E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συμβαίνει κάθε φορά που πετάμε πλαστικά; Kαταλήγουν στο πιάτο μας

«Πνίγουν» τις θάλασσες και τα τρώμε

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 10/6/2023 | 00:22

Τι συμβαίνει κάθε φορά που πετάμε πλαστικά; Kαταλήγουν στο πιάτο μας
Φωτογραφία από mali maeder

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, νωρίτερα από το τέλος του αιώνα, τα πλαστικά στο νερό θα υπερισχύουν των ψαριών. Η ρύπανση που προκαλούμε τελικά επιστρέφει σε εμάς

Πάνω από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο για χρήση σε μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών και τουλάχιστον 14 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο.

Το πλαστικό αποτελεί το 80% όλων των θαλάσσιων υπολειμμάτων που βρίσκονται από τα επιφανειακά ύδατα έως τα ιζήματα βαθέων υδάτων! Τα θαλάσσια είδη καταπίνουν ή εμπλέκονται από πλαστικά συντρίμμια, τα οποία προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και θάνατο. Η πλαστική ρύπανση απειλεί την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, την ανθρώπινη υγεία, τον παράκτιο τουρισμό και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Ενα μεγάλο μέρος καταλήγει στα ποτάμια και στη συνέχεια στις θάλασσές μας. 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διερευνηθούν νέες και υφιστάμενες νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό.

Οι παραλίες γεμίζουν με πλαστικά, στο χώμα εναποτίθενται συσκευασίες δημιουργώντας ένα σύγχρονο ανθρωπόκαινο για να ανακαλύψει ο άνθρωπος του μέλλοντος, ενώ τα θαλάσσια σπήλαια που χρησιμοποιεί η σπάνια μεσογειακή φώκια για ξεκούραση και αναπαραγωγή, γεμίζουν με πλαστικά σκουπίδια, τόσα που σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνουν σημαντικά τον διαθέσιμο για τα ζώα χώρο.

"Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον στόχο των 90 τεμαχίων ανά άτομο που είχε οριστεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ήδη για το 2019. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στερούνται τόλμης, ενώ οι προσπάθειες ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών στην επίλυση του προβλήματος έχει ατονήσει" έχει τονίσει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Eλλάς στην Καθημερινή.

7 στις 10 θαλάσσιες χελώνες που φτάνουν νεκρές στο Κέντρο Διάσωσης του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» έχουν καταπιεί πλαστικές σακούλες και ο θάνατός τους προήλθε από ασιτία.

Η λύση είναι μία, να μην πετάμε σκουπίδια σε ρέμματα, χειμάρρους, ποτάμια, ακτές, θάλασσες και δρόμους! 

Επιπτώσεις στα τρόφιμα και στην ανθρώπινη υγεία

Τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης, τη μπύρα, το αλάτι και υπάρχουν σε όλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν στους ωκεανούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής. Αρκετές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών υλικών είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες και ότι παρεμβαίνουν στο ενδοκρινικό σύστημα του σώματος, προκαλώντας αναπτυξιακές, αναπαραγωγικές, νευρολογικές και ανοσοποιητικές διαταραχές τόσο στον άνθρωπο όσο και στην άγρια ζωή.

Πρόσφατα, μικροπλαστικά βρέθηκαν σε ανθρώπινους πλακούντες (!) αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτό είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Τοξικοί ρύποι συσσωρεύονται επίσης στην επιφάνεια του πλαστικού ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης στο θαλασσινό νερό. Όταν οι θαλάσσιοι οργανισμοί καταπίνουν πλαστικά υπολείμματα, αυτοί οι ρύποι εισέρχονται στο πεπτικό τους σύστημα και με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται στον τροφικό ιστό. Η μεταφορά μολυσματικών ουσιών μεταξύ θαλάσσιων ειδών και ανθρώπων μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών έχει αναγνωριστεί ως κίνδυνος για την υγεία και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Προχτές
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος