E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 κορυφαία έργα τέχνης που αιχμαλωτίζουν το πνεύμα του καλοκαιριού

Οι 10 πιο διάσημοι καλοκαιρινοί πίνακες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/7/2023 | 01:22

10 κορυφαία έργα τέχνης που αιχμαλωτίζουν το πνεύμα του καλοκαιριού
Paul Gauguin, Tahitian Women on the Beach, 1891

Ενα ταξίδι στον κόσμο της ζωγραφικής για να βρούμε τα πιο επιδραστικά, όμορφα, διάσημα - τόσο ιστορικά όσο και σύγχρονα – έργα για την εποχή του καλοκαιριού και τις χαρές του.

Το καλοκαίρι φέρνει στο νου εικόνες από χαλαρές σκηνές παραλίας και ηλιόλουστα πικνίκ. Εδώ είναι 10 από τους αγαπημένους μας πίνακες που απεικονίζουν το πνεύμα της καλοκαιρινής περιόδου... Φανταστείτε τι θα ζωγράφιζαν όλοι αυτοί οι κορυφαίοι καλλιτέχνες αν είχαν έρθει στην Ελλάδα ;)

Conrad Felixmüller, Ma bonne l'onde, 1926

Το 1926, ο Γερμανός εξπρεσιονιστής Conrad Felixmüller και η σύζυγός του Londa ταξίδεψαν στη Γαλλική Ριβιέρα για μια μακρά διαμονή - διακοπές διαρκείας. Προφανώς λαμβανόμενος με τις καμπύλες της Londa φωτισμένες στο φως του ήλιου που δύει, ο καλλιτέχνης πήρε ένα πινέλο και ονόμασε το έργο Ma bonne l'onde- ένα παιχνίδι με λέξεις που αναφέρεται τόσο στο όνομα της Londa όσο και στη γαλλική λέξη για το κύμα.

David Hockney, Beach Umbrella, 1971

Με τον David Hockney, το πρώτο καλοκαιρινό μοτίβο που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι πισίνες του. Αλλά η ζωγραφιά του με μια ομπρέλα στην παραλία, ζωγραφισμένη επίσης στην Κυανή Ακτή, αποπνέει καθαρή καλοκαιρινή ευδαιμονία. Η εμβληματική ομπρέλα είναι ένα επαναλαμβανόμενο σύμβολο των παραλιών της Μεσογείου, παρέχοντας λίγη σκιά στους τουρίστες που διψούν για τον ήλιο.

Max Liebermann, Terrace of the Jacob restaurant

Το καλοκαίρι του 1902, ο Max Liebermann μετακόμισε στο ξενοδοχείο Jacob στο Elbchaussee στο Αμβούργο της Γερμανίας. Είχε σκοπό να ζωγραφίσει μοτίβα της πόλης, αλλά βρήκε το αγαπημένο του σκηνικό ακριβώς μπροστά από τις πόρτες του ξενοδοχείου στη βεράντα. Το αποτέλεσμα, είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του σήμερα.

Anders Zorn, Sommar, 1887

Αφού παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 1885, ο Σουηδός ζωγράφος Anders Zorn και η νεόνυμφη σύζυγός του Emma πήγαν το μήνα του μέλιτος στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Το καλοκαίρι του 1886 επέστρεψαν στη Σουηδία και πέρασαν λίγο χρόνο με την οικογένεια της Emma στο νησί Dalarö στα ανοιχτά της Στοκχόλμης πριν ξεκινήσουν τη ζωή τους μαζί στην πόλη Mora της Dalarna. Αυτές οι ειδυλλιακές καλοκαιρινές μέρες στο σουηδικό αρχιπέλαγος ενέπνευσαν αυτόν τον πίνακα του Sommar που ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά.

Pablo Picasso, Two Women Running on the Beach, 1922

Μέρος της νεοκλασικής περιόδου του καλλιτέχνη, αυτός ο μικρός πίνακας θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές μινιατούρες του Πικάσο. Πολλά έχουν γραφτεί για τη σκόπιμη παραμόρφωση των μελών του σώματος των γυναικών, καθώς και για την επίδραση της χαράς που προκαλεί η εικόνα. Μια μεγαλύτερη έκδοση χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για το μπαλέτο "Le Train Bleu".

Tsuchiya Koitsu, Summer Moon at Miyajima, 1936

 Αυτό το έργο σε ξύλο είναι μέρος μιας σειράς με τίτλο "Συλλογή απόψεων της Ιαπωνίας".

Paul Gauguin, Tahitian Women on the Beach, 1891

Ενώ οι περισσότεροι επίδοξοι καλλιτέχνες προσπάθησαν να μετακομίσουν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, ο Gauguin γεννήθηκε στην πόλη και ήθελε απεγνωσμένα να ξεφύγει από αυτήν και να ταξιδέψει σε εξωτικά νησιά στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Gauguin, είναι αυτός που εστιάζει σε μια καλοκαιρινή σκηνή που περιλαμβάνει δύο γυναίκες από την Ταϊτή που κάθονται στην αμμο.

John Singer Sargent, Staircase in Capri, 1878

Αυτό το έργο του John Singer Sargent δεν δείχνει μια εκπληκτική θέα στη θάλασσα ή μερικές γοργόνες που κάνουν μπάνιο, αλλά η σκάλα στο νησί του Κάπρι είναι ένα σίγουρο κομμάτι του καλοκαιριού. Δεν νιώθετε και εσείς τη δροσερή σκιά ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια, παρέχοντας μια στιγμή χαλάρωσης από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου;

Winslow Homer, Children on the Beach, 1873

Το 1873, ο Winslow Homer πέρασε το καλοκαίρι στο τότε ακμάζον ψαροχώρι του Gloucester στην πολιτεία καταγωγής του, τη Μασαχουσέτη. Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος εξερεύνησε την επιρροή και την αναπαράσταση του φωτός και του χρώματος και έφτιαξε πίνακες γεμάτους ζωή!

Edward Cucuel, Two Seated Girls at Lake Starnberg, 1918

Ο Αμερικανός ζωγράφος Edward Cucuel έζησε στο Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη και είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Άπω Ανατολή. Αλλά ήταν οι πρόποδες των Άλπεων που θα μαγνήτιζαν μόνιμα το ενδιαφέρον του, όπου συχνά ζωγράφιζε νεαρές γυναίκες ντυμένες με αέρινα ρούχα μπροστά σε ηλιόλουστα σκηνικά!