E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γαλλία εξοπλίζεται με όπλα αξίας 413 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε στρατιωτικός προϋπολογισμός «μαμούθ»

Δημοσίευση 9/6/2023 | 13:30

Η Γαλλία εξοπλίζεται με όπλα αξίας 413 δισ. ευρώ

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο στρατιωτικού προϋπολογισμού ύψους 413 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2030, με επιπλέον διατάξεις πίστωσης για πυρηνικά και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Euractiv, το νομοσχέδιο για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ και 87 ψήφους κατά. Ενώ το κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το δεξιό κόμμα Les Républicains και το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν υποστήριξαν ομόφωνα το νομοσχέδιο, ο αριστερός συνασπισμός NUPES παρέμεινε διχασμένος.

Μετά από 90 ώρες «ήρεμων και εποικοδομητικών» συζητήσεων, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε «για την υποστήριξη του στρατού μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2030 ανέρχεται στο ιστορικό ποσό των 413 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο ώστε να φθάσει τα 68,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 – μια τεράστια αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με τα 295 δισεκατομμύρια ευρώ των στρατιωτικών δαπανών που συμφωνήθηκαν για την περίοδο 2019-2025.

Η πυρηνική αποτροπή επωφελείται επίσης από την αύξηση των επενδύσεων κατά 50 δισ. ευρώ μέσω της ανανέωσης των ναυτικών και αεροπορικών ικανοτήτων. Οι νομοθέτες εγκρίνουν επίσης παρόμοιες αυξήσεις του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες πληροφοριών, την κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την επιτήρηση του διαστήματος.

Αν και τεχνικά δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Ουκρανία θα διατεθούν επιπλέον 16 δισ. ευρώ για την ανανέωση των αποθεμάτων πυρομαχικών.

Η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση κατέδειξε ένα σαφές ρήγμα εντός της αριστερής συμμαχίας NUPES. Ενώ το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιτάχθηκαν, δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές, απείχαν.

Η αρνητική ψήφος του LFI δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε δημοσιεύσει αντιπρόταση, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μια «δυτική» προσέγγιση στις παγκόσμιες συγκρούσεις και ζητά αντ’ αυτού «μια ανεξάρτητη στρατιωτική πολιτική εκτός ΝΑΤΟ για την ειρήνη». Τον Δεκέμβριο του 2021, το LFI, ένα παραδοσιακά σκεπτικιστικό κόμμα απέναντι στο ΝΑΤΟ, παρουσίασε μάλιστα ένα νομοσχέδιο που θα έβλεπε τη Γαλλία να εγκαταλείπει εντελώς το ΝΑΤΟ.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στη Γερουσία και η κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε ισχύ τον νόμο πριν από την ιδιαίτερα συμβολική Ημέρα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ για Ιράν: Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την εκεχειρία, θα καταλήξουμε σε σπουδαία συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τόνισε σε συνέντευξή του ότι οι ΗΠΑ διατηρούν πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ

Απεργία 24 Απριλίου: Ποιοι συμμετέχουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας - Τι ώρα η συγκέντρωση

Ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές: Εκβιασμό καταγγέλλει η εταιρεία ‑ Τι ισχύει με τα προϊόντα στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαζάκια βρεφικής τροφής μολυσμένα με ποντικοφάρμακο, βρέθηκαν σε Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία

Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο

Το πλεόνασμα φέρνει νέα μέτρα στήριξης: Ανακοινώσεις ακόμα και αύριο από τον πρωθυπουργό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση

Αλλάζει το timologio της ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη από αύριο νέα έκδοση της εφαρμογής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη μετά την αναβάθμιση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (Ώρες: 7:30 - 9:30 π.μ.) - Kατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη

Eurostat: Ενεργειακό σοκ τον Μάρτιο

Οικονομία Χτες
Αύξηση 19,8% για το ντίζελ και 9,4% για τη βενζίνη - Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα - Πρωταθλήτριες στις ανατιμήσεις η Γερμανία και η Ρουμανία - Οι τιμές μειώθηκαν στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Αγρια επεισόδια με μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και όπλο σε τόπο λατρείας Σιχ στη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Μάρτυρες ανέφεραν ότι η σύγκρουση προήλθε από διαμάχες σχετικά με τα οικονομικά και τη διαχείριση

Έκρηξη στους Αμπελοκήπους: Την αθώωση του Νίκου Ρωμανού πρότεινε η εισαγγελέας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά την ενοχή δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων