E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η λύση για τη φαλάκρα: Ερευνητές βρήκαν τρόπο να φυτρώνουν τα μαλλιά σε 10 μέρες

Τι έδειξε νέα έρευνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/6/2023 | 02:09

Η λύση για τη φαλάκρα: Ερευνητές βρήκαν τρόπο να φυτρώνουν τα μαλλιά σε 10 μέρες
Photo by Chris Blonk on Unsplash

Η φαλάκρα είναι αλλιώς γνωστή ως αλωπεκία. Συνήθως, πρόκειται για την απώλεια μαλλιών στο κεφάλι αλλά και στο σώμα. Η πιο κοινή της μορφή ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία ωστόσο επηρεάζει και τις γυναίκες, όχι όμως στο ίδιο μοτίβο και την ίδια σοβαρότητα με εκείνη των ανδρών.

Όσον αφορά στην ανδρική φαλάκρα, αυτή προκαλείται συχνά σε συνδυασμό γενετικής και ανδρικής ορμόνης διυδροτεστοστερόνης, η οποία έχει συμμετοχή στη δημιουργία των χαρακτηριστικών του φύλου, καθορίζοντας την πυκνότητα τριχών στο σώμα κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην τριχόπτωση, όπως διάφορες άλλες μορφές αλωπεκίας, όπως για παράδειγμα η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών και προκύπτει συνήθως από ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ του οργανισμού. Ρόλο επίσης μπορούν να παίξουν το άγχος, ορμονικές αλλαγές, κακή διατροφή, υποκείμενες παθήσεις υγείας και ορισμένα φάρμακα.

Ωστόσο, όπως κατέγραψαν οι ερευνητές του Northwestern Medicine στη δημοσίευση μιας νέας μελέτης τους, η πτώση της τρίχας επιδεινώνεται με την πάροδο των χρόνων, με έναν τρόπο ο οποίος μοιάζει με την αυξανόμενη ακαμψία των αρθρώσεων.

Αυτό σημαίνει πως όπως οι αρθρώσεις, το ίδιο και τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων, όσο περνούν τα χρόνια σκληραίνουν, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να παράγουν τρίχες.

Οι επιστήμονες λοιπόν ερεύνησαν σε ποντίκια, μερικούς τρόπου που θα ήταν πιθανό να μαλακώσουν αυτά τα βλαστοκύτταρα, έτσι ώστε να τους δώσουν ξανά τη δυνατότητα να παράγουν τρίχες. Και ανακάλυψαν πως όλα επικεντρώνονται σε ένα μικροσκοπικό μόριο RNA, που ονομάζεται miR – 205.

Όταν κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά τα βλαστοκύτταρα ώστε αυτά να παράγουν περισσότερο miR-205, τότε η ακαμψία των βλαστοκυττάρων μειώθηκε και βελτιώθηκε κατά πολύ η ανάπτυξη των μαλλιών και σε νεαρά και σε ηλικιωμένα ποντίκια.

«Τα μαλλιά άρχισαν να φυτρώνουν σε μόλις 10 ημέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Rui Yi, προσθέτοντας πως «αυτό που κάνουμε δεν είναι να παράγουμε νέα βλαστοκύτταρα, αλλά να διεγείρουμε τα υπάρχοντα. Συχνά, έχουμε άφθονα βλαστοκύτταρα, τα οποία απλώς μπορεί να έχουν χάσει την ικανότητα τους να παράγουν τρίχες.

Λόγω της δυνατότητας παροχής microRNA, μέσω νανοσωματιδίων, απευθείας στο δέρμα, έχουμε ως στόχο να δοκιμάσουμε εάν η τοπική εφαρμογή του miR-205 μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη τριχών σε ποντίκια.

Εάν το πείραμα είναι επιτυχημένο, θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό πειράματος που θα διερευνήσει εάν αυτό το microRNA θα μπορούσε δυνητικά να προωθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών στους ανθρώπους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από τη Μύκονο μέχρι το Ντουμπάι: Γιατί όλοι πλέον κλείνουν ξαπλώστρα online

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Κάποτε έβαζες πετσέτα, τώρα κάνεις booking

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

E-Daily 3.Left 31.05.2026
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Πόλεμοι, μάγισσες και νόθα παιδιά: Το πιο τοξικό βασιλικό σόι ever

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Όταν η οικογένεια του γαμπρού γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης

Τι είναι η «Μεγάλη Απογοήτευση» της αγοράς εργασίας

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Το αδιέξοδο των εργαζομένων

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Ιστορικά λάθη, ανεπαρκείς πολιτικές και μαζικές εγκαταλείψεις εκτόξευσαν τον αριθμό των αδέσποτων σε Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

Η επένδυση των 5 δολαρίων που οδήγησε σε έναν εμπορικό κολοσσό

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Μέσα σε 22 χρόνια μετατράπηκαν σε 326 εκατομμύρια δολάρια

Margaret Keane, η ζωγράφος που μήνυσε τον άντρα της για να αναγνωριστεί η δουλειά της

E-Daily 3.Left 31.05.2026
Εκείνος υποστήριζε ότι οι πίνακές της ήταν δικοί του

Sarah Paulson: To μικροσκοπικό σπίτι της πασίγνωστης ηθοποιού δίπλα στη θάλασσα

E-Daily 3.Left Χτες
Θα μπορούσε να έχει έπαυλη, αλλά δεν θέλει

Το χωριό που έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο τυρί του κόσμου

E-Daily 3.Left Χτες
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πίσω από το διάσημο τυρί κρύβεται ένα πραγματικό χωριό με ιστορία, παράδοση και μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα

Έπαιζε μουσική και δίδασκε κορίτσια πολεμική τέχνη – Οι Ταλιμπάν τη φυλάκισαν

E-Daily 3.Left Χτες
Όταν η μουσική και ο αθλητισμός θεωρούνται απειλή