E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πρόβλεψη για 6ήμερη εργασία

Ποιους κλάδους αφορά - Στο εξάμηνο η απόλυση χωρίς αποζημίωση

Δημοσίευση 21/8/2023 | 16:19

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πρόβλεψη για 6ήμερη εργασία

Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις απεργιακές φρουρές και 6μηνη περίοδο απόλυσης χωρίς αποζημίωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο

Τη θέσπιση της δυνατότητας εξαήμερης εργασίας προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, «σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται μαύρα. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης του προσαυξημένο κατά 40%».

Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, το νομοσχέδιο «δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, άρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία.»

Όσον αφορά την εργασία πέραν του οκταώρου, ο υπουργός δήλωσε: «Ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο. Αυτή η ρύθμιση, που έγινε τόση φασαρία, υπάρχει για να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους».

Στο εξάμηνο η απόλυση χωρίς αποζημίωση

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας νεοπροσληφθείς εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση μειώνεται στους 6 από τους 12 μήνες. «Σήμερα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με το νόμο που ισχύει από το 2010. Με την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες. Δηλαδή, η αυτόματη απόλυσή του, που σήμερα είναι 12μηνη γίνεται 6μηνη», ανέφερε.

Ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας περιέγραψε τη δυνατότητα απαλλαγής «σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην ”ΕΡΓΑΝΗ”». Όπως είπε ο υπουργός, «δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ., άρα ελαφρύνουμε πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης αν επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει».

Για τις απεργιακές φρουρές

Τέλος, προανήγγειλε την περαιτέρω αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου όσον αφορά την περιφρούρηση απεργιακών κινητοποιήσεων. «Θεσπίζουμε ως ποινικό αδίκημα την παρεμπόδιση της εισόδου μιας εταιρείας από συνδικαλιστικές δράσεις. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι όμως θέλουν να δουλέψουν θα δουλέψουν. Δια της βίας δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα. Ούτε για να μην απεργήσει, ούτε για να απεργήσει», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση είναι με τον κόσμο της εργασίας»

«Η κυβέρνησή μας είναι με τον κόσμο της εργασίας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε μια ανάπτυξη η οποία θα έρθει από συνθήκες “σκλαβιάς” γιατί πέραν του ηθικού ζητήματος, όλοι ξέρουμε ότι αν μια οικονομία δεν στηρίζεται σε υγιείς σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων είναι λίγα τα ψωμιά της. Εμείς δεν θέλουμε πια την Ελλάδα της “αρπαχτής”. Θέλουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και η ευρωπαϊκή Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων», πρόσθεσε.

«Άρα», υποστήριξε, «να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Να διαβάσουν το νομοσχέδιο που θα μπει στη δημόσια διαβούλευση για να δουν με τα μάτια τους πόσο υπέρ των εργαζομένων είναι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε, χωρίς να βλάπτουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό που κάνουμε δεν είναι να λέμε να καταστραφεί η επιχείρηση από τον εργαζόμενο. Λέμε να δημιουργούνται καθαρές σχέσεις εργαζόμενου-εργοδότη έτσι ώστε τελικά και η επιχείρηση να μπορεί να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημογλίδου για τον θάνατο της 41χρονης στη Σύρο: Κυνηγήθηκε από το ζευγάρι και τραυματίστηκε εκ νέου

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Αναζητούμε βιντεοληπτικό υλικό και πρόσθετες μαρτυρίες»

Λειψυδρία‑ Διαχείριση υδάτων: Όλες οι αλλαγές με νέα μεταρρύθμιση, τι θα γίνει με την τιμή του νερού

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Συνενώνονται οι δυνάμεις 70 παρόχων υπηρεσιών ύδατος σε δύο - Ερωταπαντήσεις για το σύνολο της μεταρρύθμισης

Νεκρή 41χρονη στη Σύρο: Στο μικροσκόπιο και πιθανές οικονομικές διαφορές

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Νέα στοιχεία εξετάζουν οι Αρχές για τον θάνατο της 41χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο, με τις έρευνες να στρέφονται τόσο στις συνθήκες της αιματηρής συμπλοκής όσο και στο ενδεχόμενο οικονομικών διαφορών με το ζευγάρι που έχει συλληφθεί

Βάσεις 2026: Εκτόξευση στα πολυτεχνεία, άνοδος στις ιατρικές – Ποιες σχολές «βυθίζονται»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Από τις 70.593 αιτήσεις υποψηφίων αναδύεται ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εντυπωσιακές ανατροπές σε αρκετά τμήματα.

Η σχολή που ξεπέρασε τα 20.000 μόρια και άφησε πίσω ακόμη και την Ιατρική

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ποιες είναι οι σχολές με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής το 2026

Τραμπ: Νέοι δασμοί σε πάνω από 80 χώρες

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο ενιαίος δασμός 10% που έληγε τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) αντικαθίσταται από νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τραμπ

ΗΠΑ: Γιος σκότωσε τον πατέρα του με μπαστούνι μπέιζμπολ μπροστά σε αστυνομικό

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Ο 38χρονος δέχτηκε πυρά αστυνομικού αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές του

Νέα χαρτονομίσματα ευρώ: Μπετόβεν, Κάλλας και ευρωπαϊκή φύση στα σχέδια της ΕΚΤ

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Τα 10 σχέδια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα θα υποβληθούν σε δημόσια διαβούλευση

ΒΙΝΤΕΟ ‑ Παλαιό Φάληρο: Επιτέθηκε σε γυναίκα για να της αρπάξει την τσάντα στην είσοδο της πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η γυναίκα αντέδρασε αστραπιαία και δεν παρέδωσε την τσάντα της

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα ‑ 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα

Ελλάδα Χτες
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα