E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστραλία: Λύθηκε το μυστήριο γύρω απο τον τεράστιο κύλινδρο που ξεβράστηκε σε παραλία

Η απάντηση των ειδικών

Δημοσίευση 19/7/2023 | 15:30

Αυστραλία: Λύθηκε το μυστήριο γύρω απο τον τεράστιο κύλινδρο που ξεβράστηκε σε παραλία

Ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας είπε ότι ο τεράστιος μεταλλικός θόλος που ξεβράστηκε σε παραλία της Αυστραλίας αποτελεί σίγουρα μέρος ενός πυραύλου. Δεν έχει διευκρινιστεί ωστόσο σε ποια χώρα ανήκει

Το τεράστιο μεταλλικό αντικείμενο που βρέθηκε από ντόπιους στην παραλία Green Head, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ δεν πυροδοτεί πλέον τρελές θεωρίες συνωμοσίας. Ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας είπε οτι ο τεράστιος κύλινδρος που ξεβράστηκε στην παραλία ήταν σίγουρα μέρος ενός πυραύλου, αλλά μπορεί να είναι ινδικός μπορεί και όχι.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι δικό μας αν δεν το αναλύσουμε», είπε ο S Somanath στο BBC. Υπήρξαν πλήθος εικασιών για το αντικείμενο από τότε που ανακαλύφθηκε στην παραλία το Σαββατοκύριακο. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι μπορεί να προέρχεται από την τελευταία εκτόξευση της Ινδίας στο φεγγάρι την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι ειδικοί απέκλεισαν γρήγορα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κυλινδρικό αντικείμενο, πλάτους περίπου 2,5 μέτρων και μήκους μεταξύ 2,5 και 3 μέτρων, έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στους κατοίκους της παραλίας Green Head. Αρχικά πίστεψαν ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να είναι μέρος του MH370 - ενός αεροπλάνου που χάθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας το 2014 με 239 επιβάτες.

Αλλά οι ειδικοί της αεροπορίας διευκρίνισαν σύντομα ότι το αντικείμενο δεν θα μπορούσε να προέρχεται από εμπορικό αεροσκάφος και ότι πιθανώς επρόκειτο για δεξαμενή καυσίμου από πύραυλο που είχε πέσει στον Ινδικό Ωκεανό σε κάποιο στάδιο. Η Αυστραλιανή Διαστημική Υπηρεσία είπε τότε ότι ήταν πιθανό ο γιγάντιος κύλινδρος να είχε πέσει από ένα «ξένο όχημα εκτόξευσης στο διάστημα».

Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το αντικείμενο ήταν μια δεξαμενή καυσίμου ενός PSLV - των Polar Satellite Launch Vehicles που χρησιμοποιεί τακτικά ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (Isro) για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα. Δεδομένου ότι χρησιμοποίησε μία την περασμένη Παρασκευή για να στείλει το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 σε τροχιά, ενισχύθηκε η θεωρία ότι τα συντρίμμια προήλθαν από αυτό, αν και οι ειδικοί είπαν ότι το αντικείμενο βρισκόταν στο νερό για τουλάχιστον μερικούς μήνες.

Ο Somanath, ο οποίος είναι επικεφαλής της Isro, είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει «μυστήριο» γύρω από το αντικείμενο, επιβεβαιώνοντας ότι «είναι μέρος κάποιου πυραύλου». «Θα μπορούσε να είναι δικό μας ή οποιοδήποτε άλλου και αν δεν το δούμε και το αναλύσουμε, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε», είπε. Οι αυστραλιανές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Somanath, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι «ορισμένα από τα μέρη του PSLV είναι γνωστό ότι έπεσαν στη θάλασσα πέρα ​​από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αυστραλίας» και είπε ότι το αντικείμενο «μπορεί να επέπλεε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά έφτασε στην ακτή». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος που να σχετίζεται με τα συντρίμμια.

Οι αρχές στην Αυστραλία, ωστόσο, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το αντικείμενο «ως επικίνδυνο» και η αστυνομία ζήτησε από τους ανθρώπους να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι θα μπορούσε να περιέχει τοξικά υλικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απειλές Τραμπ μετά το «come back» του Κίμελ: Στρέφεται κατά του ABC

Κόσμος 24.09.2025
«Ας σαπίσει με τις κακές του τηλεθεάσεις»

Βοιωτία: «Είχα να δω τη γιαγιά από το 2021» ‑ Σοκαριστική κατάθεση του γιου της 62χρονης

Ελλάδα 24.09.2025
Έρευνα για ανθρωποκτονία με δόλο, σε αργία τέθηκε η 62χρονη από το ΚΕΠ

Λιμάνι Πειραιά: Ναυτικός πιάστηκε σε πόρτα γκαράζ πλοίου

Ελλάδα 24.09.2025
Οι πρώτες πληροφορίες για το σοκαριστικό ατύχημα

Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο

Πολιτισμός 24.09.2025
Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της χώρας

Μετά τον Μακρόν η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ «μπλόκαρε» και τον Ερντογάν

Πολιτική 24.09.2025
Μετά το μπλόκο στον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν, θύμα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και των μπλόκων της έπεσε και ο Ερντογάν

Εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης ο σταθμός του μετρό «Ευαγγελισμός»

Ελλάδα 24.09.2025
Οι συρμοί διέρχονται από τον σταθμό χωρίς στάση

Επεισοδιακή καταδίωξη ύποπτης μηχανής στον Αλιμο: Οι αναβάτες τράπηκαν σε φυγή, συνελήφθη 20χρονος

Ελλάδα 24.09.2025
Η μηχανή προσέκρουσε σε νησίδα και ακολούθησε πεζή καταδίωξη των αναβατών

Συνεχίζει την απεργία πείνας ο Ρούτσι ‑ Η απάντηση της προέδρου του Αρείου Πάγου για την εκταφή

Ελλάδα 24.09.2025
Δεν μπορεί να έχει γίνει λάθος, κάθε σορός έχει ταυτοποιηθεί μέσω DNA, λέει δικηγόρος των οικογενειών

Τραμπ: Η Ουκρανία με τη βοήθεια ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορεί να ανακτήσει όλα τα εδάφη της ‑ Η Ρωσία μοιάζει με «χάρτινη τίγρη»

Κόσμος 24.09.2025
Έκανε λόγο για μεγάλα οικονομικά προβλήματα στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις, περιγράφοντας ουρές για καύσιμα και «πολεμική οικονομία» που στραγγίζει τα δημόσια ταμεία