E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2023 | 18:15

Η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η φωτιά που καίει για ενδέκατη ημέρα στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν. Τι αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων στην Ένωση.

Η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή του Έβρου, σύμφωνα με την Κομισιόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (29/08), έχοντας κάψει έκταση όσο η Νέα Υόρκη .

Η διαπίστωση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα δραματικά λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Έβρου, όπου η φωτιά καίει πλέον για 11η ημέρα, στη σκιά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, που αμφισβήτησαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από το αστεροσκοπείο, καθώς και εκείνα του copernicus την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έκταση των περιοχών που κάηκαν από τις μεγάλες φωτιές που πλήττουν την χώρα.


Μετά τις παραπάνω δηλώσεις, σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε την Δευτέρα (28/08) την υποχρέωση της επιστήμης να ενημερώνει την κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους, ενώ τονίζει πως αυτό πράττει και θα συνεχίσει να το κάνει "με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας".


Copernicus: Στάχτη πάνω από 800.000 στρέμματα στον Έβρο

Παράλληλα, νέα στοιχεία για την μέχρι τώρα καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι φωτιές στον Έβρο έδωσε η Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τρίτη (29/08).

Σύμφωνα με την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που έχει καεί από τη δασική πυρκαγιά του Έβρου, σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα. Τα δεδομένα αυτά αφορούν έως τη Δευτέρα (28/8).


Η ανακοίνωση της Κομισιόν

"Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα", αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της και παραθέτει τη συνδρομή της στην επιχείρηση κατάσβεσης:

"Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.

Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη αποστολή στην οποία συμμετείχαν 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών."

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απεργία πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας της Lufthansa ‑ Ακυρώνονται σχεδόν όλες οι αναχωρήσεις από γερμανικά αεροδρόμια

Κόσμος 12.02.2026
Επηρεάζονται περίπου 69.000 επιβάτες - Η εταιρεία εκτιμά ότι το πτητικό της πρόγραμμα θα αποκατασταθεί αύριο

«Πέθανα για 40 λεπτά και αυτό είναι που μου έμαθε η εμπειρία μου για τη ζωή»

Κόσμος 12.02.2026
Η καρδιά του σταμάτησε λόγω κληρονομικής πάθησης

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε ο Ουκρανός αθλητής που φόρεσε κράνος με θύματα του πολέμου

Αθλητικά Νέα 12.02.2026
Η πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε πως ο Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς «δεν ήθελε να εξετάσει καμία μορφή συμβιβασμού»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε την διάδοχο του: Τα ερωτήματα που προκαλεί η επιλογή του

Κόσμος 12.02.2026
Γιατί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο οποίος είναι ακόμα νέος και φαίνεται σχετικά υγιής, ορίζει ήδη ένα 13χρονο παιδί ως διάδοχό του;

Εντυπωσιακές εικόνες άγριας φύσης στο Δέλτα του Έβρου με άλογα να διασχίζουν τον ποταμό

Ελλάδα 12.02.2026
Δυναμική συνύπαρξη νερού και άγριας πανίδας σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας

Με το Break on through των Doors και χειροκροτήματα ο μετροπόντικας Αθηνά στον Ευαγγελισμό για την επέκταση της γραμμής 4

Ελλάδα 12.02.2026
Η «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη έχει κατασκευάσει ήδη σήραγγα 5,1 χιλιομέτρων

Πέθανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική 12.02.2026
Από το 1981 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην περιφέρεια του νομού Κορινθίας - Κόρη του είναι η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα

Nεκρός 65χρονος που έπεσε στις γραμμές του μετρό ‑ Εκτός λειτουργίας η «κόκκινη» Γραμμή στο Σύνταγμα

Ελλάδα 12.02.2026
Ο σταθμός Σύνταγμα για τη Γραμμή 2 είναι εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει ανταπόκριση με τη Γραμμή 3

Σοκ στη Γαλλία: Τρία βρέφη νεκρά από κατανάλωση ύποπτου γάλακτος

Κόσμος 12.02.2026
Από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν αποσυρθεί δεκάδες παρτίδες βρεφικού γάλακτος παγκοσμίως