E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκκληση του ΕΚΑΒ: «Μην καλείτε τα ασθενοφόρα χωρίς λόγο»

Έκκληση προς τους πολίτες να μην καλούν τα ασθενοφόρα για μη επείγοντα περιστατικά

Δημοσίευση 13/7/2023 | 13:16

Έκκληση του ΕΚΑΒ: «Μην καλείτε τα ασθενοφόρα χωρίς λόγο»

Έκκληση προς τους πολίτες να μην καλούν τα ασθενοφόρα για μη επείγοντα περιστατικά εν μέσω του καύσωνα, απεύθυνε σήμερα (13.7.2023) το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΕΚΑΒ, το τελευταίο διάστημα, οι τηλεφωνικές κλήσεις στο 166 για μη επείγοντα περιστατικά είναι περισσότερες από τις επείγουσες κλήσεις, με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα να απασχολούνται ως «ταξί» και να σημειώνονται καθυστερήσεις στα πραγματικά επείγοντα περιστατικά.

Με τις συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών οι οποίες διαμορφώνονται λόγω καύσωνα, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα, αν και προς το παρόν οι κλήσεις για περιστατικά θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας είναι λίγα.

Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει, όμως, τα επόμενα 24ωρα ακόμη και στους 45 βαθμούς Κελσίου, πολλοί πολίτες αναμένεται να κινδυνεύσουν από θερμική εξάντληση, θερμοπληξία και άλλες σοβαρές επιπλοκές από τη ζέστη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η έξαρση του καύσωνα «Κλέων» θα κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και για τον λόγο αυτό, οι αρμόδιες αρχές εκπόνησαν επιχειρησιακά σχέδια για τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτού του φαινομένου.

Η επείγουσα προνοσοκομειακή και πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αναμένεται να ηγηθούν στο έργο της προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ο περιορισμός των ρεπό και αδειών του προσωπικού του ΕΚΑΒ, αλλά και η αύξηση των βαρδιών με την ενίσχυση των πληρωμάτων με τους νέους οδηγούς του στρατού, των ΟΤΕ και της πυροσβεστικής.

Η προσθήκη των περίπου 200 ατόμων που ήδη εκπαιδεύτηκαν στη δύναμη του ΕΚΑΒ, θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα ασθενοφόρα και οι κινητές Μονάδες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό.

Επίσης, ένα όχημα «ταχείας επέμβασης», το οποίο θα διαθέτει γιατρό και διασώστη, θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο.

Άμεσα μέτρα για την αύξηση του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν, ωστόσο, αυτό αναμένεται να συμβεί, εάν τις επόμενες μέρες το φαινόμενο του καύσωνα κλιμακωθεί και απαιτηθεί η περαιτέρω ενίσχυση των πρωτοβάθμιων υγειονομικών δομών.

Σε ετοιμότητα το τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε ήδη από τους διοικητές των ΥΠΕ, να μεριμνήσουν ώστε στα νοσοκομεία ευθύνης τους να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι για την σωστή λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων, αλλά και των γεννητριών, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης διακοπών ρεύματος.

Οι πιθανές διακοπές ρεύματος μάλιστα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο χειρουργεία που θα βρίσκονται σε εξέλιξη στα νοσοκομεία και οι διοικητές οφείλουν να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των ασθενών.

Απόφαση για την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων με επιπλέον εφημερίες γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανά παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά, δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι αρμόδιοι ζητούν να υπάρξει μέριμνα για την προστασία -πρώτα από όλα- των ευπαθών ομάδων, των ηλικιωμένων, των βρεφών, των ζώων συντροφιάς, αλλά να υπάρξει και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους, με την εφαρμογή τηλεεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Εάν χρειαστεί, μάλιστα, θα κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και θα μειωθούν οι δραστηριότητες για τα παιδιά στις κατασκηνώσεις.

Καύσωνας «Κλέων»: Η προστασία των ευπαθών ομάδων

  • Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
  • Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
  • Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
  • Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
  • Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
  • Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη – Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
  • Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
  • Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
  • Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
  • Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.
  • Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου.
  • Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
  • Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός 28.03.2026
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 28.03.2026
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα 28.03.2026
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος 28.03.2026
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα 28.03.2026
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science 28.03.2026
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός 28.03.2026
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος 28.03.2026
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.

Πάτρα: Η 18χρονη μητέρα του κακοποιημένου βρέφους είναι εκ νέου έγκυος χωρίς να το γνωρίζει

Ελλάδα 28.03.2026
Το 10 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με εγκαύματα, δαγκωματιές και πολλαπλά κατάγματα - η μητέρα κρατείται και αναμένεται ιατροδικαστική έκθεση.

Αχαΐα: Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν τη νύχτα σε σπίτι – Χτυπούσαν τη μητέρα μπροστά στην 15χρονη κόρη της

Ελλάδα 28.03.2026
Οι ληστές άσκησαν σωματική βία για να αποσπάσουν τον κωδικό χρηματοκιβωτίου, ενώ η ανήλικη παρακαλούσε: «Σας παρακαλώ μη την χτυπάτε».

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν πυρά στον 2ο μήνα – Τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 28.03.2026
Νεκρός και τραυματίες από ιρανικό πλήγμα στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Ρούμπιο εκτιμά ότι οι στόχοι των ΗΠΑ θα επιτευχθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 5 βήματα για την αίτηση και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 28.03.2026
Η πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να γίνουν πριν τα μέσα Απριλίου.