LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eσύ είσαι χάλια στο κρεβάτι, έτσι κι εγώ δεν μαγειρεύω: To τραγούδι που είχε προκαλέσει χαμό

Το τραγούδι έμεινε στην ιστορία!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 18/8/2023 | 00:10

Eσύ είσαι χάλια στο κρεβάτι, έτσι κι εγώ δεν μαγειρεύω: To τραγούδι που είχε προκαλέσει χαμό

Tο άλμπουμ των "Mina - Celentano", ήταν ένα πολύ επιτυχημένο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε μαζί πριν από 25 χρόνια.

Ήταν μια τεράστια επιτυχία με ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες αντίτυπα που πουλήθηκαν, και με τραγούδια όπως το Acqua e sale, το Brivido felino και το Che t'aggia dì.

Το τελευταίο μάλιστα, το Che t'aggia dì (που σημαίνει "τι θέλεις να σου πώ") το έγραψε ο Adriano Celentano και, είναι στη διάλεκτο Foggia. Οι γονείς του Celentano κατάγονταν από τη Φότζια, οι οποίοι μετανάστευσαν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας το 1929, και κρατούσε πάντα στο μυαλό του την καταγωγή του, κυρίως χάρη στη μητέρα του.

Ο πατέρας του πέθανε το 1951, όταν ο Adriano ήταν δεκατριών ετώνο οποίος μιλούσε στη μητρική του διάλεκτο στην οικογένειά του.

Ένα βράδυ ο Adriano γράφει το τραγούδι και την επόμενη μέρα το παίζει στη Mina που το βρίσκει πολύ διασκεδαστικό και δέχεται να το ηχογραφήσει.

Ο Αdriano της έλεγε τις προτάσεις σε διάλεκτο προσπαθώντας να της μάθει τη σωστή προφορά και εκείνη τις επαναλάμβανε μέχρι να γίνουν τέλειες. 

"Είναι αστείο πώς γεννήθηκε το Che t'aggia dì, το τραγούδι στη διάλεκτο Foggia που περιέχεται στο άλμπουμ. Μου ήρθε ξαφνικά, ένα βράδυ, και την επόμενη μέρα της το τραγούδησα" είπε ο Celentano σε συνέντευξή του.

"Εκείνη γέλασε, είπε: είναι πολύ καλό, μου αρέσει πολύ, αλλά δεν μπορώ να τραγουδήσω λέξεις που ο πατέρας μου θα τις ακούσει και θα εκνευριστεί! Το τραγούδι μιλά χιουμοριστικά για ένα ζευγάρι που, μαλώνει και ο ένας κατηγορεί τον άλλο - ο άντρας κατηγορεί την γυναίκα για το ότι δεν "μαγειρεύει καλά" κι η γυναίκα του ανταποδίδει την προσβολή λέγοντας πως κι εκείνος είναι "σκράπας στο κρεβάτι". 

Το τραγούδι είχε κάνει χαμό στην Ιταλία...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γαλλική σειρά έκπληξη στην Ερτ1

TV Σειρές 04.12.2023
Φόνοι και μυστήρια και μια ιδιαίτερη εγκληματολόγος

Η τραγική ιστορία και η εξαφάνιση ενός αφροαμερικανού που έγινε ταινία και απέσπασε όλα τα βραβεία

Σινεμά Χτες
Θεωρήθηκε από τις καλύτερες ταινίες τη χρονιά της κυκλοφορίας της

Τα βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν έργα τέχνης

Μουσική Χτες
Και θα καταλάβετε αμέσως γιατί

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις του 2023

Xmas Προχτές
Διάλεξε τη δικιά σου αγαπημένη

Ο θρυλικός πίνακας που έχει κλαπεί δυο φορές και οι δράστες ζητούσαν λύτρα 1.000.000 για να τον επιστρέψουν

Τέχνες Προχτές
Ο διάσημος ζωγράφος είχε φτιάξει τέσσερα αντίγραφα του έργου

Ατζέντα εκδηλώσεων Δεκέμβριος 2023

Nightλάιφ 01.12.2023
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙαπό 01/12 έως 31/12

#TiNaDeis: Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, το «Ιντεάλ» και η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία

Φεστιβάλ 30.11.2023
Οι προτάσεις της ομάδας του E-Daily.gr για αυτή την εβδομάδα

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος «σχεδία» Δεκεμβρίου

Paper 29.11.2023
Η «σχεδία» του οικογενειακού τραπεζιού

Η νέα χριστουγεννιάτικη ταινία του Netflix μας φέρνει μπροστά σε γνώριμα πρόσωπα

TV Σειρές 29.11.2023
Για να ξεκινήσουμε χαλαρά το πρόγραμμα...