E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πρόβλεψη για 6ήμερη εργασία

Ποιους κλάδους αφορά - Στο εξάμηνο η απόλυση χωρίς αποζημίωση

Δημοσίευση 21/8/2023 | 16:19

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πρόβλεψη για 6ήμερη εργασία

Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις απεργιακές φρουρές και 6μηνη περίοδο απόλυσης χωρίς αποζημίωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο

Τη θέσπιση της δυνατότητας εξαήμερης εργασίας προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, «σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται μαύρα. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησης του προσαυξημένο κατά 40%».

Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, το νομοσχέδιο «δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, άρα, δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει. Είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία.»

Όσον αφορά την εργασία πέραν του οκταώρου, ο υπουργός δήλωσε: «Ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο. Αυτή η ρύθμιση, που έγινε τόση φασαρία, υπάρχει για να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους».

Στο εξάμηνο η απόλυση χωρίς αποζημίωση

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας νεοπροσληφθείς εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση μειώνεται στους 6 από τους 12 μήνες. «Σήμερα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με το νόμο που ισχύει από το 2010. Με την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται 6 μήνες. Δηλαδή, η αυτόματη απόλυσή του, που σήμερα είναι 12μηνη γίνεται 6μηνη», ανέφερε.

Ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας περιέγραψε τη δυνατότητα απαλλαγής «σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην ”ΕΡΓΑΝΗ”». Όπως είπε ο υπουργός, «δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κλπ., άρα ελαφρύνουμε πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης αν επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει».

Για τις απεργιακές φρουρές

Τέλος, προανήγγειλε την περαιτέρω αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου όσον αφορά την περιφρούρηση απεργιακών κινητοποιήσεων. «Θεσπίζουμε ως ποινικό αδίκημα την παρεμπόδιση της εισόδου μιας εταιρείας από συνδικαλιστικές δράσεις. Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι όμως θέλουν να δουλέψουν θα δουλέψουν. Δια της βίας δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα. Ούτε για να μην απεργήσει, ούτε για να απεργήσει», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση είναι με τον κόσμο της εργασίας»

«Η κυβέρνησή μας είναι με τον κόσμο της εργασίας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε μια ανάπτυξη η οποία θα έρθει από συνθήκες “σκλαβιάς” γιατί πέραν του ηθικού ζητήματος, όλοι ξέρουμε ότι αν μια οικονομία δεν στηρίζεται σε υγιείς σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων είναι λίγα τα ψωμιά της. Εμείς δεν θέλουμε πια την Ελλάδα της “αρπαχτής”. Θέλουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και η ευρωπαϊκή Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων», πρόσθεσε.

«Άρα», υποστήριξε, «να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Να διαβάσουν το νομοσχέδιο που θα μπει στη δημόσια διαβούλευση για να δουν με τα μάτια τους πόσο υπέρ των εργαζομένων είναι οι ρυθμίσεις που φέρνουμε, χωρίς να βλάπτουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Γιατί αυτό που κάνουμε δεν είναι να λέμε να καταστραφεί η επιχείρηση από τον εργαζόμενο. Λέμε να δημιουργούνται καθαρές σχέσεις εργαζόμενου-εργοδότη έτσι ώστε τελικά και η επιχείρηση να μπορεί να βάζει τα πράγματα σε τάξη και ο εργαζόμενος να λαμβάνει όλα αυτά που δικαιούται.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες αποκαλύψεις από τον Τζο Κεντ μετά την παραίτηση‑«βόμβα» για το Ιράν – Γιατί τον ερευνά το FBI

Κόσμος 19.03.2026
«Σε πολλούς από τους βασικούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων δεν επιτράπηκε να εκφράσουν τη γνώμη τους στον πρόεδρο»

Έρχεται τελικά «σιβηρική εισβολή»; – Επιμένει το κρύο ‑ Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου

Καιρός 19.03.2026
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Πράκτορες της Μοσάντ τηλεφωνούν σε αξιωματούχους του καθεστώτος: «Είσαι ο επόμενος, πρόσεχε»

Κόσμος 19.03.2026
Το επίπεδο διείσδυσης είναι τόσο μεγάλο που πλέον επικοινωνούν τηλεφωνικά με στρατιωτικούς ηγέτες και τους προειδοποιούν ότι βρίσκονται ήδη σε «μαύρη λίστα»

Βόλος: Απατεώνας Ρομά παρίστανε τον γιατρό ‑ Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια

Ελλάδα 19.03.2026
Tηλεφώνησε σε γυναίκα και της είπε ότι είναι γιατρός, η κόρης της έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος και έπρεπε να μπει επειγόντως στο χειρουργείο

Καλαμαριά: Απολογείται σήμερα ο 19χρονος φίλος του Κλεομένη

Ελλάδα 19.03.2026
Υπενθυμίζεται ότι ο 19χρονος προσήλθε αυτοβούλως στα δικαστήρια για να καταθέσει για το αιματηρό συμβάν

Ανοδο στη χρήση κοκαΐνης δείχνουν τα λύματα στην Αττική ‑ Για πρώτη φορά καταγράφεται κεταμίνη

Ελλάδα 19.03.2026
Τις τάσεις στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών για το 2025 αποκαλύπτει η ανάλυση των λυμάτων

Βενζινάδικα: Πού έχουν ξεκινήσει απεργίες διαρκείας ‑ Τα δεδομένα για τους πρατηριούχους της Αττικής

Ελλάδα 19.03.2026
Σήμερα, επίκειται η συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για το κυκλοφοριακό «έμφραγμα»: Στόχος η μείωση μετακινήσεων κατά 25%

Ελλάδα 19.03.2026
Την βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει το νέο σχέδιο της αστυνομίας. Τι προβλέπει και πότε τίθεται σε εφαρμογή.

Πέθανε η διάσημη γάτα της Ακρόπολης, Λουκία, σε ηλικία 17 ετών

Ελλάδα 19.03.2026
Η γνωστή και αγαπητή σε όσους βρίσκονταν πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου, γάτα Λουκία, πέθανε σε ηλικία 17 ετών.