E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμια Ημέρα Φαλάφελ: Αυτά είναι τα αγαπημένα μας στην Αθήνα

Αν αγαπάς να τρως φαλάφελ, τότε αυτή η λίστα θα σου φανεί αρκετά χρήσιμη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 12/6/2023 | 01:11

Παγκόσμια Ημέρα Φαλάφελ: Αυτά είναι τα αγαπημένα μας στην Αθήνα

Κάθε χρόνο, στις 12 Ιουνίου, οι λάτρεις της κουλτούρας της Μέσης Ανατολής και των αρωματικών αραβικών γεύσεων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φαλάφελ. Αυτή η εορταστική ημέρα έχει ως στόχο να αναδείξει την αξία και την ποικιλομορφία αυτού του δημοφιλούς πιάτου, το οποίο αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της μεσανατολίτικης κουζίνας σε όλο τον κόσμο.

Ρεβίθια μαζί με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά αποτελούν τη βάση για το αυθεντικό φαλάφελ. Ψημένα σε τηγάνι ή φούρνο, σερβίρονται είτε σε τυλιχτό, με τα υλικά που σου αρέσουν είτε ζεστά σε μερίδα με κομμένες αραβικές πίτες και τις αγαπημένες σου σως.

Στην Αθήνα έχουμε την τύχη να γευόμαστε συχνά το αγαπημένο αυτό φαγητό, είτε σε εστιατόρια είτε σε διάφορα στέκια που προσφέρουν street food και λατρεύουμε να περνάμε από εκεί ξανά και ξανά. Σε κάθε γειτονιά θα βρεις και από ένα, με σούπερ απολαυστικά μενού.

Baba Ghanoush Vegetarian Restaurant

To αγαπημένο χορτοφαγικό, vegan εστιατόριο στο Παγκράτι σερβίρει φαλάφελ σε πίτα ή στο πιάτο για το χέρι, το τραπέζι, το σπίτι ή το γραφείο. Από τη σύγχρονη γειτονία του Παγκρατίου, δε θα μπορούσε να λείπει άλλωστε ένα εστιατόριο με φαλάφελ. Εκτός από εξαιρετικά φαλάφελ, θα λατρέψεις τις ευφάνταστες σαλάτες, ζεστές και κρύες σούπες, αλλά και έθνικ συνταγές από τη Μέση Ανατολή, όπως το μπαμπαγκανούς με πίτα, που φτιάχνεται από μελιτζάνα καπνιστή, ταχίνι και σκόρδο. Μη χάσεις επίσης τη δροσερή σπιτική λεμονάδα τους. 

Εμπεδοκλέους 25 - 27, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι

Αιγύπτιος

Ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα φαλάφελ της Αθήνας που θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις στο λιτό και απέριττο περιβάλλον του. Παραδοσιακά θα συνοδεύσεις το φαλάφελ με αυθεντικό ταμπουλέ, λαχταριστό χούμους, πατάτες, και ντιπ με γιαούρτι και μυρωδικά. Εκεί θα βρεις επίσης και αυθεντική αιγυπτιακή μπύρα.

Μ. Αλεξάνδρου 102,  Μεταξουργείο

Not just falafel

Σε ένα μοντέρνο και σύγχρονο κατάστημα, θα δοκιμάσεις κλασικό φαλάφελ, αλλά και διάφορες παραλλαγές του, όπως το «Νot just falafel» που έχει χούμους, ντομάτα, μαϊντανό, αγγούρι, αλλά και μια συνταγή με μουχαμάρα, γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, πίκλες, μαϊντανό, κρεμμύδι. Εκεί θα βρεις ακόμη, το αγαπημένο Σις Ταούκ (μαριναρισμένο φιλέτο κοτόπουλο σουβλάκι σε αραβική πίτα), που είναι σκέτη κόλαση!

Ρόμβης 16 & Περικλέους, Αθήνα

La Cantina streetfood

Άλλο ένα στέκι στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από τη Σόλωνος, όπου θα δεις ένα μικρό μαγαζί βαμμένο μπλε με πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα. Εκεί θα συναντήσεις ένα ωραίο πάντρεμα γεύσεων της Ανατολής και του Μεξικού και μεγάλη ποικιλία στον κατάλογό του. Δοκίμασε πεντανόστιμο λαχταριστό φαλάφελ αρωματικό σε πίτα ή ταμίγια με ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, σως γιαουρτιού με δυόσμο, παραδοσιακό με χούμους, αγγούρι τουρσί και σως ταχίνι και φυσικά babaganoush με λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα ή πολύχρωμο με παντζάρι, λάχανο, καρότο, σουμάκ, πιπεριά φλωρίνης. Θα φύγεις με γεμάτο στομάχι!

Ζωοδόχου Πηγής 24, Αθήνα

@myfood.zip / instagram

Falafel Al Sharq

Εκεί μπορείς να βρεις original φαλάφελ, σε ένα αγαπημένο spot των κατοίκων της περιοχής, αλλά και άλλων προαστίων της Αθήνας. Στο μαγαζί αυτό, θα γευτείς ακόμη κίμπε, όπως και λαχταριστά σάντουιτς με κεμπάπ από κοτόπουλο ή κρέας, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε αραβική σάλτσα, συκωτάκια κοτόπουλου μαγειρεμένα με μπαχαρικά και μοναδικό αρνίσιο κεμπάπ! Στα συν του, είναι οι πολύ προσιτές τιμές!

Λιοσίων 1, Αθήνα

Απ’ Αλλού

Γνωστό meet spot των Εξαρχείων, αφού εκεί βρίσκεις νόστιμο και χορταστικό φαγητό στο χέρι. Μόλις φτάσεις εκεί, παράγγειλε ένα τυλιχτό με φαλάφελ και λαχανικά, που θα στο φτιάξουν επιτόπου και μόλις το παραλάβεις μπορείς να συνεχίσεις τη βόλτα σου απολαμβάνοντάς το!

Θεμιστοκλέους 47, Αθήνα

Falafellas

Είναι από τα πρώτα μαγαζιά με εξειδίκευση στο φαλάφελ στην Αθήνα και θα βρεις πάντα κόσμο να περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να απολαύσει το αγαπημένο street food. Στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης λοιπόν, θα δεις ουρές στον πεζόδρομο, από ανθρώπους που θέλουν να γευτούν το αγαπημένο φαγητό. Εκεί θα βρεις πίτα με φαλάφελ, ταχίνι, αγγούρι, μελιτζάνα και σως το οποίο οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν και στην καυτερή εκδοχή του.

Επίσης για όσους δεν είναι φαν των ρεβιθιών, υπάρχει και μια εναλλακτική με κεφτεδάκια. Οι μερίδες είναι γίγας και pocket και παρόλο που λειτουργεί μόνο ώρες καταστημάτων, αξίζει φουλ τον κόπο.

Αιόλου 51, Αθήνα

@emmas_greecy_eats / instagram

Γεύσεις Δαμασκού

Ενα ακόμη αγαπημένο μας μέρος για φαλάφελ και όχι μόνο, είναι στον υπέροχο και καταπράσινο πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Ανατολίτικη κουζίνα στα καλύτερα της, γρήγορο σέρβις, ωραίος χώρος και ένα φαλάφελ που με το που το δοκιμάζεις γίνεσαι αμέσως οπαδός! Στο μαγαζί αυτό, εκτός από το επικό φαλάφελ, αξίζει να δοκιμάσεις και Φατέ, που είναι ρεβίθια, με γιαούρτι, ταχίνι και λεμόνι, πεντανόστιμα χούμους και ταμπουλε αλλά και το πιο ωραίο κανταΐφι στην Αθήνα που όμως είναι φτιαγμένο με συνταγή από τη Συρία. 

Φωκίωνος Νέγρη 19, Kυψέλη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μια βουτιά στα πιο ξεχωριστά βιντατζάδικα στην καρδιά της Αθήνας

Urban 16.05.2024
Τα vintage shops της πρωτεύουσας που ξεχωρίζουμε

Ο Γιάννης Κότσιρας στο Θέατρο Δάσους

Μουσική 16.05.2024
ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ06/0615

Τα 2 νέα μαγαζιά για να απολαύσεις το brunch σου στην Αθήνα

Eat + Drink Χτες
Για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου!

Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας 2024

Cityλάιφ Προχτές
ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 15/05 έως 16/05

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα κουτούκια στα Δυτικά

Eat + Drink Προχτές
Πού θα φας νόστιμα και οικονομικά

Thessaloniki Street Food Festival 2024

Cityλάιφ Προχτές
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 30/05 έως 02/065

4 εστιατόρια για να απολαύσεις τη λιακάδα στην ανοιξιάτικη Αθήνα

Eat + Drink 12.05.2024
Βάλτα οπωσδήποτε στη λίστα σου!

Raining Pleasure 2024 Reunion

Μουσική 09.05.2024
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ03/06

Πού θα φας ανατολίτικο street food στη Θεσσαλονίκη

Eat + Drink 09.05.2024
Κεμπάμπ, μπαμπαγανούζ, χούμους και άλλοι πεντανόστιμοι μεζέδες από τη Μέση Ανατολη

Τα νέα εστιατόρια με θέα την Ακρόπολη, που θα λατρέψεις!

Eat + Drink 09.05.2024
Plus, θα βγάλεις και τις καλύτερες φωτογραφίες!