E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Come2Art: Δημιουργώντας ανθεκτικές κοινότητες με όχημα την τέχνη!

To Come2Art, ένα πρόγραμμα με όραμα την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας, κατάφερε να κινητοποιήσει δεκάδες νέες και νέους στη Θεσσαλονίκη!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2023 | 16:46

Come2Art: Δημιουργώντας ανθεκτικές κοινότητες με όχημα την τέχνη!

Μέσα από κοινά σχεδιασμένες δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη, και με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, εκπρόσωπων καλλιτεχνικών δικτύων και πολιτισμικών οργανισμών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, το μήνυμα που στάλθηκε ήταν ότι η δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων είναι εφικτή και πιο αναγκαία από ποτέ.

Για το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Βέλγιο, οι εμπλεκόμενοι δημιουργοί, μαζί με τις ομάδες νέων, συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν δημιουργικές παρεμβάσεις στις δικές τους κοινότητες. Αυτές οι δράσεις ανέδειξαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας, εμπνεόμενες από τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες και ανταποκρινόμενες στις αλλαγές που επέφερε η μετά-COVID εποχή.

Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου, στο Κέντρο Νέων της ΑctionAid στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος, τη δικτύωση που επιτεύχθηκε μεταξύ πολιτών και οργανισμών της κοινότητας και παρουσιάστηκε το «Σχέδιο Παρέμβασης».

Έναν μήνα αργότερα, στις 7 Ιουλίου, στην πλατεία Ναυαρίνου, έλαβε χώρα το «Creative Placemaking Project», μία εκδήλωση - παρέμβαση, με θέμα την ασφάλεια των θηλυκοτήτων στον δημόσιο χώρο τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, στην πλατεία υπήρχαν παράλληλα εικαστικές εγκαταστάσεις, βιντεοπροβολές από συνεντεύξεις γυναικών που μιλούσαν για το συγκεκριμένο ζήτημα και το βίωμά τους, έκθεση φωτογραφίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εργαστήρια κεντήματος! Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό, με τον δημόσιο διάλογο να αποτελεί από τα κύρια ζητούμενα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη της ενεργούς πολιτειότητας.

Όπως αναφέρει η Ολυμπία Δάτση, υπεύθυνη του προγράμματος της ActionAid στη Θεσσαλονίκη: «Μέσα από το πρόγραμμα, ανακαλύψαμε πώς η εμπειρία με διαφορετικές μορφές της τέχνης προσφέρει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με εργαλεία και τεχνικές που μας βοηθούν να 'ανοίξουμε' δημόσιο διάλογο για θέματα που μας αφορούν, αλλά δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε. Από τη διαδικασία της ανακάλυψης, η ομάδα του Come2Art ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θηλυκότητες στις μέρες μας, οργανώνοντας μία συμπεριληπτική κουβέντα στον δημόσιο χώρο, όπου όλες και όλοι είναι καλεσμένοι και μπορούν ελεύθερα και δημιουργικά να συνομιλήσουν».

Disclaimer:

Το έργο COME2ART συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών σε αυτήν.

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 29.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Μαρούσι: Σoκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική συμπλoκή

Ελλάδα Χτες
Κοντά στη σύλληψη του δράστη η Αστυνομία

Πέθανε ο Κώστας Πάντζιος – Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ελλάδα Χτες
Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες ‑ Πότε κλείνουν

Ελλάδα Χτες
Για τρεις ημέρες θα κατεβάσουν ρολά τα σούπερ μάρκετ τον επόμενο μήνα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ετοιμάζει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου!

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Ειδικός κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί: Μην googlάρετε ποτέ αυτές τις 6 φράσεις

Tech + Science Χτες
Λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά

Σάμος: Ένας vεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε vαυάγιο μεταναστών

Ελλάδα Χτες
Η λέμβος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια

Ρίψη βόμβας μέσω drone σε επιχείρηση στην Κρήτη

Ελλάδα Χτες
Αγνωστοι κατέβασαν με drone εμπρηστικό μηχανισμό μέσα στην επιχείρηση με πυροκροτητή και χρονόμετρα