E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλήνιες: Οι σχολές που ανεβαίνουν και αυτές που πέφτουν

Τα πρώτα στοιχεία λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα για τα Μηχανογραφικά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2023 | 10:24

Πανελλήνιες: Οι σχολές που ανεβαίνουν και αυτές που πέφτουν

Ένας στους τέσσερις υποψηφίους των ΓΕΛ θα βρεθεί κοντά στις σχολές πρώτης επιλογής του, ενώ το 35% των υποψηφίων υπολογίζεται να βρεθούν εκτός ΑΕΙ.

Επιπλέον, οι περιζήτητες σχολές στο 1ο, 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο -Νομική, Ψυχολογία, Πολυτεχνικές και Διοίκησης Επιχειρήσεων- θα έχουν άνοδο στις βάσεις τους.

Από την άλλη, σαφή πτώση θα σημειώσουν οι βάσεις των Ιατρικών σχολών. Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των βαθμολογιών των υποψηφίων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, το χαμηλότερο βαθμολογικό «κατώφλι» για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προκύπτει από τις μέσες βαθμολογίες των υποψηφίων στα τέσσερα μαθήματα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), στο 9,4.
  • Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών), στο 9,9.
  • Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας), στο 9,3.
  • Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), στο 8,4.

«Οι υποψήφιοι με χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογιών δεν θα μπορέσουν να βρουν κάποια επιλογή στο Μηχανογραφικό Δελτίο και έτσι θα κατευθυνθούν στην συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού, για την είσοδό τους σε κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ, βάσει Απολυτηρίου», εξήγησε ο κ. Χατζητέγας.

Ειδικότερα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις φέτος, από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων προκύπτουν τα εξής:

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Αναμένεται άνοδος των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, με μόρια άνω των 16.000. Ειδικότερα για τις περιζήτητες σχολές του Πεδίου, τις Νομικές και της Ψυχολογίας, η άνοδος θα είναι σαφής, της τάξεως των 350-400 μορίων. Ωστόσο, για τις σχολές κάτω των 15.000 μορίων η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς αναμένεται να καταγραφεί πτωτική τάση σε αρκετές σχολές. Ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσει την τάση αυτή είναι και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών): Το γεγονός ότι διαγωνίστηκαν φέτος περίπου 1.000 υποψήφιοι λιγότεροι στο Πεδίο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες προς τον βαθμολογικό πυθμένα (κοντά στο 9,9 δηλαδή), με τις βάσεις να σημειώνουν πτώση της τάξεως των 200-250 μορίων. Ωστόσο, και στο 2ο Ε.Π., στα περιζήτητα τμήματα των Πολυτεχνείων -όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών- αναμένεται να σημειώσουν μικρή, αλλά σαφή άνοδο στις βάσεις τους, της τάξης των 150-250 μορίων.

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας): Μικρή μεν, σαφής δε, θα είναι η πτώση των βάσεων για τις Ιατρικές Σχολές, της τάξης των 150 μορίων περίπου. Πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρχουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες για επιτυχία σε σχολές του Πεδίου αυτού για όσους ξεπεράσουν το βαθμολογικό «κατώφλι» του 9,3.

Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής): Ιδιαίτερη θα είναι φέτος η εικόνα στο Πεδίο αυτό, καθώς από τη μία οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πανομοιότυπες με εκείνες της περυσινής χρονιάς (στο 10,45 η μέση επίδοση), από την άλλη ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 1.445 άτομα. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να δρομολογήσουν αύξηση των βάσεων, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στα περιζήτητα τμήματα, όπως είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Προς τον βαθμολογικό «πυθμένα» του 8,4 αναμένονται οριακές αυξομειώσεις.

Πλησιάζει η ώρα του Μηχανογραφικού

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και Παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, η υποβολή των Μηχανογραφικών θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση, αντί δύο.

Επιπλέον, μέσα στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αυτή αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρήνος στην Ιταλία για τους πέντε που χάθηκαν σε κατάδυση 50 μέτρων σε σπηλιά στις Μαλδίβες: Τα τρία σενάρια για την τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η καθηγήτρια Μοντεφαλκόνε, η 23χρονη κόρη της, δύο φοιτητές της και ένας δύτης βούτηξαν σε βάθος 50 μέτρων για να μπουν σε υποβρύχια σπηλιά μήκους 260 μέτρων

«Ο φόβος κυριαρχεί, παραωρίμασε το αντράκι μου» λέει η μητέρα του μικρού Νικόλα που νίκησε τον καρκίνο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο μικρός Νικόλας δέχθηκε την ερώτηση της μητέρας του σχετικά με το τι θα κάνει από δω και πέρα με τον πιτσιρικά να εξομολογείται πως θέλει... να φάει ελεύθερα

Ξέσπασμα του Χέιζ Ντέβις στα social media: Η φωτογραφία του Γιαννακόπουλου και το «κάποιοι να προσέχουν τι λένε»

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Ο άσος του Παναθηναϊκού ανέβασε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες και βίντεο - Τα μαθήματα ελληνικών, το σχόλιο για τα ταξίδια του και τα γνωμικά

Γυναίκα κακοποίησε βάναυσα τη σκυλίτσα που πέθανε στη Σάμο, είχε κατάγματα στο κρανίο, τη γνάθο και τη λεκάνη

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο σκύλος είχε βρεθεί φρικτά κακοποιημένος στις 23 Απριλίου

Έρχονται αλλαγές στα κινητά τηλέφωνα από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύσει

E-Daily 3.Left 15.05.2026
Η ΕΕ προχωρά σε απλοποίηση της διαδικασίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών Apple και Android

Επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις των ΜΑΤ στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έπεσαν και χημικά κατά τις συγκρούσεις στο τελωνείο του Προμαχώνα

Οπαδοί έβαλαν φωτιά στο πρωθυπουργικό γραφείο της Λιβύης μετά από αμφισβητούμενο πέναλτι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν στιγμές πανικού, πυροβολισμούς και τραυματίες να μεταφέρονται με ασθενοφόρα

Έσβησαν τα φουγάρα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη ‑ Αγωνία για εργαζόμενους, τηλεθέρμανση

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ύστερα από 42 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το λιγνιτικό εργοστάσιο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη ανέστειλε σήμερα τις εργασίες του

Καμπανάκι! Πρόστιμο 350 ευρώ για χιλιάδες οδηγούς ‑ Το χαρτί που πρέπει να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ισχύουσα νομοθεσία για την κυκλοφορία των οχημάτων δεν περιορίζεται μόνο στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς

Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε για Καραμανλή ‑ Έτοιμη για την ίδρυση του νέου κόμματος

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ίδρυση του νέου κόμματος αναμένεται να γίνει την Δευτέρα 18 Μαΐου

Έμπολα: Νέος συναγερμός στο Κονγκό – Ξέσπασε επιδημία με 65 νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Τα συνολικά στοιχεία που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές σκιαγραφούν μια κρίσιμη εικόνα: μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 246 ύποπτα κρούσματα

Νέα ανάλυση DNA του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύπτει την αλήθεια για την καταγωγή του

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Για αιώνες, οι ιστορικοί πίστευαν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, προερχόμενος από ταπεινή οικογένεια, πριν καταφέρει να πείσει τους Καθολικούς Μονάρχες να χρηματοδοτήσουν αυτό που πολλοί θεωρούσαν ένα αδύνατο ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό