E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί αντέγραψε τον Κεμάλ με στρατιωτικές μπότες και έγραψε: «Η Κύπρος είναι τουρκική»

Σειρά στις προκλήσεις πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερvτογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Δημοσίευση 20/8/2023 | 13:26

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί αντέγραψε τον Κεμάλ με στρατιωτικές μπότες και έγραψε: «Η Κύπρος είναι τουρκική»

Ένα «ιστορικό γεγονός» που επικαλούνται οι Τούρκοι με πρωταγωνιστή τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ιταλό πρέσβη «θυμήθηκε» ο εταίρος του Ερvτογάν για να προκαλέσει σχετικλα με όσα έγιναν στην Πράσινη Γραμμή

Σωρεία προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, στον απόηχο της επίθεσης κατά μελών της Ειρηνευτικής Ομάδας του ΟΗΕ στο χωριό Πύλα της Κύπρου, στην Πράσινη Γραμμή.

Σε τοποθετήσεις τους το Σάββατο, ο σύμβουλος του Ερvτογάν, Κίλιτς, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Τσελίκ και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «έριξαν» την ευθύνη για όσα συνέβησαν την Παρασκευή στον ΟΗΕ και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστικά έργα» των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, που δεν έχουν «στρατιωτικό» χαρακτήρα.

Σειρά στις προκλήσεις πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερvτογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το εθνικιστικό κόμμα του οποίου «μοιράστηκε» ένα κλιπάκι στα social media, μέσω του οποίου, όπως επισημαίνεται, επιχειρεί να στείλει ένα «ιστορικό μήνυμα». Συγκεκριμένα, διακρίνεται ο Μπαχτσελί να βαδίζει στο γραφείο του φορώντας μαύρες μπότες, ενώ ακούγεται ένα τουρκικό τραγούδι με τίτλο «Μην κλαις αγάπη μου». Το κλιπ συνοδεύει η φράση «Η Κύπρος είναι τουρκική».

Νωρίτερα, ο Μπαχτσελί είχε αναφέρει για το συμβάν στην Πύλα πως «η κυβέρνηση της 'ΤΔΒΚ' έδωσε στα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ την απάντηση που τους άξιζε και εξάλειψε τις απερίσκεπτες προσπάθειες παρεμπόδισης του έργου της. Έχει δίκιο, οι παρεμβάσεις στην περιοχή είναι σωστές και έχει την πλήρη υποστήριξή μας».

Η ιστορία πίσω από τις μπότες του Μπαχτσελί

Με τις μπότες που φορά ο Μπαχτσελί, επιχειρεί να αντιγράψει τον Κεμάλ Ατατούρκ και ένα επεισόδιο που είχε πρωταγωνιστή εκείνον και έναν Ιταλό αξιωματούχο, την εποχή των υπογραφών της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, την περίοδο εκείνη ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Ατατούρκ, με τον Τούρκο ηγέτη να δέχεται να κάνει το ραντεβού μαζί του.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιταλός ζήτησε από την Τουρκία την παραχώρηση της Αττάλειας και της Ρόδου. Τότε, ο Ατατούρκ πήγε στο διπλανό δωμάτιο, φόρεσε τα στρατιωτικά του ρούχα και τις μαύρες μπότες και επέστρεψε στη συνάντηση. Η εξέλιξη αυτή «τρόμαξε», σύμφωνα με τους Τούρκους, τον Ιταλό, ο οποίος αποχώρησε άπραγος.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητηθεί τη Δευτέρα το επεισόδιο στην Πράσινη Γραμμή

Το θέμα με την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη της Ειρηνευτικής Ομάδας του ΟΗΕ θα συζητηθεί σε προγραμματισμένη κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας με τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, και τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή θα συζητήσει αύριο Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το θέμα θα συζητηθεί σε προγραμματισμένη κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (αργά το βράδυ ώρα Κύπρου). Η συνεδρία ξεκινά στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 Κύπρου). Στην ατζέντα περιλαμβάνονται διαβουλεύσεις για τη Μέση Ανατολή (Συρία) και για άλλα θέματα. Ένα από αυτά θα είναι η κατάσταση στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα.

Για το θέμα που προέκυψε στη νεκρή ζώνη και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος βρίσκονται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική κινητικότητα και διεργασίες.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και πολλές χώρες έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των παράνομων εργασιών από το κατοχικό καθεστώς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παράνοια στην Αγγλία: Απολύουν νοσοκόμα γιατί αποκάλεσε... «κύριο» τρανς παιδόφιλο!

Κόσμος 18.01.2026
Η Woke παράνοια κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θρίλερ στα 2.000 μέτρα στον Ταΰγετο: 4 από τους 8 εγκλωβισμένους ορειβάτες έχουν τραυματιστεί

Ελλάδα 18.01.2026
Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση απεγκλωβισμού ομάδας ορειβατών από δύσβατο σημείο στον Ταΰγετο

Τζέσικα Μορέτι: «Κινηματογραφούσε τη φωτιά» στο Κραν Μοντανά ‑ Διέγραψε το βίντεο και σχεδίαζε φυγή

Κόσμος 18.01.2026
Οι δικηγόροι των θυμάτων και των οικογενειών τους παραθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στους εισαγγελείς καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μορέτι

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Ελλάδα 18.01.2026
Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Καιρός 18.01.2026
Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Ελλάδα 18.01.2026
H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Προσοχή: Πρόστιμο σε όλους τους οδηγούς αν δεν έχουν αυτό το εξάρτημα στο αυτοκίνητο

Auto + Moto 18.01.2026
Ακόμα και σήμερα, με τόση δημοσιότητα πολλά είναι τα πρόστιμα που πέφτουν

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Κόσμος 18.01.2026
Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα ‑Δεν πρόκειται να επιστρέψω»

Κόσμος 18.01.2026
Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Τον απέλυσαν για… ρέστα καφέ και τώρα η εταιρεία πληρώνει αποζημίωση‑μαμούθ!

Κόσμος 18.01.2026
Μια «διαμάχη» για τα ρέστα από έναν αυτόματο πωλητή καφέ κόστισε τη θέση εργασίας ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας από τη Μπρέσια της Ιταλίας

Επίδομα θέρμανσης: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα

Ελλάδα 18.01.2026
Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης για να μην χάσουν την επιδότηση