E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ευρώπη «ψήνεται» και παλεύει να προσαρμοστεί σε θερμοκρασίες ρεκόρ

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», αυτό διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πρόγνωσης Καιρού

Δημοσίευση 24/7/2023 | 11:15

Η Ευρώπη «ψήνεται» και παλεύει να προσαρμοστεί σε θερμοκρασίες ρεκόρ
Φωτογραφία από Andrea Piacquadio

Μεσογειακές χώρες κλείνουν τουριστικά αξιοθέατα και ενισχύουν την υγειονομική περίθαλψη για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», αυτό διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πρόγνωσης Καιρού την ίδια στιγμή που οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ εδώ και ένα μήνα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται από τον Οργανισμό, η ήπειρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιο έντονους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες.

«Αναμένουμε ότι οι καύσωνες, όπως αυτοί που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι ή αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνουν πιο έντονοι και θα διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service.

Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πόλεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα οι αρχές να κλείσουν τουριστικά αξιοθέατα και να εκδώσουν προειδοποιήσεις.

Ο καύσωνας στην ήπειρο έρχεται μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και τη θερμότερη πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Σύμφωνα με την υπηρεσία του Copernicus, οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο ήταν 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία. Πολλαπλές πυρκαγιές έξω από την Αθήνα, που ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα, εξακολουθούσαν να καίνε την Τρίτη καταστρέφοντας σπίτια και αυτοκίνητα και αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους και παιδιά από καλοκαιρινές κατασκηνώσεις να εκκενώσουν την περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έθεσαν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιές, αναφέρουν οι Financial Times.

Μιλώντας στους Financial Times για τους περιορισμούς στη λειτουργία των αξιοθέατων της Αθήνας λόγω του καύσωνα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι λάμβανε ωριαίες ενημερώσεις σχετικά με τη ζέστη για να αποφασίσει αν θα κρατήσει τους χώρους ανοιχτούς και τόνισε πως «όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Στην Ιταλία, οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα σε περισσότερες από 20 πόλεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προειδοποιηθεί να προετοιμαστούν για ένα πιθανό κύμα ανθρώπων που υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη και απαιτούν επείγουσα φροντίδα.

Στη Ρώμη, όπου οι τουρίστες δυσκολεύονταν να βρουν δροσερά ή σκιερά σημεία ξεκούρασης, η οργάνωση προστασίας της πόλης και εθελοντές δημιούργησαν 28 σημεία βοήθειας σε όλη την πόλη για την παροχή νερού, καθώς και ιατρικής βοήθειας, σε όσους καταβλήθηκαν από τη ζέστη.

Μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης εκτίμησε ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν από συνθήκες που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη μεταξύ τέλη Μαΐου και αρχές Σεπτεμβρίου πέρυσι, με την Ιταλία να έχει πληγεί περισσότερο από τη ζέστη. Η Ισπανία και η Γερμανία ήταν επίσης μεταξύ εκείνων με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, λόγω του υψηλού ποσοστού χερσαίας μάζας της και της θέσης της στην επιφάνεια της Γης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Σε οριστική συμφωνία με τις ΗΠΑ καταλήγει το Ιράν, καθώς αποδέχεται τον βασικό όρο της Ουάσιγκτον να μην αποκτήσει πυρηνικά. Σημαντικές αποκαλύψεις για το

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

Κόσμος Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».