E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα» που άναψε φωτιές σε Βάρη, Γραμματικό και Ανδρο;

Πολλές εστίες στην Αττική και στην Ανδρο, οι οποίες αποδίδονται σε αυτό το φαινόμενο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/8/2023 | 13:24

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα» που άναψε φωτιές σε Βάρη, Γραμματικό και Ανδρο;

Στο φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» φαίνεται πως αποδίδονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, το πρωί του Σαββάτου (26/08), σε Βάρη, Γραμματικό και Άνδρο.

Ειδικότερα, «ξηρή καταιγίδα» είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2,5 mm). Όλη η βροχή – ή έστω η περισσότερη – εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι «ξηρές καταιγίδες» εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Ακόμα, η βάση των νεφών των «ξηρών καταιγίδων» βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2.500 μέτρα και άνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια «ξηρή καταιγίδα» περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Κύπρου, στα πεδινά είναι πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά – που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας – είναι πιο πιθανό να καταγραφεί λίγη βροχόπτωση. Eπίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Έπεσαν 270 κεραυνοί σε μιάμιση ώρα στη Βάρη

Για τη φωτιά που ξέσπασε στη Βάρη από κεραυνό μίλησε, το Σάββατο (26/08), ο δήμαρχος της περιοχής, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κάνοντας λόγο για «ωριαία συναυλία από κεραυνούς».

Αναλυτικά, ο ίδιος είπε στο OPEN: «Δεν είχαμε κεραυνό, είχαμε μια ωριαία συναυλία με κεραυνούς. Έπεσαν περίπου 270 κεραυνοί από τις 05:30 μέχρι τις 06:30. Ξεκίνησαν έξι φωτιές συγχρόνως, την ίδια στιγμή, στις δασικές περιοχές γύρω από την πόλη».

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επεσήμανε ότι και οι έξι εστίες αντιμετωπίστηκαν μέσα σε μισή ώρα, αν και ο βαθμός δυσκολίας ήταν σύνθετος – όπως είπε – επειδή οι δυνάμεις έπρεπε να κατανεμηθούν.

Πάντως, οι φωτιές ήταν σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μίλησε και για το πώς αξιοποιήθηκαν drones για την κατάσβεση των εστιών, οι οποίες και περιορίστηκαν.


Φωτιά και στο Γραμματικό από κεραυνό

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε, το πρωί του Σαββάτου (26/08), στο Γραμματικό. Ειδικότερα, η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση και για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Οι εστίες βρίσκονται στην περιοχή του Γραμματικού, όπως και στον Βαρνάβα, το Καλέντζι και Άνω Σούλι. Στα τέσσερα μέτωπα επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 12 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρου και δύο ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν τέσσερα οχήματα και 18 πυροσβέστες από τη Γαλλία και 16 πυροσβέστες από Κύπρο.

Η πυρκαγιά πιθανότατα προκλήθηκε από κεραυνό, καθώς στην περιοχή παρατηρείται έντονη κεραυνική δραστηριότητα και δεν φαίνεται να απειλεί κατοικημένες περιοχές.


Πυρκαγιά σε δύο μέτωπα στην Άνδρο

Μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε, το πρωί του Σαββάτου (26/08), στην Άνδρο επομένως η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση.

Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται στις περιοχές Βιτάλι και κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Ακόμα, συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (26/08)
Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο (26/08) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε τέσσερις περιφέρειες.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Ροδόπης, Π.Ε. Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φωτιά, Πυρκαγιά, Κίνδυνος Πυρκαγιάς, Πολιτική Προστασία

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δίκη Μάτι: Ελεύθεροι χωρίς καταβολή ούτε ενός ευρώ οι καταδικασθέντες

Ελλάδα 29.04.2024
Ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ βρίσκονται οι έξι καταδικασμένοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 vεκρούς

Απίστευτη καταγγελία μητέρας για δασκάλες νηπιαγωγείου ‑ Εκφόβισαν και κούρεψαν τον 5χρονο γιο της

Ελλάδα 29.04.2024
Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου παιδιού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά ο γιος 5χρονος γιος της

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή

Οικονομία 29.04.2024
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς ‑ Χωρίς πλοία η χώρα

Ελλάδα 29.04.2024
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργiα της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας