E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο σοκ στην Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

Εκλύονται «σύννεφα» τοξικών αερίων

Δημοσίευση 7/6/2023 | 16:46

Νέο σοκ στην Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο

Φόβοι για μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία μετά τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου αγωγού αμμωνίας στον κόσμο που βρίσκεται στο Χάρκοβο την Τρίτη (06/06).

Πηγές που τάσσονται υπέρ της Μόσχας, αναφέρει η Daily Mail, έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που έδειχναν ένα σύννεφο αερίου να διαχέεται πάνω από μια δασώδη περιοχή κοντά στην πόλη Μασιούτιβκα, η οποία βρίσκεται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών συνόρων και στεγάζεται εκεί ένα αντλιοστάσιο για τον αγωγό Τολιάτι-Οδησσός.

Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, με τη Ρωσία να είναι ένας από τους βασικούς παραγωγούς του παγκοσμίως. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικά τοξική και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό σε πνεύμονες, λαιμό, μύτη και μάτια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία ανθρώπων που ενδεχχομένως εκτεθούν σε αυτή.

Η Μόσχα δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ» ανατίναξε τον αγωγό. Το Κίεβο εν τω μεταξύ επέρριψε την ευθύνη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό ήταν «συνέπεια του πολέμου» και ότι ο αγωγός υπέστη ζημιές από επαναλαμβανόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι θα χρειασθούν ένας έως τρεις μήνες για να επισκευασθούν οι ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας Τολιάτι-Οδησσός.

Η ανησυχητική πιθανότητα μιας χημικής καταστροφής έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου το φράγμα Καχόβκα ανατινάχθηκε στη νότια Ουκρανία, ύστερα από μια σειρά εκρήξεων, βυθίζοντας 24 χωριά στη Χερσώνα και απειλώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που ξέμειναν από πόσμο νερό και που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο αγωγός εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό Τολιάτι, διαπερνά τον ποταμό Βόλγα, καθώς και τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.

Έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μεγάλες ποσότητες αερίου αμμωνίας εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες στον αγωγό.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την εκκένωση των ανθρώπων από τρία χωριά, κοντά στην περιοχή, που ελέγχονται από την Ουκρανία και βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η ζημιές που υπέστη ο αγωγός αμμωνίας οφείλονται στα πυρά των ρωσκών δυνάμεων.

Ωστόσο, φρόντισε να κάνει διάκριση μεταξύ της έκρηξης στο φράγμα της Καχόβκα -κάτι που είπε ότι ήταν μια ξεκάθαρη τρομοκρατική ενέργεια από τη Ρωσία- και αυτού που χαρακτήρισε ως «συνέπειες του πολέμου» όσον αφορά την επίθεση στον αγωγό αμμωνίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!

Ισραήλ: Μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν την επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Κόσμος 26.04.2024
Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science 26.04.2024
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα 26.04.2024
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα 26.04.2024
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος 26.04.2024
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο