E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ναυάγιο στην Πύλο: Γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια, 79 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί

Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Δημοσίευση 14/6/2023 | 16:17

Ναυάγιο στην Πύλο: Γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια, 79 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί

Διαστάσεις μεγάλης τραγωδίας λαμβάνει το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, του αλιευτικού που μετέφερε παράνομους μετανάστες καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε 78 και οι διασωθέντες σε 104 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο σκάφος βρίσκονταν περί τα 700 άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση του Λιμενικού, με βάση το μέγεθος του σκάφους, σε αυτό θα μπορούσαν να επιβαίνουν εκατοντάδες άτομα όχι όμως 700.

Οι πρώτοι από τους διασωθέντες μετανάστες έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην Καλαμάτα με πολυτελή θαλαμηγό που τους μετέφερε μέχρι το λιμάνι της πόλης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έκαναν λόγο για τουλάχιστον οχτώ εγκύους και αρκετά παιδιά μέσα στο σκάφος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν γίνει 22 διακομιδές ενω είναι σε εξέλιξη η διαλογή από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) που έχει βρεθεί στο σημείο.

Κατόπιν εντολής από το υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μετέβη εσπευσμένα στην Καλαμάτα ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο.

Στην περιοχή αναμένεται, μάλιστα, να μεταβεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ανέβαλε την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες - 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί - που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

Από την Αθήνα έχουν μεταβεί και δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με γιατρούς και διασώστες ώστε να συνδράμουν στο έργο διαλογής και διακομιδής των διασωθέντων ενώ στο λιμάνι αναπτύχθηκαν 10 ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ.

Το μυστήριο με τη διαδρομή και τη βύθιση

To πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, υπό καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσει στο σημείο στο οποίο βυθίστηκε.

Το απόγευμα της Τρίτης προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο. Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι το πώς οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όταν βυθίστηκε, ενώ η περιοχή δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.

Μαρτυρίες αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

Παρόμοια γεγονότα από το παρελθόν έχουν δείξει ότι τέτοιοι κλυδωνισμοί προκαλούνται από καβγάδες ανάμεσα στους επιβαίνοντες με αποτέλεσμα να προκληθούν μετατοπίσεις στο φορτίο.

Οι μαρτυρίες αυτές προκαλούν, μάλιστα, υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν 5‑0: Οι Ίβηρες προκρίθηκαν με σόου Ρονάλντο

Αθλητικά Νέα 24.06.2026
Διπλός Κριστιάνο και άνετο 3-0 στο ημίχρονο για την Πορτογαλία

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Κατέληξε 36χρονη γιατρός μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγική είδηση σκόρπισε τη θλίψη στο νησί

Αποκαλυπτική η βαλλιστική για το μακελειό στα Βορίζια: 124 κάλυκες, 13 όπλα και το «ένοχο» 9άρι που συνδέει τρεις υποθέσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην έκθεση γίνεται λόγος για 76 κάλυκες καλάσνικοφ από τέσσερα διαφορετικά όπλα - Η βολίδα που αφαιρέθηκε από την σορό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί με κάποιο απ` αυτά τα τέσσερα συγκεκριμένα καλάσνικοφ

Έφταιγαν τα μπαλάκια στον Τσιτσιπά: Η έκρηξη του Έλληνα τενίστα στην πρεμιέρα του στη Μαγιόρκα, βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τον Περουβιανό, Ιγνάσιο Μπούσε με 2-0 σετ στο τουρνουά της Μαγιόρκα

Τι κάνουν στην Κύπρο με τους τόνους λαγοκέφαλου που πιάνουν κάθε χρόνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξολόθρευση τεράστιων πληθυσμών λαγοκέφαλου από τις κυπριακές θάλασσες

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Ουγγαρία: Συνελήφθη 30χρονος νοσοκόμος, ο οποίος συνέλεγε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο και νεκροταφεία

Κόσμος Χτες
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του - Δείτε βίντεο

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε

E-Daily 3.Left Χτες
Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Πριν το απόλυτο σοκ στο NBA με τη μεταγραφή στους Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκίνησε το πανελλήνιο

E-Daily 3.Left Χτες
Το γεύμα αγάπης που μοιράστηκε σε πάνω από 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παλιοί γνώριμοι του Γιάννη από τα Σεπόλια

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Έφηβη στην Ολλανδία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς της και μοιράστηκε τις φωτογραφίες με συμμαθητές της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πληροφορίες από τοπικά μέσα ότι η ανήλικη φέρεται να αυτοπροσδιοριζόταν ως σκύλος