E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Είναι η μουσική σε κρίση;

Πολλοί συζητούν για το μέλλον της

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/6/2023 | 00:30

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Είναι η μουσική σε κρίση;
Photo by Eric Nopanen on Unsplash

Πολλές φορές στο δρόμο, οι πιτσιρικάδες ακούνε με ένα ηχείο στο αυτί μουσική. Οι περισσότεροι ακούνε τα ίδια. Κυρίως ελληνική τραπ, ίσως και λίγη αμερικάνικη. Η μουσική αυτή είναι αυτοματοποιημένη. Δεν μοιάζει με το χιπ χοπ στα ξεκινήματά του ή ακόμα και πριν από 10 χρόνια. Είναι αδιάφορη, ακόμα και γι’ αυτόν που το ακούει, γιατί πραγματικά η μόνη έκπληξη βρίσκεται στον στίχο.

Μοιάζει μερικές φορές ότι δεν την έφτιαξε κάποιος άνθρωπος αλλά κάποιο μηχάνημα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το μέλλον της μουσικής είναι αυτό. Να παράγεται από A.I. Αλλά η μουσική χωρίς συναίσθημα, είναι μουσική; Τα βραβεία Grammy πρόσφατα είπαν ότι δεν δέχονταν μουσική από A.I., παρά μόνο από ανθρώπους, που μόνο αυτoί μπορεί να είναι υποψήφιοι.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν την καταλαβαίνω τη σημερινή μουσική, όπως οι μεγαλύτεροι δεν καταλάβαιναν αυτή που άκουγα εγώ. Ωστόσο τα στοιχεία λένε πως η παλαιότερη μουσική είναι αυτή μου μιλάει στον κόσμο ακόμα, ο οποίος στρέφεται προς τα εκεί. Και οι νέοι μαζί.

Σκεφτείτε ότι το Master of Puppets των Metallica παίχτηκε στο Stranger Things και μπήκε κατευθείαν στο Top 40 των ΗΠΑ. Το άλμπουμ Rumours από τους Fleetwood Mac που κυκλοφόρησε το 1977, ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων εποχών, είναι 9ο σε πωλήσεις. Και το τραγούδι της Kate Bush από το 1985, Running Up That Hill, είναι στα 5 πρώτα των βρετανικών charts. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα ακόμα.

Επαγγελματίες του χώρου αναφέρουν ότι πλέον η μουσική δεν είναι μουσική που θα θυμάσαι. Είναι μια μουσική που δεν σου μιλάει και που θα ξεχαστεί σύντομα. Αυτή η στροφή προς το παρελθόν, δεν γίνεται από νοσταλγικούς μεσήλικες, αλλά και από τους νέους. Μην ξεχνάτε ότι τα charts και τα trends στην μουσική τα κάνουν πάντα οι νέοι και όχι οι μεγαλύτεροι.

Η εταιρεία Luminate με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία μαζεύει στοιχεία για την μουσική, αναφέρει πως η καινούργια μουσική χάνει συνεχώς τη θέση που καταλάμβανε στην αγορά, σε όλες τις ηλικίες με πτώση σε πωλήσεις και streaming. Δεν έχει την ίδια απήχηση στο κοινό, όπως είχε παλαιότερα.

Είναι λοιπόν η μουσική σε κρίση; Σε έναν μεγάλο βαθμό, κάτι τέτοιο ισχύει. Η μουσική πολλές φορές δεν παράγεται καν από όργανα, παρά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι γρήγορη και πρόχειρη και ο σκοπός είναι να βγει γρήγορα, να κάνει επιτυχία γρήγορα, πριν ξεχαστεί επίσης γρήγορα. Γιατί όπως είπαμε παραπάνω, πλέον αυτό είναι το θέμα της μουσικής. Ότι δεν τη θυμάσαι.

Photo by Marcela Laskoski on Unsplash

Τα παλιά τραγούδια γίνονται ακόμα διασκευές. Κατά συρροή, η ηλεκτρονική μουσική αλλά και άλλα είδη, διασκευάζουν παλιά τραγούδια για να κάνουν μια επιτυχία. Πιστεύετε ότι τα νέα τραγούδια θα διασκευαστούν σε τέτοιο βαθμό; Ίσως, αλλά όλα μας οδηγούν σε αρνητική απάντηση.

Πολλοί μουσικοί παίρνουν μια γνωστή μουσική και απλά τις προσθέτουν λόγια, κυκλοφορώντας το τραγούδι αμέσως. Ο στόχος δεν είναι να μάθουν να φτιάχνουν μουσική, αλλά να γίνουν διάσημοι και πλούσιοι. Τα talent shows δεν έχουν βοηθήσει καθόλου, ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες με μια επιτυχία. Η τεχνολογία αν και έχει βοηθήσει, σε κάποια σημεία δεν το κάνει καθόλου.

Οι νέοι σήμερα ξέρουν ποια είναι καλή μουσική και ποια γρήγορη μουσική. Ακούν την δεύτερη περισσότερο για κοινωνικοποίηση. Ακούν την πρώτη γιατί θέλουν μια καλύτερη μουσική που θα θυμούνται. Φυσικά υπάρχουν και νέες μουσικές που είναι προσεγμένες, αληθινές προσπάθειες. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε για να βγει από την κρίση η μουσική, η οποία αν δεν υπήρχε πολύς κόσμος θα είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μέλλον της μουσικής θα ακολουθήσει τον δρόμο της τεχνολογίας και θα είναι ένα παράγωγο που θα βασίζεται περισσότερο σε αυτήν, με τη μουσική να παράγεται και να διατίθεται εύκολα. Αν φτιάχνεται από A.I. θα χάσει το συναίσθημα, θα χάσει την φαντασία και την ουσία της. Ωστόσο θα υπάρξουν και αυτοί, που θα κοιτούν το παρελθόν και θα την απορρίψουν, αναβιώνοντας παλαιότερα είδη μουσικής, μουσικής που μας κάνει να σκεφτόμαστε ποιοι είμαστε, παρά απλά να ψάχνουμε να την εκμεταλλευτούμε με την τεχνολογία του παρόντος και του μέλλοντος.

Φυσικά και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Απλά αναλύουμε μερικά δεδομένα. Και σήμερα, την παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα θέλαμε να κάνουμε μια ευχή. Να υπάρχει πάντα μουσική που θα θυμόμαστε, που θα μας κάνει να σκεφτόμαστε και που θα μας κάνει καλύτερους. Αυτός είναι ο ρόλος της, να μας προκαλεί ανατριχίλα…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cobra Kai: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix η έκτη σεζόν

TV Σειρές Προχτές
Η σειρά θα είναι χωρισμένη σε τρία μέρη

5 + 1 παράξενες θεωρίες για τα Φιλαράκια που έφτιαξαν οι φαν

TV Σειρές Προχτές
Η μια πιο ακραία από την άλλη

Η παράξενη προέλευση 5 πολύ διάσημων τραγουδιών

Μουσική 30.04.2024
Δεν είναι όλα όπως τα νομίζουμε

Eurovision 2024: Το βίντεο από την πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι

Eurovision 29.04.2024
Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο βίντεο από την πρόβα της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper 27.04.2024
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου