών."

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σαντορίνη: Στο όριο της «ασφυξίας» το πιο «ινσταγκραμικό» νησί της Ελλάδας λέει το AFP

Ελλάδα Χτες
Περίπου το 1/5 του νησιού καταλαμβάνεται πλέον από κτίρια

Συνελήφθη στο Τέξας ο «Ελ Μάγιο»: Πολύτεκνος, πρώην αγρότης που έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς βαρόνους ναρκωτικών

Κόσμος Χτες
Ποιος είναι ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, ο 76χρονος Μεξικανός βαρόνος, πρώην αγρότης και πατέρας επτά παιδιών

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι τη βίασαν σε τουαλέτα στο Ηράκλειο

Ελλάδα Χτες
Ο φερόμενος ως δράστης έχει συλληφθεί - Την κατήγγειλε για ψευδή μήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση

Ολυμπιακοί Αγώνες: Απειλές για βόμβα σε σιδηροδρομικό σταθμό και εστιατόριο

Κόσμος Χτες
Ενώ σε λίγες ώρες είναι προγραμματισμένη η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Βρετανοί τουρίστες «ξέμειναν» σε άδειο ξενοδοχείο στην Τουρκία, εξαιτίας τoυ σφάλματος της Crowdstrike

Κόσμος Χτες
Ξόδεψαν εκατοντάδες ευρώ σε φαγητό και έχασαν μέρες από την εργασία τους, αλλά το ταξιδιωτικό πρακτορείο ήταν «άφαντο»

Γιατί η gay εφαρμογή γνωριμιών Grindr δεν λειτουργεί στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού;

LGBTQI+ Χτες
Το Grindr μπλοκάρει τη λειτουργία εξερεύνησης γύρω από το Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Παύλος Πολάκης: Παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Χτες
«Δεν ξέρω να έχει κινηθεί διαδικασία διαγραφής μου από το κόμμα»

Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης η ιστορική οινοποιία Τσάνταλη

Οικονομία Χτες
H αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε χθες 25/7 και καταχωρήθηκε σήμερα 26/7

Αρεσε στο Κρεμλίνο η ατάκα Τραμπ για ρωσική «πολεμική μηχανή» που έχει νικήσει Ναπολέοντα και Χίτλερ

Κόσμος Χτες
Η Μόσχα θα εξετάσει πώς θα απαντήσει στην απόφαση της ΕΕ για μεταβίβαση 1,5 εκατ. στην Ουκρανία από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Χάος στα τρένα σε Παρίσι και Λονδίνο – Η Eurostar καλεί τους επιβάτες να μην ταξιδέψουν σήμερα

Κόσμος Χτες
Επί του παρόντος, η πλειονότητα των τρένων Eurostar μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού εξακολουθεί να εκτελεί δρομολόγια