E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα πιο απειλούμενα είδη ζώων για το 2023

Τα 5 ζώα που είναι περισσότερο υπό εξαφάνιση αυτή τη χρονιά

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 27/7/2023 | 00:54

Τα πιο απειλούμενα είδη ζώων για το 2023
Unsplash

Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα σε όλο τον κόσμο απειλούνται από την ανθρώπινη δράση και την κλιματική αλλαγή και χρειάζονται προσπάθειες για την προστασία και τη διατήρησή τους.

Για το 2023, αυτά είναι τα είδη υπό εξαφάνιση που πρέπει να φροντίσουμε να προστατευτούν.

Λεοπάρδαλη Αμούρ

Πρώτο στη λίστα με τα πιο απειλούμενα ζώα του κόσμου είναι η λεοπάρδαλη αμούρ. Μεταξύ του 2014 και του 2015, μόνο περίπου 92 αμούρ έμειναν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται τώρα σε περίπου 84. Είναι εξαιρετικά ευάλωτες στους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι τις σκοτώνουν για το παλτό και τα κόκαλά τους, τα τελευταία μάλιστα πωλούνται για χρήση στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική. Διατρέχουν κίνδυνο απώλειας οικοτόπων λόγω φυσικών και ανθρωπογενών πυρκαγιών. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί επίσης σε μείωση της διαθεσιμότητας θηραμάτων.

Ρινόκερος

Οι ρινόκεροι είναι ένα από τα πιο λαθραία ζώα στον πλανήτη. Τα κέρατά τους χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και εμφανίζονται ως σύμβολο και επίδειξη πλούτου. Ένα κέρατο ρινόκερου της Ιάβας μπορεί να πωληθεί έως και 30.000 $ ανά κιλό στη μαύρη αγορά. Λόγω της λαθροθηρίας, τρία από τα πέντε είδη ρινόκερων συγκαταλέγονται στα πιο απειλούμενα ζώα φέτος: ο μαύρος ρινόκερος, ο ρινόκερος της Ιάβας και ο ρινόκερος της Σουμάτρας. Ο ρινόκερος της Ιάβας είναι ο πλησιέστερος στην εξαφάνιση με μόνο 60 από το είδος, τα οποία βρίσκονται όλα στο Εθνικό Πάρκο Ujung Kulon στην Ινδονησία, ενώ ο πληθυσμός του μαύρου ρινόκερου υπολογίζεται ότι είναι περίπου 5.500.

Ουρακοτάγκος

Τα δύο είδη ουρακοτάγκων - ο ουρακοτάγκος της Βόρνης και ο ουρακοτάγκος της Σουμάτρας - έχουν και οι δύο απότομη μείωση πληθυσμού. Πριν από έναν αιώνα υπήρχαν πιθανώς περισσότεροι από 230.000 ουρακοτάγκοι συνολικά, αλλά ο ουρακοτάγκος της Βόρνης υπολογίζεται τώρα σε περίπου 104.700 με βάση το ενημερωμένο γεωγραφικό εύρος και ο Σουμάτρας περίπου 13.846. Απειλούνται κυρίως από την απώλεια οικοτόπων από την ανθρωπογενή αποψίλωση των δασών για το φοινικέλαιο.

Γορίλας

Υπάρχουν δύο είδη γορίλων, ο ανατολικός γορίλας και ο δυτικός γορίλας, που έχουν και τα δύο δύο υποείδη. Τρία στα τέσσερα βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Το μόνο που δεν είναι είναι ο Γορίλας του Βουνού, ένα υποείδος του Ανατολικού Γορίλα, ο οποίος θεωρείται Απειλούμενος. Μόνο περίπου 200-300 ενήλικες γορίλες Cross River έχουν απομείνει στην άγρια φύση. Όπως πολλά απειλούμενα ζώα, η παρακμή τους οφείλεται κυρίως στη λαθροθηρία, την απώλεια οικοτόπων, τις ασθένειες και τις ανθρώπινες συγκρούσεις. Οι γορίλες καθυστερούν επίσης να αναρρώσουν καθώς έχουν χαμηλό αναπαραγωγικό ρυθμό, με τα θηλυκά να γεννούν μόνο κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια. Ένα θηλυκό θα αναπαραχθεί τρεις ή τέσσερις φορές στη διάρκεια της ζωής του.

Σαόλα

Συχνά αποκαλούμενη ως ασιατικός μονόκερος, η σαόλα είναι ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον πλανήτη και για αυτό το λόγο, βρίσκεται στη λίστα με τα πιο απειλούμενα ζώα του κόσμου. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1992 στην οροσειρά Annamite στο Βιετνάμ και σπάνια εμφανίζεται. Δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες έρευνες για τον προσδιορισμό των ακριβών αριθμών πληθυσμού, αλλά η IUCN εκτιμά ότι ο συνολικός πληθυσμός της σαόλα είναι μικρότερος από 750, πιθανότατα πολύ μικρότερος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!