E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια βόλτα στα πανηγύρια του Αυγούστου

Αύγουστος χωρίς να βρεθείς σε κάποιο από τα δεκάδες πανηγύρια ανα την Ελλάδα, δεν είναι Αύγουστος!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 2/8/2023 | 00:50

Μια βόλτα στα πανηγύρια του Αυγούστου
@testanelfrigo / instagram

Το ελληνικό original καλοκαίρι δεν είναι άλλο από εκείνο που έχει μέσα έστω ένα πανηγύρι. Τα πανηγύρια του Αυγούστου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και πολλοί είναι εκείνοι που τα περιμένουν πως και πως.

Στα πανηγύρια κάνεις reunion με τους φίλους και τον τόπο σου, τρως, περνάς καλά και απολαμβάνεις για λίγο την ανεμελιά του καλοκαιριού. Γλέντι μέχρι το πρωί, φαγητό και ποτό, μουσική που ξεσηκώνει, και δε χρειάζεσαι τίποτα άλλο για αυτά τα ξέφρενα βράδια. Είτε βρίσκεσαι σε νησί είτε σε πόλη ή χωριό, λίγη σημασία έχει, αφού θα έχεις την παρέα σου και όπου και αν πας θα περάσεις μαγικά.

Πανηγύρι Λαγκάδας – Ικαρία

Η βασίλισσα των πανηγυριών, η Ικαρία, είναι το καλύτερο μέρος για να απολαύσεις όσα είπαμε παραπάνω. Εκεί βέβαια δεν παίζει κανένα ρόλο η παρέα γιατί είναι σίγουρο πως και μόν@ σου να πας θα βρεις εκεί μπόλικο κόσμο. Με το που μπεις στο χορό θα χωθείς στη μεγάλη αγκαλιά του πανηγυριού και δε θα θες να βγεις. Το πανηγύρι Λαγκάδας λοιπόν, είναι το πιο μεγάλο και το πιο γνωστό πανηγύρι στην Ικαρία και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 14 ή 15 Αυγούστου.

Η Λαγκάδα φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους που χορεύουν ασταμάτητα και γλεντούν με την ψυχή τους. Με τον ικαριώτικο σκοπό και το ακούραστο δοξάρι του βιολιού, ζουν το απόλυτο πανηγύρι μέχρι να εμφανιστεί ο ήλιος. Στα τραπέζια κάτω από τα πλατάνια σερβίρονται παραδοσιακά εδέσματα του νησιού όπως το ρασκό (ντόπιο κατσίκι ελευθέρας βοσκής) με πιλάφι. Φυσικά, το κρασί από τις τοπικές ποικιλίες (π.χ. φωκιανό και μπεγλέρι) ρέει άφθονο.

Πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού – Πάτμος

Στο βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, πραγματοποιείται το πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού. Στην κορυφή του ομώνυμου λόφου θα βρεις το ξωκλήσι και η θέα από το σημείο είναι εντυπωσιακή. Με αφορμή τη γιορτή, ο ναός στολίζεται και στον περίβολό του διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά νησιώτικα πανηγύρια.

Κατά τον εσπερινό και μετά, η εκκλησία γεμίζει κόσμο και η γιορτή με το μεγάλο γλέντι ξεκινούν. Τα τοπικά εδέσματα του νησιού κάνουν την εμφάνισή τους και οι ντόπιοι οργανοπαίκτες δίνουν τον ρυθμό για ένα πολύωρο πανηγύρι με κέφι και χορό.

Πανηγύρι Επανοχωριανής – Αμοργός

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αμοργού, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Παναγιά Επανοχωριανή. Την παραμονή και ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, προσφέρεται δωρεάν φαγητό και κρασί ή ρακή σε όλο τον κόσμο. Το βράδυ της 14ης Αυγούστου, μετά τον εσπερινό, το καθιερωμένο γλέντι ντύνεται μουσικά με τις μελωδίες των παραδοσιακών οργάνων, όπως το βιολί και το λαούτο, από ντόπιους οργανοπαίχτες στην ταβέρνα του Λουδάρου και στην Πλατεία του χωριού.

Στις 15 Αυγούστου, στην Αιγιάλη, ακολουθεί το πανηγύρι της Παναγιάς της Επανοχωριανής με χορούς, τραγούδια, άφθονο φαγητό όπως το περίφημο αμοργιανό πατατάτο, με κρέας από τα κατσίκια που προσφέρουν οι Γιαλίτες, το ξιδάτο και φυσικά τα ξακουστά αμοριανά ρακόμελα. Το γλέντι που κρατάει όλη τη νύχτα γίνεται στη λόζα (πλατεία) και αποτελεί αξέχαστη εμπειρία.

Πανηγύρι του Σωτήρος – Ιθάκη

Το πανηγύρι του Σωτήρος στην Ιθάκη ξεχωρίζει από πολλά πανηγύρια της Ελλάδας για δύο λόγους. Ο ένας είναι γιατί διαρκεί δύο εικοσιτετράωρα και ο άλλος γιατί συνδυάζει την παραδοσιακή νησιώτικη και δημοτική μουσική με ευρωπαϊκούς ήχους. Άρα και αντίστοιχους χορούς όπως βαλς, ταγκό, φοξ κ.ά. Αποτελεί διασκέδαση για ντόπιους αλλά και τουρίστες!

Το πανηγύρι γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού που ονομάζεται Σταυρός. Μετά την εκκλησιαστική λειτουργία που πραγματοποιείται στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εκκλησία που χτιζόταν από πρόσφυγες από το 1923 έως το 1929, το γλέντι φουντώνει με τρόπο που θυμίζει πάρτι!

Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Λέσβο

Είναι ίσως η μεγαλύτερη γιορτή σε ολόκληρο το νησί. Κάτοικοι του νησιού, άσχετα από το μέρος που μένουν, ξεκινούν με τα πόδια για την Αγιάσο με σκοπό να προσκυνήσουν την εικόνα της εκκλησιάς. Οι πιο συνηθισμένη διαδρομή είναι από το Πυργί μέχρι την Αγιάσο δηλαδή περίπου 20 χιλιόμετρα, ενώ αρκετοί τολμηροί ξεκινούν από την πόλη της Μυτιλήνης και φτάνουν μέχρι την Αγιάσο με τα πόδια, δηλαδή 30 χιλιόμετρα. Η διαδρομή μοιάζει με ένα μικρό party καθώς μαζί με εσένα, περπατάνε εκατοντάδες ακόμη άτομα, με ανοιχτά ηχεία που παίζουν μουσικές, με snacks και ποτάρες on the go και με μια χαλαρότητα που κάνει τη διαδρομή από 4 ώρες, ίσως και 6-7.

Εκεί γύρω στο ξημέρωμα της 15 Αυγούστου, οι περισσότεροι έχουν πια φτάσει και το χωριό γεμίζει με κόσμο. Αφού γίνει το απαραίτητο προσκύνημα, ξεκινούν τα γλέντια, το φλερτ και το άπειρο φαγητό! Αυτά μέχρι το βράδυ της επόμενης ημέρας!

Πανηγύρι Αγίου Φανουρίου – Ίλιον

Στις 26 και 27 Αυγούστου, προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι στο Ίλιον. Μετά τη λειτουργία κάθε χρόνο, πλήθος κόσμου μαζεύεται για το πανηγύρι και το φαγητό, το ποτό και ο χορός διαρκούν μέχρι το πρωί.

Πανηγύρι Πολιούχου Παναγίας – Χασιά Αττικής

Στη Χασιά τιμάται κάθε χρόνο η Πολιούχος Παναγία με ένα τριήμερο γλέντι στις 14, 15 και 16 Αυγούστου. Εκεί θα δεις να συμμετέχουν γνωστοί αστέρες της λαϊκοδημοτικής μουσικής. Οι τριήμερες πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις στη Χασιά, αποτελούν διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Αττική, την περίοδο του καλοκαιριού. Παράδοση, χαρά, ενθουσιασμός, μέθεξη και διασκέδαση σε μια γιορτή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα πανηγύρια που γίνονται τον Αύγουστο σε νησιά και χωριά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!