E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στρεπτόκοκκος: Γιατί έχουμε αύξηση στα κρούσματα;

Γιατί ο στρεπτόκοκκος δείχνει φέτος τα «δόντια» του

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/6/2023 | 00:46

Στρεπτόκοκκος: Γιατί έχουμε αύξηση στα κρούσματα;
Φωτογραφία αρχείου Pexels

Περιστατικά στρεπτόκοκκου καταγράφονται διαχρονικά, πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης που βρίσκεται στο Τέξας, ένα επιβλαβές στέλεχος πνευμονίας προκλήθηκε από στέλεχος στρεπτόκοκκου.

Αν και ο στρεπτόκοκκος είναι μια κοινή μορφή μόλυνσης από στρεπτοκοκκικά βακτήρια, δεν είναι το μόνο είδος. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι οποιοσδήποτε τύπος λοίμωξης που προκαλείται από την ομάδα βακτηρίων του στρεπτόκοκκου ή του «στρεπτόκοκκου». 

Οι λοιμώξεις του λαιμού από στρεπτόκοκκο έχουν φτάσει σε νέα κορύφωση έξι ετών και διατήρησαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα την άνοιξη, ακόμη και σε σύγκριση με τα προπανδημικά ποσοστά.

Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών στρεπτόκοκκων, οι οποίοι δημιουργούν συμπτώματα που κυμαίνονται από μια ήπια λοίμωξη του λαιμού έως μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του αίματος ή των οργάνων. Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί, από μωρά και μικρά παιδιά έως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, εντός του έτους 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μια έκθεση της 19ης Απριλίου από την Epic Research διαπίστωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2023, τα κρούσματα στρεπτόκοκκου ήταν 30 τοις εκατό υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2017, την τελευταία φορά που τα κρούσματα κορυφώθηκαν. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαδίζει με τις πρόσφατες τάσεις που παρατηρούνται σε άλλες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του RSV.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης δει μια αύξηση στις σοβαρές λοιμώξεις, που ονομάζονται στρεπτόκοκκος διεισδυτικής ομάδας Α. Η σοβαρή κατάσταση εμφανίζεται όταν μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο εξαπλώνεται στον εν τω βάθει ιστό ή στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Κάθε χρόνο εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ιούς και βακτήρια και έτσι κάνουμε μία εποχική ανοσία, την οποία χάσαμε με τα χρόνια της πανδημίας, λόγω του εγκλεισμού, της αποστασιοποίησης και των μέτρων προστασίας. Τώρα όμως, που βγήκαν οι μάσκες και ξεκίνησε πάλι η κοινωνική ζωή, και κατά συνέπεια και η σχολική ζωή, τα παιδιά εκτέθηκαν απότομα σε πάρα πολλούς ιούς και βακτήρια συγχρόνως, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το συνδυασμό έξαρσης όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Φέτος είδαμε και επιθετικές λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο πολλές φορές, σοβαρές ωτίτιδες με επιπλοκές, παραρινοκολπίτιδες και άλλα περιστατικά που δεν φτάνουν στη δημοσιότητα. Άρα σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο ο εγκλεισμός και η απομόνωση», ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Μίχος στο Πρακτορείο FM.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories Χτες
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια