E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Γαλλία εξοπλίζεται με όπλα αξίας 413 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε στρατιωτικός προϋπολογισμός «μαμούθ»

Δημοσίευση 9/6/2023 | 13:30

Η Γαλλία εξοπλίζεται με όπλα αξίας 413 δισ. ευρώ

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο στρατιωτικού προϋπολογισμού ύψους 413 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2030, με επιπλέον διατάξεις πίστωσης για πυρηνικά και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Euractiv, το νομοσχέδιο για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ και 87 ψήφους κατά. Ενώ το κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το δεξιό κόμμα Les Républicains και το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν υποστήριξαν ομόφωνα το νομοσχέδιο, ο αριστερός συνασπισμός NUPES παρέμεινε διχασμένος.

Μετά από 90 ώρες «ήρεμων και εποικοδομητικών» συζητήσεων, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε «για την υποστήριξη του στρατού μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2024-2030 ανέρχεται στο ιστορικό ποσό των 413 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός θα αυξάνεται κάθε χρόνο ώστε να φθάσει τα 68,9 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 – μια τεράστια αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με τα 295 δισεκατομμύρια ευρώ των στρατιωτικών δαπανών που συμφωνήθηκαν για την περίοδο 2019-2025.

Η πυρηνική αποτροπή επωφελείται επίσης από την αύξηση των επενδύσεων κατά 50 δισ. ευρώ μέσω της ανανέωσης των ναυτικών και αεροπορικών ικανοτήτων. Οι νομοθέτες εγκρίνουν επίσης παρόμοιες αυξήσεις του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες πληροφοριών, την κυβερνοάμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την επιτήρηση του διαστήματος.

Αν και τεχνικά δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, για τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε η Ουκρανία θα διατεθούν επιπλέον 16 δισ. ευρώ για την ανανέωση των αποθεμάτων πυρομαχικών.

Η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση κατέδειξε ένα σαφές ρήγμα εντός της αριστερής συμμαχίας NUPES. Ενώ το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το Κομμουνιστικό Κόμμα αντιτάχθηκαν, δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές, απείχαν.

Η αρνητική ψήφος του LFI δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε δημοσιεύσει αντιπρόταση, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί μια «δυτική» προσέγγιση στις παγκόσμιες συγκρούσεις και ζητά αντ’ αυτού «μια ανεξάρτητη στρατιωτική πολιτική εκτός ΝΑΤΟ για την ειρήνη». Τον Δεκέμβριο του 2021, το LFI, ένα παραδοσιακά σκεπτικιστικό κόμμα απέναντι στο ΝΑΤΟ, παρουσίασε μάλιστα ένα νομοσχέδιο που θα έβλεπε τη Γαλλία να εγκαταλείπει εντελώς το ΝΑΤΟ.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στη Γερουσία και η κυβέρνηση ελπίζει να θέσει σε ισχύ τον νόμο πριν από την ιδιαίτερα συμβολική Ημέρα της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Κόσμος 02.04.2026
Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία στη Βουλή για ακόμη δύο εν ενεργεία βουλευτές

Ελλάδα 02.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που αφορά στους εν ενέργεια βουλευτές περιλαμβάνει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις από νόμιμες παρακολουθήσεις

Σε Αττική και Ρόδο τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ελλάδα 02.04.2026
Εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 50% των ελέγχων στη Ρόδο και έπεσαν πρόστιμα 65.000 ευρώ - Στα 40.000 ευρώ τα πρόστιμα στην Αττική

Βέροια: Πέθαvε ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά

Ελλάδα 02.04.2026
Ο 7χρονος είχε τραυματιστεί βαριά την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την κοινή κηδεμονία των κατοικιδίων μετά το διαζύγιο

Κόσμος 02.04.2026
Τι προβλέπει ο νέος νόμος και ποιες οι εξαιρέσεις

Πανσέληνος Απριλίου: Απόψε το «ροζ φεγγάρι» ‑ Πώς πήρε το όνομά του

Ελλάδα 02.04.2026
Την Πέμπτη 2 Απριλίου αναμένεται να φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το ροζ φεγγάρι

Τι λέει ο CEO με το μαντρί στην ταράτσα στους Αμπελόκηπους ‑«Υπήρχε και κλιματισμός για το καλοκαίρι!»

Ελλάδα 02.04.2026
Απάντηση σε δημοσιεύματα που αφορούν τα ζώα που εντοπίστηκαν σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους δίνει εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη των ζώων

Η απάτη με τις «έξυπνες» κάμερες – Πώς να ξεχωρίσετε το αληθινό SMS από το Gov

Tech + Science 02.04.2026
Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα επιτήδειων

Το σημείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 54χρονος, «βγήκε έξω και τον παρέσυρε το νερό», λέει φίλος του

Ελλάδα 02.04.2026
Eπιχείρησε να γαντζωθεί από τα κάγκελα στην αυλή του σπιτιού του

Διάγγελμα Τραμπ για πόλεμο στο Ιράν: «Πλησιάζει στο τέλος» – Προειδοποιεί για νέα σκληρά πλήγματα

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για «απαραίτητο πόλεμο» και ζητά από χώρες που εξαρτώνται από τα Στενά του Ορμούζ να «βρουν το θάρρος»