E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καιρός: Από σήμερα η μικρή «ανάσα» ‑ Από Πέμπτη έρχεται νέος κύμα καύσωνα

Δείτε σε βίντεο τις θερμοκρασίες

Δημοσίευση 16/7/2023 | 08:06

Καιρός: Από σήμερα η μικρή «ανάσα» ‑ Από Πέμπτη έρχεται νέος κύμα καύσωνα

Με μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας - εξαίρεση η Δυτική Ελλάδα όπου οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου - συνεχίζεται η έξοδος των αδειούχων του Ιουλίου, αλλά και η επιστροφή των εκδρομέων του πρώτου δεκαπενθήμερου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo.gr σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Υψηλή και έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 36-37, στη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 39-41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-39, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Κρήτη από 23 έως 33-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πτώση της θερμοκρασίας. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 36-37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33-35 βαθμούς.

Έρχεται νέα θερμική έξαρση

Η μικρή «ανάσα» με πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια καθώς τα μελτέμια θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από Πέμπτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα

Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες από την Κυριακή έως την Πέμπτη

«Κάηκε» η Κρήτη

Χθες, Σάββατο, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Μάλιστα, 33 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 7 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου, ενώ στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, δύο περιοχές ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς, το Ελαφονήσι Χανίων (44.2) και το Πετροκεφάλι Μοιρών (44.1), ενώ στο Σίβα Ηρακλείου είχαμε 43.8 βαθμούς και στο Λέντας Ηρακλείου 42.8 ενώ στην πέμπτη θέση των μέγιστων θερμοκρασιών της ημέρας συναντάμε την πρώτη περιοχή εκτός Κρήτης. Πρόκειται για το Ψαθί Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, με 42.3 βαθμούς Κελσίου.

Η έξοδος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα σχεδόν 80.000 άτομα θα φύγουν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Ήδη χθες έφυγαν με πληρότητα 100%, 29 πλοία από τον Πειραιά, και 9 από την Ραφήνα. Αυξημένη και η κίνηση στις εθνικές οδούς, όπου στην Αθηνών - Κορίνθου υπήρξε μποτιλιάρισμα σχεδόν τριών χιλιομέτρων μετά τα διόδια.

Αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας έχει προγραμματίσει η Τροχαία για την αναχώρηση αλλά και την επιστροφή των αδειούχων βάσει ειδικού σχεδιασμού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Ανοιχτά με μειωμένο ωράριο Πάρκο Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Λόφος Φινοπούλου και Αττικό Άλσος

Όσοι θα μείνουν στο κλεινόν άστυ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για λόγους ασφαλείας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα, όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής θα είναι ανοικτά για το κοινό μόνο τις πρωινές ώρες (07:00-11:00) και το βράδυ (19:00-23:00) λόγω του καύσωνα ενώ το επίπεδο επικινδυνότητας στην Αττική ξεπερνά ακόμα και το 4.

Για τους λόγους αυτούς με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη θα υπάρξει περιορισμένη λειτουργία για τα πάρκα: Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Λόφο Φινοπούλου και Αττικό Άλσος.

Οι πολίτες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που αναφέρονται παραπάνω, χρονικό διάστημα που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή άρα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορισμένος, θα μπορούν να επισκεφθούν τα Πάρκα για να δροσιστούν, ενώ τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και στο Πεδίον του Άρεως, θα βρίσκονται εθελοντές της Περιφέρειας οι οποίοι θα προσφέρουν νερά και χυμούς στους επισκέπτες.

Για τη λειτουργία των Πάρκων από αρχές της εβδομάδας όπου και πάλι αναμένεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα υπάρξει νέα ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος στη Γάζα: Πώς θα διοικείται η περιοχή την επόμενη μέρα

Κόσμος 29.09.2025
Τι θα γίνει με την απόσυρση των IDF, τους ομήρους, την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον αφοπλισμό της Χαμάς

Γερμανός ξέχασε τυχερό δελτίο στην τσέπη του μπουφάν και έγινε εκατομμυριούχος έξι μήνες μετά

Κόσμος 29.09.2025
Ο τυχερός και η σύζυγός του σχεδιάζουν με τα 15,3 εκατ. ευρώ να αγοράσουν έναν καινούριο καναπέ και να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους

Ρωσία: Διάταγμα για νέα στρατολόγηση 135.000 νεοσύλλεκτων υπέγραψε ο Πούτιν

Ελλάδα 29.09.2025
Κατά την εαρινή εκστρατεία ο στόχος ήταν η κατάταξη 160 χιλιάδων ανδρών στις ένοπλες δυνάμεις

Βασίλης Μπισμπίκης: Δεν εγκατέλειψα, δεν κρύφτηκα, δεν άφησα κανέναν, αυτή είναι η αλήθεια

Ελλάδα 29.09.2025
Ο ηθοποιός ζήτησε και πήρε αναβολή για τις 8 Οκτωβρίου

Βασίλης Μπισμπίκης: Αφέθηκε ελεύθερος

Ελλάδα 29.09.2025
Αναβλήθηκε για τις 8 Οκτωβρίου η δίκη του Βασίλη Μπισμπίκη

Θλίψη στον κόσμο της ενόργανης: Πέθανε 19χρονος αθλητής μετά από τραυματισμό σε προπόνηση

Αθλητικά Νέα 29.09.2025
Νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας για δώδεκα ημέρες

Μακελειό σε εκκλησία Μορμόνων στο Μίσιγκαν: Αυτός είναι ο 40χρονος δράστης

Κόσμος 29.09.2025
Πρώην πεζοναύτης, βετεράνος του Ιράκ

Η Σουηδία στέλνει ραντάρ και στρατιωτικά συστήματα anti‑drones στη Δανία

Κόσμος 29.09.2025
Τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να φιλοξενήσει η χώρα την Τετάρτη

Αδέσποτα σκυλιά που έβγαζαν αφρούς από το στόμα «εισέβαλαν» σε αγρόκτημα στα Λεχώνια

Ελλάδα 29.09.2025
Το περιστατικό σημειώθηκε μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του

Ελεύθερος με όρους ο 62χρονος που κατηγορείται για παράνομη υλοτομία και εμπορία ξυλείας

Ελλάδα 29.09.2025
Πρόσφατα καταδικάστηκε για τον θάνατο αλλοδαπού εργάτη