E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γαλλία εξοπλίζεται με όπλα αξίας 413 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε στρατιωτικός προϋπολογισμός «μαμούθ»

Δημοσίευση 9/6/2023 | 13:30

Η Γαλλία εξοπλίζεται με όπλα αξίας 413 δισ. ευρώ

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο στρατιωτικού προϋπολογισμού ύψους 413 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2030, με επιπλέον διατάξεις πίστωσης για πυρηνικά και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Euractiv, το νομοσχέδιο για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ και 87 ψήφους κατά. Ενώ το κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το δεξιό κόμμα Les Républicains και το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν υποστήριξαν ομόφωνα το νομοσχέδιο, ο αριστερός συνασπισμός NUPES παρέμεινε διχασμένος.

Μετά από 90 ώρες «ήρεμων και εποικοδομητικών» συζητήσεων, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε «για την υποστήριξη του στρατού μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2030 ανέρχεται στο ιστορικό ποσό των 413 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο ώστε να φθάσει τα 68,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 – μια τεράστια αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με τα 295 δισεκατομμύρια ευρώ των στρατιωτικών δαπανών που συμφωνήθηκαν για την περίοδο 2019-2025.

Η πυρηνική αποτροπή επωφελείται επίσης από την αύξηση των επενδύσεων κατά 50 δισ. ευρώ μέσω της ανανέωσης των ναυτικών και αεροπορικών ικανοτήτων. Οι νομοθέτες εγκρίνουν επίσης παρόμοιες αυξήσεις του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες πληροφοριών, την κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την επιτήρηση του διαστήματος.

Αν και τεχνικά δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Ουκρανία θα διατεθούν επιπλέον 16 δισ. ευρώ για την ανανέωση των αποθεμάτων πυρομαχικών.

Η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση κατέδειξε ένα σαφές ρήγμα εντός της αριστερής συμμαχίας NUPES. Ενώ το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιτάχθηκαν, δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές, απείχαν.

Η αρνητική ψήφος του LFI δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε δημοσιεύσει αντιπρόταση, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μια «δυτική» προσέγγιση στις παγκόσμιες συγκρούσεις και ζητά αντ’ αυτού «μια ανεξάρτητη στρατιωτική πολιτική εκτός ΝΑΤΟ για την ειρήνη». Τον Δεκέμβριο του 2021, το LFI, ένα παραδοσιακά σκεπτικιστικό κόμμα απέναντι στο ΝΑΤΟ, παρουσίασε μάλιστα ένα νομοσχέδιο που θα έβλεπε τη Γαλλία να εγκαταλείπει εντελώς το ΝΑΤΟ.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στη Γερουσία και η κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε ισχύ τον νόμο πριν από την ιδιαίτερα συμβολική Ημέρα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη τραγωδία του 1999 – Έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Τα τραγικά νέα από το τροχαίο στην Ρουμανία, «ξύπνησαν» σπαρακτικές μνήμες από το δυστύχημα του 1999 στα Τέμπη, όταν έξι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν την ζωή τους επιστρέφοντας από την Αθήνα

Θρήνος στην Αλεξάνδρια Ημαθίας για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: «Προχτές κόψαμε βασιλόπιτα μαζί»

Ελλάδα Χτες
Για τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων μίλησε ο Στέφανος Δελιόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Βιολάντα: Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης, ο υπεύθυνος ασφαλείας και ο προϊστάμενος της βάρδιας για την πολύνεκρη τραγωδία

Ελλάδα Χτες
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας με πέντε νεκρές εργαζόμενες – Βαριές κατηγορίες και έρευνα σε πλήρη εξέλιξη

Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από εργαζόμενους που σώθηκαν – «Η κόρη μου είναι σε σοκ»

Ελλάδα Χτες
Σοκαρισμένοι παραμένουν οι εργαζόμενοι που είδαν τις πέντε συναδέλφους τους να χάνονται μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα και οι ίδιοι να σώζονται από καθαρή τύχη

Μελάνια Τραμπ: «Έκοψε» μόλις ένα εισιτήριο στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της στη Βρετανία

Κόσμος Χτες
«Χαμηλές» στη Βρετανία οι πωλήσεις εισιτηρίων για το νέο ντοκιμαντέρ της Μελάνια Τραμπ

Κατολίσθηση στη Σικελία αφήνει μια πόλη στο χείλος του γκρεμού

Κόσμος Χτες
Σπίτια κρέμονται σε μήκος τεσσάρων χλμ

Ακραίο ψύχος στις ΗΠΑ: 30 νεκροί ‑ Είκοσι πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κόσμος Χτες
Πολικές θερμοκρασίες και προβλήματα στις υποδομές αφήνουν χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ρεύμα - Στους 30 νεκρούς ανέβηκε ο τραγικό απολογισμός από το ακραίο ψύχος

ΠΑΟΚ: Οπαδοί του Δικεφάλου επιστρέφουν από την Ουγγαρία στην Τιμισοάρα για να βρεθούν δίπλα στους τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Φίλοι του ΠΑΟΚ, που προπορευόταν στο ταξίδι προς τη Λιόν, συγκλονισμένοι από τον θάνατο των συνοπαδών τους επιστρέφουν προς τον τόπο του δυστυχήματος

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα με τους 7 νεκρούς φιλάθλους στη Ρουμανία

Ελλάδα Χτες
Η πρώτη ενημέρωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία