E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οπενχάιμερ: Γιατί κανένας δε μπορεί να επισκεφτεί τον τάφο του

Σε ποιο απομακρυσμένο νησί κρύφτηκε ο Πατέρας της Ατομικής Βόμβας πριν πεθάνει

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/8/2023 | 00:56

Οπενχάιμερ: Γιατί κανένας δε μπορεί να επισκεφτεί τον τάφο του
collage

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ έχει ανανεώσει την περιέργεια του κόσμου για τον ομώνυμο χαρακτήρα της, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Ο Οπενχάιμερ ήταν ένα περίπλοκο άτομο με περίπλοκες πεποιθήσεις που επέμειναν μέχρι το θάνατό του και την τύχη του ίδιου του σώματός του. Έτσι, όταν πέθανε ο Οπενχάιμερ , πήρε «στάχτη σε στάχτη, σκόνη σε σκόνη» κυριολεκτικά. Αντί να αφήσει κάτι πίσω του για να διατηρήσει ή να μνημονεύσει, επέλεξε να αποτεφρωθεί. Και ο λόγος που δεν μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον τάφο του Οπενχάιμερ; Πολύ απλά επειδή δεν υπάρχει. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν κοντά στον Άγιο Ιωάννη (St. John) στις Παρθένες Νήσους. 

Ο Οπενχάιμερ έζησε εκεί με την οικογένειά του εκεί μέχρι το 1967. Μάλιστα πήρε το όνομά του και μια παραλία των νησιών. 

Ο Οπενχάιμερ κρυβόταν πράγματι μακριά από την ανθρωπότητα στο St. John's. Αφού είδε την κόλαση που βοήθησε να εξαπολύσει με τις ατομικές βόμβες, ο Οπενχάιμερ υιοθέτησε μια αντιπυρηνική στάση και έγινε ιδεολογικά κομμουνιστής.

Αλλά επειδή ήταν τόσο βαθιά συνδεδεμένος με τα αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά, το FBI τον κρατούσε υπό συνεχή παρακολούθηση. Μέρος του λόγου που κατέφυγε στο St. John, σύμφωνα με το BBC, ήταν η επιθυμία να ξεφύγει από το αδιάκοπο μάτι της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Δεν μπορούσε να εντοπιστεί στο St. John's, ούτε εύκολα, ούτε σε ένα υπανάπτυκτο νησί που μόλις είχε γίνει επικράτεια των ΗΠΑ λιγότερο από 40 χρόνια πριν.

Σήμερα, οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφτεί την παραλία «Oppenheimer» στο St. John και να δει το σπίτι του νεκρού φυσικού, το οποίο έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται πλέον ως κοινοτικό κέντρο, ή να κοιτάξει προς την κατεύθυνση όπου οι στάχτες του ενώθηκαν με τη θάλασσα.

Για τον Οπενχάιμερ, αυτό είναι το τελευταίο μέρος που ήταν ή θα μπορούσε ποτέ να είναι. Στην παραλία «Oppenheimer», στο αγαπημένο του σημείο το Carvel Rock, η σύζυγός του σκόρπισε τις στάχτες του κι εκείνες απλώθηκαν στον ωκεανό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βασανιστήρια και σκλάβοι: Ο σκοτεινός κόσμος των στρατοπέδων απάτης της Μιανμάρ

Stories 11.09.2025
Εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή 11.09.2025
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι 7 φορές που ενεργοποιήθηκε το Αρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Stories 11.09.2025
Η Πολωνία ζήτησε χθες την ενεργοποίησή του μετά από παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

5 fashion trends που στην πραγματικότητα κρύβουν… αρρώστιες!

Νέα Εποχή Χτες
Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη βικτωριανή Αγγλία: πώς η υγεία «γέννησε» τις πιο iconic τάσεις

Από ποδοσφαιριστής… σε σταρ που θρηνούσε δύο αδέλφια: Η αληθινή ιστορία του Νίκου Κούρκουλου που σοκάρει!

Stories Χτες
Από ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σε αστέρι του ελληνικού κινηματογράφου – η ζωή του Νίκου Κούρκουλου ανάμεσα στην λάμψη, το θέατρο και τις δύο τραγωδίες που τον σημάδεψαν

«Σταμάτησε το ρολόι στις 13:40» – Η τραγωδία με τις 21 μαθήτριες που σημάδεψε την Ελλάδα

Stories Προχτές
Το καΐκι «Δύο Γιώργηδες» και η εκδρομή που βάφτηκε με αίμα και δάκρυα

Μπούργκα και μπάλα: Οι Αφγανές που μετατρέπουν τον πόνο τους σε διαμαρτυρία

Stories Προχτές
«Μας πήραν τα σπορ, όχι το πάθος»: Η συγκλονιστική ιστορία της Νούρα